[#1] ShapeShifter
Niedawno zgralem od kumpla shiftera ichcialem go uruchomic mam plikopartycje z macos chyba 7.5 ale jest problem zeby wystartowac. Nie weiem czy uzywac Prepareemul czy z menu startowego Blizzarda (mam PPC 603/250 040/40) - funkacj maprom? Co z TurboEVD, moze go zle skonfigurowalem. Uruchamia sie tylko szaro-bialy ekaran i sie wiesza.
Jak go uruchomic? Ramu jest w sam raz (80mb). Jakby ktos mogl prosze mnie poprowadzic poniewaz z makiem nigdy nie mialem do czynienia.
[#2] Re: ShapeShifter

@lokaty, post #1

przy blizzardzie uzywajac prepareemul trzeba umiescic go na poczatku startup-sequence...
najlepiej przegrac do dh0:c i napisac

c:prepareemul a1200

a jak sie wgra system to trzeba zresetowac i wgrac jeszcze raz...
[#3] Re: ShapeShifter

@pacyfka, post #2

OK, mysle ze to pomoze.
[#4] Re: ShapeShifter

@pacyfka, post #2

nie ma sensu wpisywac prepareemula do sekwencji startowej, przeciez nie uzywasz emulacji za kazdym razem kiedy startujesz komputer. Lepiej trzymac go w C: i w razie potrzeby uruchamiac przez "execute command" (prawa Amiga + E) - wykona wtedy reset i komp uruchomi sie od poczatku, albo, jesli dopiero startujesz, uruchom komputer bez sekwencji startowej i odpal prepareemula z wiersza polecen. Unikasz w ten sposob brzydkiego resetu podczas kazdego startu komputera.

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz - czy lokaty posiada ROM Macintosha?, bo jesli nie, to faktycznie nie zadziala :)

[#5] Re: ShapeShifter

@recedent, post #4

Zaraz , zaraz - gdyby nie mial poprawnie odpalonego Prepareemul otrzymalby tylko komunikat od SS o braku rezerwacji pamieci wiec wina lezy gdzie indziej .

[#6] Re: ShapeShifter

@Darek S., post #5

musi miec rom bo inaczej nie pojawilby mu sie szary screen
[#7] Re: ShapeShifter

@pacyfka, post #6

To jest logiczne mysleni, oczywiscie ze mam jednomegowy rom do maka.:)
[#8] Re: ShapeShifter

@lokaty, post #7

Ja zawsze mialem problemy z preparemulem na BPPC. Najlepiej zalacz mapowanie romu i zaznacz MacPatch w bootmenu blizzarda. Jezeli juz jednak na sile nie chcesz mapowac blizzardem to zrob to za pomoca BlizKicka i odpwiedniego modulu, jednak wtedy bedziesz musial zamiast TurboEVD uzyc MuEVD. Ja z MuEVD mialem wieczne klopoty...
[#9] Re: ShapeShifter

@lokaty, post #1

Aha, co do tego szarobialego ekranu. Jezeli MacOS wczesniej pracowal wwyzszej rozdzialce (np. z karta GFX), to po odpaleniu go w nizszej wystartuje z czarnobialym screenem. Musiz pozniej z mienic w preferencjach MacOSa na tryb kolorowy. Nie pamietam juz jak w 7.5.5, ale w 8.0 jest w TeczkaSystemowa/TabliceKontrolne/Monitory (i cos tam)
[#10] Re: ShapeShifter

@Andrzej Drozd, post #8

Wrzucilem do ss modul z blizkicka i system niby sie wczytuje (mam standardowy kontroler) jednak po paru minutach tak jakby odczulem ze jest cos nie tak poniewaz wczytywal go bez konca CO TO MA BYC?
[#11] Re: ShapeShifter

@Lokaty, post #10

Zapodaj ADDBUFFERS DHx: YYYY gdzie x to numer partycji na ktorej masz plikopartycje a YYYY to wielkosc bufora (przy 80 mb ram polecam ze 2000)
[#12] Re: ShapeShifter

@waldiamiga, post #11

Aha, jeszcze jedno. Pokazuje sie szarobialy ekan i dyskieta z migajacym znakiem zapytania. Czy jest to prawidlowy efekt?
[#13] Re: ShapeShifter

@Lokaty, post #12

Hmm....dyskietka ze znakiem zapytania ?? Mac usiluje odpalic system
a) zle podales sciezke do plikopartycji
b) twoja plikopartycja nie jest bootowalna
c) twoja partycja jest uwalona
[#14] Re: ShapeShifter

@lokaty, post #1

Skad moge zerznac taka plikopartycje?
[#15] Re: ShapeShifter

@waldiamiga, post #13

gdzie mozna zdobyc taka plikopartycje na necie?
[#16] Re: ShapeShifter

@Lokaty, post #15

Google.....na pewno znajdziesz :)
[#17] Re: ShapeShifter

@Lokaty, post #15

Podaj jakis serwer to ci wrzuce moja :)
[#18] Re: ShapeShifter - Lokaty zglos sie

@Lokaty, post #15

Czesc, wyslales do mnie majla za pomoca PPA, jednak podales zly adres skrzynki pocztowej.
[#19] Re: ShapeShifter - Lokaty zglos sie

@Andrzej Drozd, post #18

OK, zlokalizowalem blad. Zamiast o2, masz wpisane "zero"2.
[#20] Re: ShapeShifter - Lokaty zglos sie

@Andrzej Drozd, post #18

Jesli masz pojemne kato i-mail to Ci ja wysle.
Albo podaj namiary na jakis server to tam Ci
ja zostawie :)
Moj MacOs to 7.6.1 i dziala bardzo ladnie.

Pozdrawiam :)

kadarr

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem