[#1] Apollo 1240/40
witam,
Kupiłem Apollo 1240/40 ale bez baterii. Czy ktoś wie jaką i gdzie można kupić baterię do tej karty?

dzięki,K
[#2] Re: Apollo 1240/40

@Chris, post #1

w kazdym sklepie elektronicznym, nie mam juz apollo pod reka wiec nie pamietam parametrow tej baterii jeslimasz ja wylutowana, to ktos z userow ci poda jakie parametry miala, kwestia kilku zlotych taka bateryjka
[#3] Re: Apollo 1240/40

@Brodek, post #2

dzięki, myślałem że to tego sprzętu (jak by nie było wiekowego) trudno jest kupić taka baterię
jesli ktoś może podać mi parametry takiej baterii to bedę wdzięczny
dzieki,Chris
[#4] Re: Apollo 1240/40

@Chris, post #3

Ja zamontowalem akumulatorek ze starej plyty pecetowej 386 lub 486.
Dzialalo bez problemu
[#5] Re: Apollo 1240/40

@Norbert, post #4

A ja wyszarpałem go z bx (pod PII), razem z podstawką:). Czyli raczej wszystkie z pecetowych płytek da sie wyrwać.
[#6] Re: Apollo 1240/40

@Chris, post #1

To nie kest bateria tylko akumulator i spokojnie mozesz dac 3.6 V.
[#7] Re: Apollo 1240/40

@Chris, post #1

wstaw 2 paluszki i dowolna diode szeregowo. bedzie trzymac lata i sprawia mniej problemow niz akumulator
[#8] Re: Apollo 1240/40

@Valwit, post #7

HEJ
1) akumulatorek 2,4V z w sklepach eletronik okolo 18zete nie Twoje ( + nie potrzebujesz podstawki)
2) bateria "taka ta duza, od zegarkow 3V" ok 9zeta ( nie probuj do niej dolutowywac przewodow bo bedziesz 9zl w tyle) + podstawka pod baterie z jakie 4 zeta
[#9] Re: Apollo 1240/40

@Chris, post #1

Ten temat był już kiedyś poruszany na forum.
Ja rozwiązalem to tak:

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=5879&t=5876#reply_5879

Pozdrawiam

[#10] Re: Apollo 1240/40

@Valwit, post #7

Zobacz jak to wyglada zastąpienie akumulatora, dwoma bateriami i diodą
[#11] Re: Apollo 1240/40

@Chris, post #3

Oryginalna bateria ma 3V i nie jest to akumulator. ale pewnie tez da sie uzyc.
[#12] Re: Apollo 1240/40

@Chris, post #1

zajrzyj do www.efunzine.com to sklep komputerowy amigowy... moze tam maja a jak nie to moze co poradza.........
[#13] Re: Apollo 1240/40

@Chris, post #1

hej!
Ja raz mało nie dostałem zawału jak uszkodziłem
Apollo i od tej pory się do niej nie dotykam...

A czas biorę z sieci za pomocą skryptu atomic.rexx...
Do datowania maili i źródłówek takie
rozwiązanie wystarcza

[#14] Re: Apollo 1240/40

@Seeker, post #11

Nie wiem moze byly rozne wersje Apollo ale to co ja mialem to byl na pewno akumulator. Jak dobrze pamietam to mial chyba 2.6 Volt, a ladowany byl napieciem prawie 4 Volt i dlatego warto wymienic go na 3.6 Volt.
Bylem pierwszym wlascicielem karty wiec wiem co tam bylo :D
[#15] Re: Apollo 1240/40

@Chris, post #1

Karty Apollo 040, które używałem (2) posiadały baterie płaskie. Kiedy w jednej padła mi bateria kupiłem baterię beczułkową (nie pamiętam napięcia) w sklepie z blaszankami i ją wlutowałem. Karta chodziła prawidłowo. Zwróć tylko uwagę na bieguny baterii.
[#16] Re: Apollo 1240/40

@Chris, post #1

3.6 V standardowy akumulator do płyt głównych od PC (najlepiej wylutować z jakiegoś zabytku 386/486). Jeśli preferujesz baterie, to nie zapomnij o diodzie - tak jak pisał Valvit.
[#17] Re: Apollo 1240/40

@Chris, post #1

dziekuję wszystkim za pomoc, nie spodziewałem się takiego odzewu
pozdrawiam wzystkich!
chris
[#18] Re: Apollo 1240/40

@TomK, post #14

Jesli akumulator, to 24V, a nie 2.6V.
Moglby ktos przez taka niescislosc jeszcze dlugo szukac...
Ja bedac w potrzebie kupilem baterie 3V i bylo git. Akumulator nie jest specjalnie przydatny, ze wzgledu na praktyczna niemoznosc wykorzystania jego zalet. Chyba, ze jest w podobnej cenie.
[#19] Re: Apollo 1240/40

@TomK, post #14

Sorki, kropke mi zjadlo. Mialo byc oczywiscie 2.4V :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem