[#1] problemy z polaczeniem
Witam wszystkich :D i prosze o pomoc.
Otoz wczoraj przytargalem moja ami do roboty gdzie jest zainstalowany internet tzw. droga radiowa; po antenie jest hub i kabelki do kazdego kompa (czyt. pieca).
Pomyslalem sobie ze chociaz raz zaszaleje sobie na necie i nie bede musial patrzec na okienko haracza
Teraz suche fakty: mam medka i sieciowke planete10/100 + MiamiDX; pospisywalem adresy z pieca: ip, bramki dos,. maski, serwerów DNS, MAC karty z pieca, nazwe hosta pieca i inne...
Poustawialem wszystko w MDX wlacznie ze zmiana numeru mac mojej karty i online - niby wszystko ladnie poszlo jest online ale nie mozna niczego zrobic? Czytalem artki i szkolki z ppa o polaczeniu ale i tak to nic nie dalo efekt ciagle ten sam. Probowalem przez 4h i rozwazalem nawet mozliwosc rozebrania pieca i zamiany karty, ale dalem spokoj.
Z tego co zauwazylem to IB rzucal sie o serwery DNS a czasami podczas logowania MDX cos tam mruczal o hoscie!?
Co wy na to? Chcialbym znow kiedys przyniesc AMI do roboty i sprobowac znow.
[#2] Re: problemy z polaczeniem

@11MASTEr, post #1

Witam,

Wlasnie w tej chwili pisze tego posta na Amidze podlaczonej do sieci radiowej. Tez mam medka z sieciowka. Jesli na pewno wszystko dobrze wpisales w konfigu, to moze byc problem z karta sieciowa.

Chodzi o to, ze administrator Twojej sieci radiowej mogl przypisac MAC adresy kart sieciowych i nie polaczysz sie za pomoca tej karty sieciowej w Amidze dopoki admin nie wpisze jej mac adresu. U mnie wlasnie tak dziala siec by sie nikt na dziko nie podlaczal.

Podlaczales juz Amige przez ta sieciowke do czegos innego? Dzialala?

Siec radiowa nie ma tu znaczenia. Trzeba ja traktowac jak kabel. Po prostu inne medium do transmisji danych, a i tak ostatecznie dzialamy na tcp/ip.

----
Pozdrawiam
Robert Jackowski
[#3] Re: problemy z polaczeniem

@Robert Jackowski, post #2

Spoko. Ale jak dobrze poczytalem MIAMIDX moze pomoc udawac karcie inny adres Czyzby to byla lipa?
Myslalem ze tak sie da
[#4] Re: problemy z polaczeniem

@11MASTEr, post #3

Dopisz hosta w Database->hosts (sprawdz czy sie nie powtarzają nazwy)
Czy pingi dochodzily po wewnetrznej sieci?
Czy pingi dochodzily do internetu po IP, a nie po nazwie?
Udawanie adresu MAC innej karty dziala na pewno.
[#5] Re: problemy z polaczeniem

@11MASTEr, post #3

11MASTEr napisał(a):
> Spoko. Ale jak dobrze poczytalem MIAMIDX moze pomoc udawac > karcie inny adres

Nie wiedzialem o tym udawaniu. Na co dzien korzystam z AmiTCP.

No wlasnie co z pingami?

Robert
[#6] Re: problemy z polaczeniem

@11MASTEr, post #1

Jakia masz wersje sterownika do karty sieciowej. Z tego co ja pamietam z ktoras byl problem bo nie poprawnie zczytywala MAC karty. Osobiscie sam sie lacze z internetem poprzez siec radiowa i niemam zadnych klopotow. Jednak ja uzywam Genesis'a. Denerwowaly mnie rozlaczenia co 30 min.

[#7] Re: problemy z polaczeniem

@11MASTEr, post #3

Sprobuj wszystko ustawic na DHCP oprocz IP. Takze DNSy ustaw na DHCP
[#8] Re: problemy z polaczeniem

@Phibrizzo, post #6

Mam najnowsza wersje z ostatniego MMCD. Wydaje mi sie jednak, ze tutaj to nie ma znaczenia czy MDX odczytuje pprawnie numer czy nie bo i tak jest on zmieniany.
[#9] Re: problemy z polaczeniem

@Norbert, post #4

Nie wydaje mi sie abym znow mial wkrotce zamiar targac ami do roboty, ale na wszelki wypadek lepiej wiedziec. Wiec pytam:

> Dopisz hosta w Database->hosts (sprawdz czy sie nie powtarzają nazwy)
I co, tylko tyle, czy cos jeszcze (samo hosts?) Zauwaz, ze jak napisalem wyzej dotychczas laczylem sie poprzez modem i miamiinit zalatwil za mnie sprawe; polaczenie przez seciowke to dla mnie nowosc.

>Czy pingi dochodzily po wewnetrznej sieci?
Tego nie probowalem. Nie wpadlem na taki pomysl :S

>Czy pingi dochodzily do internetu po IP, a nie po nazwie?
Odpowiem tak sprobowalem komenydy MiamiPing (choc to dla mnie magic) z argumentem tpsa.pl nie poszlo, ale jak sprobowalem jakis adres z paly np. 145.134.211.130 to cos tam wyskoczylo

>Udawanie adresu MAC innej karty dziala na pewno.
Czyli ci tam w "centrali" nie maja mozliwosci sie polapac? :P spoko.
[#10] Re: problemy z polaczeniem

@Andrzej Drozd, post #7

Sprobuje.
Jak pisalem wyzej takie polaczenia to dla mnie czarna magia. Laczac sie po prostu zerznolem konfig z pieca :) Teraz juz bede bardziej przygotowany do "mieszania"
[#11] Re: problemy z polaczeniem

@Robert Jackowski, post #2

> Wlasnie w tej chwili pisze tego posta na Amidze podlaczonej do sieci radiowej.

Poprzez AccesPoint'a?
[#12] Re: problemy z polaczeniem

@11MASTEr, post #11

Witam ponownie

Tak przez AP. Dokladnie korzystam z D-linka 900+ ale rownie dobrze moze byc jakis tanszy AP, np. D-link 700 za 250zl mojemu koledze kupilem na Allegro.

Access Pointa mozna oczywiscie skonfigurowac na Amidze przez przegladarke Internetowa takze nie mam z nim jakis klopotow.

Z sieciowka do Amigi mialem tylko jeden problem, bo nie wiedzialem, ze nazwe sterownika nalezy wpisac uwzgledniajac wielkosc znakow, czyli
DEVS:Networks/FastEthernet.device (taka nazwe mam na dysku) a nie np.
DEVS:NETWORKS/FASTETHERNET.DEVICE

Zycze powodzenia. Musi dzialac. Sprawdz pingowanie w sieci lokalnej i na zewnatrz jak radzili moi poprzednicy w tym watku.

[#13] Re: problemy z polaczeniem

@11MASTEr, post #3

Kiedy u siebie wpisalem inny, to serv i tak wczytywal sprzetowy (konkretnie jakis program do
tego przeznaczony, ale na szczescie nie mam w servie wpisanych stalych adresow.
[#14] Re: problemy z polaczeniem

@Norbert, post #4

Pomozcie z tymi pingami

Co mam powpisywac?
Co bedzie wyskakiwac jesli bedzie OKY, a co jesli klapa?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem