[#1] tcp/ip bez sieciowki na drugiej ami?
Moj problem jest nastepujacy: Mam lacze stale z telekomunikacji DSLa i mam w domu haba. Do tego haba mam podlaczonego peceta przez karte sieciowa na PCI i jedna amige przez karte sieciowa na PCMCI Kingmax. Mam u mnie w doma jeszcze miejsce w hubie i chce podlaczyc druga amige ale nie mam do niej karty sieciowej. Czy jest to mozliwe. Ponoc tak, ale nikt za bardzo niewie jak to zrobic. Jest ktos kto moglby mi pomoc. Wyslac plik konfiguracyjny mo miami odo takiego polaczenia itp. ??? Z gory serdeczne dzieki
[#2] Re: tcp/ip bez sieciowki na drugiej ami?

@sordan, post #1

Bez karty sieciowej do huba się nie podepniesz.
[#3] Re: tcp/ip bez sieciowki na drugiej ami?

@Jacek Rzeuski, post #2

Tak. To jest mozliwe :) (pc<->ami).
Widzielm/uzywalem takie cos u qmpla. Na pc postawil serwer (chyba na linuxie) i podlaczyl ami do tego serwera kablem RS232.
Dokladnych szczegolow to nie znam. Z tego co pamietam to ami lczy sie z tym udostepnionym serwerem jak modemem (ppp). Serwer udostepnia normalnie numer dostepowy ppp. Wiec miami jest ustawiane jak do modemu. Transfer pomiedzy sprzetem jest przydzielany. Qmapel ustawil (chyba max.) 3.5kb.
Sam chcialem takie cos zrobic ale qmpel mowil ze musi byc ten serwer (linux).
Jesli to jeszcze aktualne to moge sie dowiedziec czegos wiecej. Qmpel pracuje jako informatyk (i jest dobry w tym) i troszke trudno go zlapac, ale ...
[#4] Re: tcp/ip bez sieciowki na drugiej ami?

@MaveRick, post #3

Maverick jak bys sie czegos wiecej dowiedzial to bylby ogrmnie wdzieczny jak by co to daj znac tutaj na IRCu #swietochlowice albo na sordan@go2.pl ps. jak bedzie op to postawie bota na digitalartefact :D z gory dziekas
[#5] Re: tcp/ip bez sieciowki na drugiej ami?

@sordan, post #4

Na aminecie jest programik (z dokumentaccją - wszystrko opisane) jak podłączyć amigę do sieci przez PCeta. Nazywa się chyba w95slip czy coś takiego.
Ścciągnij go sobie, przeczytaj dikumentację i na jej podstawie zrób co trzeba i... korzystaj z sieci - ja tak kiedyś zrobiłem i całkiem nieźle to działało (prędkość przez port szeregowy - tak się łączyłem - jest uzależniona od wielu rzeczy - w PAL'u przy 256 kolorach (nie mam karty graf.) można uzyskać 56kbps)
Pozdrawiam!
Jarek
[#6] Re: tcp/ip bez sieciowki na drugiej ami?

@MaveRick, post #3

Qmpel podal nastepujaca stronke:
http://sokrates.mimuw.edu.pl/~zagrodzki/linux2win.html
Jesli bedziesz mial jakies pytania to wal smialo.
[#7] Re: tcp/ip bez sieciowki na drugiej ami?

@MaveRick, post #3

Wszystko to wydaje się prawdopodobne,
(nie używałem),
ale przychodzi mi do łba jeszcze jeden koncept:

Gdybyś przypadkiem chciał używać dwóch Ami jednocześnie
(i np. nie inaczej), wydaje się, że powinno to być możliwe
przy użyciu samego Miami. Też serial, tylko inną trasą.
Typowy kabel nullmodem (to jest raczej pewne),
i odpowiednia konfiguracja Miami (wydaje mi się prawdopodobne,
chociaż nie jestem ekspertem od sieci).

Widziałem w Miami sporo ciekawych opcji,
lecz jeszcze nie próbowałem.

Ami z Miami może "robić" za Gateway, więc chyba
mam rację. NIe wiem tylko jak to skonfigurować.
Jest tam konfiguracja tuneli i.t.p. czyli
powinno to działać.

Gdyby ktoś "uczony" w temacie zrobił coś takiego,
też byłbym zainteresowany.

aberr@polbox.com
[#8] Re: tcp/ip bez sieciowki na drugiej ami?

@Seeker, post #7

Tylko MiamiDeluxe może robić za gateway. W zwykłym Miami nie da się skonfigurować wiecej niż jednego interfejsu.
[#9] Re: tcp/ip bez sieciowki na drugiej ami?

@Jacek Rzeuski, post #8

Sorry, przeoczyłem. Pogoda mnie nieco męczy.
Na szczęście są inni czujni amigowcy ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem