[#1] jak zrobic plikopartycje *.hfv
chodzi o to ze mam na pc plik *.sit rozpakowaem go i jak z tych wszystich plikow w tym danym katalogu zrobic plik *hfv zeby byl czytany pod Maciem?
[#2] Re: jak zrobic plikopartycje *.hfv

@masa, post #1

Plik .sit zostaw w spokoju. Rozpakujesz go pod emulatorem.
Plikopartycje stworz sobie pod emulatorem i przegraj to archiwum. Mozesz tez rowniez przegrac na istniejącą plikopartycje lub partycje dla maca.
[#3] Re: jak zrobic plikopartycje *.hfv

@Norbert, post #2

ale chodzi mi o to ze nie mam jak wladowac tego *.sita do maca, uzywam tylko plikopartycji, czyli jesli che miec cos widocznego na emulatorze maca daje w ustawieniach przypisanie to danego pliku - ale jessli jest to co innego niz hfv to mac tego nie odczyta i chce to od razu sformatowac...
[#4] Re: jak zrobic plikopartycje *.hfv

@masa, post #3

A nie wygodniej jest wypalić tego .sita na płycie CDRW i potem tą płytę odczytać pod MACiem? Ja jeszcze z zadowoleniem używałem dyskietek ZIP do wymiany plików pomiędzy MACiem a Amigą.
[#5] Re: jak zrobic plikopartycje *.hfv

@masa, post #3

Można kopiować pliki między Amigą i emulowanym Makiem przy uruchomionym Shapeshifterze, trzeba tylko zamontować urządzenie MAC:
Wszystko jest opisane w guide.
[#6] Re: jak zrobic plikopartycje *.hfv

@masa, post #1

chcialem miec dostep do tego pliku *sit przez cd-rom ale po wloeniu plytki MACOS widzi ja kao cd-audio a po otwarciu jest tylko jeden plik Audio1........
[#7] Re: jak zrobic plikopartycje *.hfv

@masa, post #6

Brak ci jakiegoś sterownika w MACOSie, który umożliwia dostęp do pecetowych formatów. Jakoś zapomniałem co jest do tego potrzebne
[#8] Re: jak zrobic plikopartycje *.hfv

@kmilota, post #7

to nie sterownik, tylko zwieszka (Extension). Nazywa sie PC-Exchange, i podczas startu pojawia sie jako dyskietka z napisem "PC". Powinna siedziec w teczce systemowej (moze jest wylaczona?).
[#9] Re: jak zrobic plikopartycje *.hfv

@masa, post #1

nic z tego - pc exchange jest wlaczony ale nic to nie daje.. moze sa jakies programy (powiedzmy na pc) ktore potrafiz zaladowac jakis plik czy katalog do plikopartycji ? w sumie chodzi o to eby do emulatora wladowac jakis zewnetrzny pli ktory nie jest hfv...
[#10] Re: jak zrobic plikopartycje *.hfv

@masa, post #9

Jak juz wczesniej wspomnial Sylwester zamontuj urzadzenie MAC:. Znajduje sie on w katologu ShapeShiftera i nazywa sie MacHandler. MAC oraz MAC.info wrzuc najlepiej do Storage/DosDrivers lub odpalaj klikajac pozniej na ikone (w zadnym wypadku nie moze byc w Devs:DosDrivers, poniewaz urzadzenie to musi byc zamontowane dopiero po odpaleniu ShapeShiftera), nastepnie mac-handler wrzuc do L:, a MacControl do C:
Po zamontowaniu pojawi sie ikona partycji lub plikopartycji systemowej Maca, nastepnie przekopiuj tam .sita.
Po przekopiowaniu moga wystapic pewne problemy zwiazane z utrata statusu pliku i MacOS bedzie go widzial jako plik tekstowy. Wtedy z pomoca przyjdzie nakladka na Info o nazwie Snitch w ktorej przypiszesz plik do StuffIta, lub StuffIt w odpowiedniej wersji. Jezeli chcesz to podesle ci w plikopartycji Snitcha oraz tego StuffIta. Ewentualnie jak masz jakies miejsce na serwie to wrzuce ci moj system.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem