[#1] Nowe monitory
Witam

Chciałbym zapodać nowy monitor do amigi, ale niewiem czy zadziała. Wg tego co podaje sklep ABCpc () ten monitor samsunga ma złacze wideo 15-stykowe D-Sub.
Czy to zadziała ze zwykła przejściówką PC->Ami (ewentualnie scandoublerem)?
Czy jednak monitor ze złączem RGB () taki jak ten będzie pasował w samraz?

Pozdrawiam

[#2] Re: Nowe monitory

@DarQo, post #1

Ze scandoublerem bedzie pasowal kazdy monitor (S)VGA do Amigi
[#3] Re: Nowe monitory

@DarQo, post #1

he:) red green blue, czy też D-Sub . Ależ ludzie w dzisiejszych czasach mają problemy ;)
[#4] Re: Nowe monitory

@Fazior, post #3

Tzn. Zgadzam się z przedmówcą-przepraszam nawalony nieco już jestem
[#5] Re: Nowe monitory

@DarQo, post #1

Z przejściówką Amiga 23pin -> VGA może nie zadziałać na wszystkich trybach (na pewno nie zadziała w trybie PAL, NTSC, mogą być problemy z niektórymi trybami podwojonymi - te monitory zaczynają pracować od 31Khz wzwyż, Amiga może zapodać trochę niższą częstotliwość).
Natomiast ze scandoublerem, bądź kartą graficzną nie będzie najmniejszych problemów.
[#6] Re: Nowe monitory

@DarQo, post #1

KUPUJ
Jesli dotad nie miales monitora, to nawet bez scan dublera na samym Productivity zauwazysz ogromna roznice (Twoje oczka tez), jesli jeszcze bedziesz mial szczescie; to moze monitor zlapie te prawie 30Khz a to juz bedzie DoublePal i ekran w rozdzialce prawie 800x600 - mozna szalec :D
[#7] Re: Nowe monitory

@DarQo, post #1

Ja bym wybrał model 795MB. Lepsze parametry i ładniejsze kolorki (MagicBright2).

No dobra... Wybrałem go i kupiłem :D
[#8] Re: Nowe monitory

@MiniQ, post #5

Ami moze tez podac wyzsza czestotliwosc, ale trzeba zmienic ustawienia w ikonce monitora.
Jednak nie zrobisz tego recznie, a stosowny soft nie chcial mi sie odpalic.
W kazdym razie widzialem na aminecie gotowe konfigi i sprawdzalem u sibie. Powiem tylko, ze dziala, lecz sa drobne efekty uboczne:
brak overscanu i smieci na ramce obrazu.
Zawsze mozesz sam sprawdzic.
[#9] Re: Nowe monitory

@11MASTEr, post #6

No moje oczy na pewno. Bo już dość mam aktualnego monitora (VGA optiview 15SX), obraz na nim jest tak ciemny ze praca z nim to czysty masochizm.

Pozatym jak uzyskać na multiscanie rozdziałke ok. 800x600?

@ mr.Dark

Chyba posłuże się Twoją radą

[#10] Re: Nowe monitory

@DarQo, post #9

Jesli monitor zalapie DoublePal to dzieki overleyowi bedziesz mogl powiekszyc rozmiar blatu, ale zauwaz co napisalem PRAWIE 800x600, a nie 800x600 - z tego co pamietam to jakies 700cos na 500iles ale to i tak duzo :) Osobiscie jednak wybralbym productivity:multiscan mimo iz mniejszy obraz 640x480 (ja ustawilem na 640x496) to lepsze wlasciwosci wyswietlanego obrazu.

Jesli poszukasz na AmiNecie to znajdziesz juz gotowe ustawienia dla monitorow/trybow wystarczy wybrac troche przerobic i voila. Jesli wolisz samemu to byl taki programik jesli dobrze pamietam cos z "mon" monset, monprefs - moze tutaj pomoze ktos z innych forumowiczow!?!?!?! w kazdym razie mozna w nim bylo dobrze namieszac (pamietam raz nawet o maly wlos nie dostalem kineskopem z telewizora :D :D :D) bo monitora bylo mi szkoda.
[#11] Re: Nowe monitory

@DarQo, post #9

Aby uzyskac 800x600 najlepiej podkrecic tryb Super72 do 31kHz. Zdaje sie ze gdzies taki mam, gdy przez chwile uzywalem tego na AGA z monitorem 17" (poniewaz nizsze rozdzialki zle prezentowaly sie na tym monitorze). Mam takze troche podkreceony DBlPal w rozdzialce 704x512, ktory takze dziala na wszystkich monitorach SVGA. Jezeli chodzi o przejsciowke to posluze sie schematem Krashana :)

Amiga VGA

3 (red) 1 (red)
4 (green) 2 (green)
5 (blue) 3 (blue)
11 (hsync) 13 (hsync)
12 (vsync) 14 (vsync)
16 (masa) 5 (masa)
17 (masa) 6 (masa r)
18 (masa) 7 (masa g)
19 (masa) 8 (masa b)
20 (masa) 10 (masa)

Reszty nie podlaczaj. Taka przejsciowke mozna kupic takze w amigowych sklepach wysylkowo.
[#12] Re: Nowe monitory

@11MASTEr, post #10

Ja polecam MonSpecs (jest na Aminecie)
[#13] Problem z nowym monitorem :(

@DarQo, post #1

Witam!

Po zakupie nowego monitora, wszystko zaczeło się kaszanić :(
Otóż obraz zaczął skakać i migotać... zauważyłem też że takie objawy pojawiają się tylko gdy na ekranie wyświetlanych jest duża liczba kolorów.
Dla przykładu: mam w wbpattern wstawioną kolorową tapetę - obraz wtedy miga, jak zmienie ją na czysty szary kolor wszystko gra.
Co może powodować taki stan?

Używam rozdzielczości 640x480 Multiscan productivity na przejściówce do monitorów VGA (nie scandoubler).

[#14] Re: Problem z nowym monitorem :(

@DarQo, post #13

Kurde, ja też miałem taki problem na ijamie. Ale już przeszło-nie pamietam co zrobiłem. Chyba grzebałem przy częstotliwościach przy ustawieniach monita. Znaczy wziąłem instrukcje do monitora i ustawiłem odpowiednie czestotliwosci do danych rozdzielczości:)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem