[#1] ZIP100 PARALLEL I A1200 - jak podłączyć?
Posiadam A1200 oraz ZIP'a 100 Parallel.

Nie wiem jak go podłączyć do Amigi.

Ściągnąłem stery ppazip.lha, ale w archiwum są jakieś schematy podłączeń liń oraz rysunek urządzenia. Na tych schematach jest pokazane DŻOJSTIK + AMIGA -> ZIP.

Nie rozumiem tego, czy oba trzeba podłączyć do A1200, czy mogę użyć samego kabla PARALLEL od ZIP'a i przerobić go wg schematu tak że połącze tylko te linie od strony A1200 do strony ZIP'a bez dołączania Dżojstika do ZIP'a?

MR AM
[#2] Re: ZIP100 PARALLEL I A1200 - jak podłączyć?

@MR AM, post #1

W amigowym porcie rownoleglym brakuje pewnych sygnałow, ktore są potrzebne do obslugi skanerów i wlasnie napędu ZIP.
Te sygnaly pobierane są z portu joysticka, a tylko dlatego ze sterownik ppazip.device wlasnie tego wymaga.
Mozna przerobic kabel według schematu, ale lepiej wykonac taką przejsciówke, ktorej obrazek znajdziesz w ppazip.lha
U mnie taki zestawik dziala bez problemu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem