[#1] pytanie o FPU (koprocesor)
1. mam pare pytan dot. koprocka..
(na swojej karcie 030 mam na niego miejsce wiec moge sobie dokupic)
w sumie jego dzialania polega na tym ze oblicza dzialania zmiennoprzzecinkowe nie zawraccajac tym glowy prockowi, ale czy po jego zalozeniu to pryspieszenie bedzie samoczynne, czy trzeba miec jakies dodatkowe (lub zastepcze) bibloiteki np. serie MathIEEE... (o ile takie sa) ???
czy wszytkie gry i programy beda wykorzystywaly FPU, czy tylko te ktore maja to zaimplementowane?

2. i jeszcze jedno pytanie: nie mam a1200 w wiezy stad tez standartowy zasilacz, w srodku mam juz dysk 1,2 GB i karte <- przy bardziej wytezonej pracy zasilacz troche 'glosniej' pracuje, czy dodanie koprocka nie spowoduje wiekszego przeciazenia?

3. no to jeszcze jedno pytanie: ostatnio bawie sie emulatorami MACA, testowalem ShapeShiftera i Fusion i musze powiedziec za na 030 Fusion (i chyba dzieki tym swoim sterowanikom graficznym) dziala calkiem przyzwoicie, a gry Wolf3d czy ceasarII tez niezle... czy z koprockiem byloby jakies dodatkowe widoczne przyspieszenie???

dziex
[#2] Re: pytanie o FPU (koprocesor)

@lopez, post #1

lopez napisał(a):

> 1. mam pare pytan dot. koprocka..
> (na swojej karcie 030 mam na niego miejsce wiec moge sobie
> dokupic)
> w sumie jego dzialania polega na tym ze oblicza dzialania
> zmiennoprzzecinkowe nie zawraccajac tym glowy prockowi, ale czy
> po jego zalozeniu to pryspieszenie bedzie samoczynne, czy
> trzeba miec jakies dodatkowe (lub zastepcze) bibloiteki np.
> serie MathIEEE... (o ile takie sa) ???

Nie jest to konieczne, bo te biblioteki automatycznie wykrywają FPU i umieją do niego przekierować obliczenia.

> czy wszytkie gry i programy beda wykorzystywaly FPU, czy tylko
> te ktore maja to zaimplementowane?

Te, które mają to zaimplementowane lub używają bibliotek, które to umieją.

> 2. i jeszcze jedno pytanie: nie mam a1200 w wiezy stad tez
> standartowy zasilacz, w srodku mam juz dysk 1,2 GB i karte <-
> przy bardziej wytezonej pracy zasilacz troche 'glosniej'
> pracuje, czy dodanie koprocka nie spowoduje wiekszego
> przeciazenia?

FPU nie zwiększa poboru mocy tak jak np. HDD, ale trudno powiedzieć czy zasilanie nie jest już na granicy możliwości.

> 3. no to jeszcze jedno pytanie: ostatnio bawie sie emulatorami
> MACA, testowalem ShapeShiftera i Fusion i musze powiedziec za
> na 030 Fusion (i chyba dzieki tym swoim sterowanikom
> graficznym) dziala calkiem przyzwoicie, a gry Wolf3d czy
> ceasarII tez niezle... czy z koprockiem byloby jakies dodatkowe
> widoczne przyspieszenie???

Nie wiem czy te gry potrafią w ogóle wykorzystać FPU.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem