[#1] Instalowanie systemu
Witam.
Wszystko mi działało, dopóki nie wsadziłem karty TV (SuperTV pokazał błąd: #80000008, a TvR: #80000003). Postawiłem więc goły system od nowa (Os3.9 + BB1/2 + MUI) i na nim zaczłęm wszystko instalować (Mediator, Voodoo3, SB128, PixelView PlayTV Pro). Nawet to jakoś chodzi, tzn. TvR się odpalił, a SuperTV - nie. Ale nic to, dołożyłem WarpOsa (korzystając z BlizzKicka) i nagle (ale nie dlatego) pokazał się błąd typu: #80000037 (którego nie było na "gołym" OSie), przy uruchamianiu programiku Palette. W związku ztym mam taką prośbę. Czy mógłby ktoś podpowiedzieć W JAKIEJ KOLEJNOŚCI należy wszystko instalować (coś w rodzaju algorytmu postępowania). Mój konfig: A1200T + BPPC SCSI + Mediator + Voodoo3 + Sb128 + TV + HDD + CDRom.
Pozdrawiam.
[#2] Re: Instalowanie systemu

@Kitech, post #1

Witam

Miałem kiedyś podobny konfig jak Ty. Z tą różnicą, że Zamiast BPPC SCSI miałem Blizzarda1230IV. Nie zauważyłem by kolejność instalacji wpłynęła na coś. Po prostu działało.

Teraz mam BPPC, ale bez SCSI i nie posiadam karty tv. Niedawno instalowałem wszystko od zera i też działa. Z tym że nie korzystam z Blitzkicka. No i mam AmigaOS 3.1 FastAte mam jeszcze :)

Pozdrawiam
Robert
[#3] Re: Instalowanie systemu

@Kitech, post #1

imho powinienes warpos instalowas pryed mediatorowym softem. obadaj tez zworkologie samego mediatora. niekoniecznie musi miec to zwiazek ale: w ustawieniach workbench ustaw jakosc ikonek na poor. na grafie i tak nie ma roznicy a jak ustawisz na wieksze to iconed i palette chca sie otwierac na wlasnym screenie. moze to powoduje blad?
[#4] Re: Instalowanie systemu

@Robert Jackowski, post #2

< Nie zauważyłem by kolejność instalacji wpłynęła na coś. Po prostu działało.

No nie tak całkiem. Np. wsadzisz AHI bez MUI, to nie działa. Dograsz potem MUI, to dalej nie działa (słynny błąd mixera). Po prostu w user-startup mixer ładuje się przed MUI. Zmienisz edycją w user-startup kolejność MUI i mixera - działa. Wgrasz najpierw Mui potem Ahi - działa.
[#5] Re: Instalowanie systemu

@Kitech, post #4

O mixerze nie wiedzialem. Widocznie zawsze przypadkowo wgrywalem jak trzeba, ale skoro mixer korzysta z mui, to powinien byc w sekwencji po przypisach od MUI.

Piszac "kolejnosc" mam na mysli logiczna kolejnosc, czyli programy, ktore korzystaja z MUI instalujemy po wgraniu MUI, itp.

Chcialbym Ci jakos pomoc lecz trudno mi znalezc punkt zaczepienia.

Moze antywirusem przebadaj kompa ja dosc niedawno zlorzeczylem na swoj sprzet (dziwne zawieszenia systemu). Okazalo sie, ze wszystkie partycje i mnostwo plikow bylo po prostu zawirusowanych.
[#6] Re: Instalowanie systemu

@Valwit, post #3

Zrobiłem jak radziłeś. Od razu na goły system wsadziłem Blizkick i WarpOS, po przeładowaniu Amidock wywalił błąd #80000037. Kurczę coś mi się zaczyna wydawać, że to może być wina BPPC.
[#7] Re: Instalowanie systemu

@Robert Jackowski, post #5

Nie wydaje mi sie, zeby to byl wirus.
A z programikiem Palette (tym systemowym) tez kiedys mialem problem, tylko nie pamietam o co wtedy poszlo. Moze color whell.(costam)...
[#8] Re: Instalowanie systemu

@Kitech, post #1

Witam.
No cóż ku mojemu zdziwieniu udało mi się (póki co) rozwiązać wszystkie problemy z systemem. Wszystko chodzi. A zrobiłem to tak (podaję po kolei co instalowałem):
1. OS3.9 + BB1 + BB2 + MUI
2. BPPCFix (nie BlizzKick!) + WarpUP + WarpUP_update (*)
3. MM CD 1200 (w moim przypadku: SB128 + Voodoo + TV + Warp3D) - nie używając pakietu MM_CD_UP_1.25!
4. Picasso96 (i te wszystkie świry żeby odpalić Voodoo) (*)
5. Skonfigurowanie WarpOSa przy pomocy WOSprefs J.Rzeuskiego (a nie MedConfig 1.3!) i przy okazji AHI (**)

Poodpalałem wczoraj wszystkie te programy, które się burzyły i na razie spoko. I pięknie odpaliły sie dema z Warp3D!!!
Jak widać na razie nic nie łatam, żadnych MCP, czy BlizKick. Teraz już będę miał z górki, co zainstaluję, to od razu sprawdzę czy reszta działa.
Pozdro.

P.S.
I ja bardzo proszę żeby nie odsądzono mnie od czci i wiary za jakieś herezje ( i żeby Kmilota nie mówił, że jemu na A4000 wszystko działa z pakietu MM_CD_UP_1.25)

Jeszcze na koniec profilaktycznie mój konfig:
A1200T + HDD 4,5 GB Fujitsu SCSI + CDRom Teac 32x SCSI + IomegaZip 100 SCSI + Mediator + Voodoo3 2000 + SB128 + TV PixelView Pro

(*) Patrz na strone Zbyszka Mońko
(**) Patrz na stronę Darka Krzempka

[#9] Re: Instalowanie systemu

@Kitech, post #1

Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze takie niespodziewane zwieszki systemowych programow (np. Palette) to kwestia zasilacza. Moze Twoj pracowal na pelnych obrotach i po dodaniu karty TV nie wyrabia.
Jezeli masz mozliwosc to sprawdz jak wszystko dziala na mocniejszym zasilaczu.
[#10] Re: Instalowanie systemu

@Kitech, post #8

Nie martw się. Ja tak różowo też nie miałem. I to nie było spowodowane sprzętem, tylko sterownikami Elboxu. Oczywiście wszystkie zauważone przeze mnie błędy zostały usuwane. Pozostał jeszcze jeden. Jakieś przeblemy z DMA przy VoodooInt=YES. Obiawia się to przerywaniem dźwięku przez Toccatę. Przy VoodooInt=NO wszystko działa poprawnie, oprócz niektórych gier. Np. są problemy z uruchomieniem WipeOut. Tak więc Elbox musi coś jeszcze poprawić w pci.libryry i/lub voodoo.card.
[#11] Re: Instalowanie systemu

@kmilota, post #10

Wiesz, ja teraz w ogóle nie korzystałem z pakietu MedConfig 1.3, więc prawdopodobnie te wszystkie zmienne mam w ogóle nie ustawione. Ale na razie wszystko chodzi pięknie. Wczoraj np. bez problemu odpalił się FroggerNG dla PPC (a podobno mają ludzie z tym problemy).
Pozdro.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem