[#1] Proszę o pomoc
Witam wszystkich forumowiczów.
Mam Amigę 1200 i chciałam podłączyć neta, co mam kupić? HD? karte sieciową? i jakieś oprogramowanie specjalne? jeśli tak to gdzie i ile mniej więcej muszę wydać kasy? dziękuję i pozdrawiam
[#2] Re: Proszę o pomoc

@Marlenka, post #1

Witam.
Opisz swoją konfigurację sprzętową, to będzie łatwiej coś doradzić.
Pozdro.

[#3] Re: Proszę o pomoc

@Kitech, post #2

mam goła Amigę 1200 nic pozatym (( dziękuję za odpis
[#4] Re: Proszę o pomoc

@Marlenka, post #3

Minimalna rozsądna konfiguracja to:
A1200 procesor MC68040-25MHz 16 MB Ram, oraz oczywiście twardy dysk1GB minimum, mooooocno rekomendowana jest karta graficzna, kości graficzne w A1200 nie potrafią wyświetlić obrazu w np 1024x768 ( max to 640x512 w 256 kolorach, i jest wtedy potfornie wolno ).
[#5] Re: Proszę o pomoc

@Olo, post #4

Ja mam A1200 MC 68030-50Mhz, 32 MB Fast-Ram, HDD 3,5" 880MB, CD-ROM i na prędkość w rozdzielczości 640x512 i w 256 kolorach nie narzekam. Co prawda nie mam na Amisi modemu. Ale sprawdzałem jak chodzą stronki w Offline w IBrowse i nie było źle. Choć wiadomo, że im lepszy sprzęt tym wszystko chodzi szybciej

[#6] Re: Proszć o pomoc

@Marlenka, post #1

Ponadto potrzebujesz jeszcze modemu jesli chcesz sie laczyc przez tepse lub karte sieciowa na PCMCIA.
Z oprogramowania to MiamiDX do polaczenia i jakas przegladarke np: IBrowse lub Aweb'a (ten drugi jest free).
[#7] Re: Proszć o pomoc

@Phibrizzo, post #6

W IBrowse nie zauważyłem zbyt wielu ograniczeń, m.in. Brak możliwości otworzenia nowego okna (mało uciążliwie wystarzczy coś złapać i przenieść :) ) Wyłącznie się programu po 30min. i może jakieś sprawy w preferencjach.

Acha i nie zapomnij zainstalować MUI i Polskich czcionek ISO. :)

[#8] Re: Proszć o pomoc

@Korni, post #7

Ale mi się ręce plączą
[#9] Re: Proszę o pomoc

@Kitech, post #2

Spróbuj jeszcze poczytać tutaj: http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=3165&t=3165
Pozdro.

[#10] Re: Proszę o pomoc

@Olo, post #4

( max to 640x512 w 256 kolorach, i jest wtedy potfornie wolno ).

IMHO w Multiscan Productiwity z overscanem 656x495 przy tej samej ilości kolorów jest zauważalnie szybciej choć to co prawda ciut mniejsza rozdziałka, ale tu już potrzebny jest scandoubler.

[#11] ROZWIAZANIE

@Marlenka, post #1

czyli jesli sobie to wszystko kupisz to musisz wydac ok 2000zł i duzo duzo nerwow... rozwiazanie jest proste - kup se PC sa juz za 2000zł i wszystko bedzie ladnie dzialac bez problemu.....
[#12] Re: ROZWIAZANIE?

@Mentor, post #11

Czyzby? Turbo - 250 zl za 040 z pamiecia (32 MB). Twardy - 50 zl. Sieciowka - 100 zl (ew. modem zewn. za gora 50). Suma sumarum - 400(350) zl. A brakujace 1600? A gwoli scislosci, Mentorze, pytanie brzmialo: "Mam Amigę 1200 i chciałam podłączyć neta", a nie "Chcialam podlaczyc neta" :)

BTW: do internetu nie trzeba super wypasionego PC - wystarczylby i taki za 500 zl - ale cos czuje, ze w tym momencie sam pod soba kopie :D

[#13] Re: ROZWIAZANIE?

@recedent, post #12

do internetu nie trzeba super wypasionego PC - wystarczylby i taki za 500 zl

dokladnie, sam takiego uzywam. i nawet jeszcze w half-life da sie pograc. ;)

[#14] Re: ROZWIAZANIE?

@KAM_, post #13

Dziękuję wszystkim za pomoc
Mam PC i mam neta (stałkę) w domu więc nie ma problemu
Amigę chciała komuś podarować kto nie ma kompa a chce mieć neta, no ale rzeczywiście lepiej kupić starego PC, pozdrawiam
[#15] Re: ROZWIAZANIE?

@KAM_, post #13

Jestem kolejną osobą która potwierdza że nie trzeba super sprzętu do netu. Ostatnio stałem się "szczęśliwym" posiadaczem wynalazku:
486SX/25MHz, 8MB RAM, sieciówka, grafika512kB, HD170MB, cz.b. monitor
...i pod DOS6.22 i WIN3.11 necik działa w zupełności wystarczająco. Ale "sprzęt" dopalę - założę mu 486DX2/66MHz i dysk 420MB! To będzie rakieta! . A koszt tego wszystkiego? ZERO - dostałem to za free :D.
[#16] Re: ROZWIAZANIE?

@AlaN, post #15

Dodatkowo na takim sprzecie mozna sobie PLYNNIE grac w takie gry jak DOOM 1 i 2, DUKE 3D, a jak dobrze pokombinowac to odpali tez Quake (oczywiscie jedynka). Do amigi zeby sobie w te gry pograc trzeba by podlaczyc 040/40 albo i lepiej, a najlepiej tez karte graficzna. Jaki sens??
[#17] Re: ROZWIAZANIE?

@Czarek, post #16

Taaaaa, Quake'a odpalisz jako slideshow, Nuke'a podobnie.
[#18] Re: ROZWIAZANIE?

@GregLLM, post #17

"Duke Nukem" chodzi płynie, "Descent" gdzieś ok 20fps (więc da się grać), a "Quake1" spróbuję i dam znać; ale chyba też nie będzie źle. Na 486DX4 "Q1" śmigał mi na full-screen, więc ew. można zmiejszyć wielkość wyświetlanego okna i będzie płynnie.
Poza tym - jak pytała Marlenka - nie chodzi o gry, tylko o dostęp do netu.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem