[#1] Uszkodzona Permedia2?
Witam

Odkad uzywam BVision nie udalo mi sie jeszcze odpalic zadnego program wykorzystujacego Warp3D i Permedie. Probowalem na CGX3 oraz CGX4. Zaczelo sie od QuakeQL, wyprobowalem wszystkie poerty i nic (te normalne bez 3D chodza bez problemu), testowalem takze jeszcze jakies inne programy a ostatnio takze demo ENCORE - By Night. W kazdym przypadku nastepuje zwiecha i pokazuje sie tylko bialy ekran. W przypadku dema By Night jest bialy ekran, jednak slychc w tle dzwiek.

Czy jest jakis program ktorym mozna sprawdzic czy karta BVision jest w pelni sprawna?

Moja konfiguracja to BPPC210 z podkrecona 040/40 + 128 MB ramu

PS. Testy robilem na WB 3.1 oraz 3.9. Dodatkowo takze uzywalem preferencji podeslanych przez inne osoby ktore uzywaja podobnego konfigu.

:(
[#2] Re: Uszkodzona Permedia2?

@Andrzej Drozd, post #1

Najprawdopodobniej nieodpowiednie wersje bibliotek i/lub ustawień w ENV, ewentualnie zła wersja flashbiosu w PPC. Nie podejrzewaj od razu najgorszego.
[#3] Re: Uszkodzona Permedia2?

@Sylwester, post #2

FlashROM mam najnowszy przed PCI. ENV konfigurowalem na kilka sposobow, uzywalem takze podeslane prefsy. Szczerze mowiac uzylem takze prawie golego systemu podeslanego przez pewna osobe w celach testowych na ktorym na pewno BVision dziala. U mnie niestety niw dziala.
[#4] Re: Uszkodzona Permedia2?

@Sylwester, post #2

A to demko rowniez nie chodzi?
A w jakiej rozdzialce masz WB jak odpalasz gierki/dema 3D?
[#5] Re: Uszkodzona Permedia2?

@Andrzej Drozd, post #3

FlashROM mam najnowszy przed PCI
Czyli OK.
ENV konfigurowalem na kilka sposobow
Podesłałem Ci moje na skrzynkę.
U mnie niestety niw dziala
Może problemy z zasilaniem, chip 3D trochę prądu zjada ale jak pisałeś w jednym demie w tle leciał dźwięk więc raczej to nie to. Dalej stawiam na biblioteki Warp3D, u mnie tylko specyficzna ich kombinacja działa prawidłowo. Może być jeszcze jedna przyczyna - nieodpowiedni monitor BVision w Devs:monitors.

[#6] Re: Uszkodzona Permedia2?

@Andrzej Drozd, post #1

Tylko określone kombinacje wersje CGX, flashromu i Warp3D działają. Kombinuj dalej aż trafisz skoro nie chcesz mieć wszystkiego w najnowszych wersjach.
[#7] Re: Uszkodzona Permedia2?

@Sylwester, post #5

Wielki dzieki za ENV: Dziala! Podmienilem wszystko co podeslales, lacznie z Monitors. Za jakis czas sprawdze gdzie popelnilem blad :)
:) :) :) :) :) :) :)
[#8] Re: Uszkodzona Permedia2?

@Jacek Rzeuski, post #6

Warp3D mam najnowsze, aktualnie CGX4 tez najnowsze, z updejtem rc5 (czy jakos tak, tym dla PCI), jedynie flashka jest przedostatnia, poniewaz ta od pci swojego czasu nie dzialala z CGX3.

A to przy okazji zapytam jeszcze tutaj aby nie balaganic kolejnym listem. Jakich czestotliwosci uzywac na BVision aby pogodzic jakosc obrazu z wydajnoscia. Aktualnie uzywam trybow VESA - Horizontal 68 kHz, Vertical 84 Hz przy rozdzialce 1024x768 i mniej wiecej tyle samo przy nizszych rodzialkach dochodzac az do 320x240 (przy czym zmniejsza sie jedynie Horizontal, natomiast Vertical pozostaje bez zmian (okolo 85 Hz). Czy te czestotliwosci bezpieczne dla oka, czy cos zmienic?
[#9] Re: Uszkodzona Permedia2?

@Andrzej Drozd, post #8

85Hz jest OK, ale jak dla mnie wszystko co ma mniej niż 100Hz mruga (zboczenie zawodowe).
[#10] Re: Uszkodzona Permedia2?

@MiniQ, post #9

LCD też
[#11] Re: Uszkodzona Permedia2?

@Andrzej Drozd, post #8

Nie wiem co ludziom przeszkadza instalowanie flashromu z PCI. A raczej niemożliwe jest, żeby Ci bez tego zadziałał najnowszy CGX4.
[#12] Re: Uszkodzona Permedia2?

@MiniQ, post #9

Trzeba mieć dobry monitor do 1024x768 100hz, na moim obraz jest nieco rozmyty dlatego używam 85hz.
[#13] Re: Uszkodzona Permedia2?

@Sylwester, post #12

U mnie rozmyty jest przy 85Hz. ;) Przynajmniej tak mi się wydaje. ;)
[#14] Re: Uszkodzona Permedia2?

@MiniQ, post #13

Sama Permedia też jakością nie grzeszy a raczej ten przedłużacz na karcie.
[#15] Re: Uszkodzona Permedia2?

@MiniQ, post #13

Nie ma to jak dobru monitor, no nie?? ;)
[#16] Re: Uszkodzona Permedia2?

@Jacek Rzeuski, post #11

Nie wiem co ludziom przeszkadza instalowanie flashromu z PCI.

Mi nic nie przeszkadza i nawet taki mialem, ale musialem zainstalowac starszy gdy uzywalem jeszcze CGX3.

A raczej niemożliwe jest, żeby Ci bez tego zadziałał najnowszy CGX4.

A jednak dziala. Widocznie wersja ta odziedziczyla wszystko po starszej i tylko dodana zostala obsluga PCI
[#17] Re: Uszkodzona Permedia2?

@Andrzej Drozd, post #16

Albo tylko Ci się wydaje, że masz najnowsze CGX4 :)
[#18] Re: Uszkodzona Permedia2?

@Jacek Rzeuski, post #17

Nie wykluczam takiej mozliwosci :)
[#19] Re: Uszkodzona Permedia2?

@Andrzej Drozd, post #18

Jesli masz "flaszke" z obsluga PCI, OS 3.9 oraz CD z CybergraphX4 MUSISZ zainstalowac:
http://www.vgr.com/meanmachine/cgx/cgxv42_rc5.lha

Jesli posiadasz "flaszke" ostatnia przed obsluga PCI, OS3.9 oraz CD z CybergraphX4 powinno wystarczyc:
http://www.vgr.com/meanmachine/cgxv42_r2_pre11.lha
aczkolwiek z /... cgxv42_rc5.lha/ tez U MNIE dziala.
[#20] Re: Uszkodzona Permedia2?

@Amig_OS, post #19

Aha, a czy z ta starsza flashka sa jakies przeciwskazania co do wersji 42_rc5? Jezeli tak to uzyje starszego CGX4.
[#21] Re: Uszkodzona Permedia2?

@Andrzej Drozd, post #20

Jesli ktos mial flaszke z obsluga PCI, BV ruszylo tylko z najnaowsza latka do CGX4 czyli:
Latka dodaje wsparcie BPPC dla GRex'a.
Tak bylo wlasnie u SZAMANA z jego BPPC i BVPPC.

Ja zainstlowalem "flaszke" ostatnia przed obsluga PCI i nastepnie:
http://www.vgr.com/meanmachine/cgxv42_r2_pre11.lha
http://www.vgr.com/meanmachine/cgx/cgxv42_rc4.lha
Z kazda z tych poprawek moje BV porafilo sie dogadac, wiec spokojnie mozesz na starsza flaszke dac : cgxv42_rc5.lha

PS.
Sam CGX4.x to nie wszystko trzeba jeszcze pobawic sie w konfigurowanie trybow naszego monitora. Najlepiej w preferencjach CGX wybrac gotowy sterownik i lekko go doszlifowac do swoich potrzeb.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem