Witam i proszę o podpowiedź, czy da się ocalić jak najwięcej pamięci Chip
Nie posiadając karty graficznej tak żeby gry uruchamiały się bez kłopotu a
Workbench nie wyglądał jak parch ?
Mam obecnie A1200 bez GFX w zwykłym desktopie i do dyspozycji
Mam 2 karty Bizzarda 030 50 z MMU i FPU 50 + 32MB Fast,
Lub Apollo 1240 40Mhz też z 32MB.
Pościągałem sobie fajne ikonki nie umieściłem tła w WB a i tak mam maksymalnie 1700KB
Do większości gier pod AGA nie wystarcza może jest jakaś aplikacja do przeniesiemnia zawartości
CHIP do Fast? A może jest inny sposób ?
Proszę o pomoc, wcześniej dysponowałem A1200 z GFX i A400 z GFX i pamięci miałem 2MB nie ruszone.
Więc wystarczało na wszystko. Pozdrawiam ZbyniekM
Jeżeli ma maksymalnie 1.7 MB to już prawdopodobnie FBlit jest zainstalowany. Raczej więcej bez karty graficznej nie uda się uzyskać. No chyba, że zejdzie się na Lowres w 32 kolorach :D
Do większości gier pod AGA nie wystarcza może jest jakaś aplikacja do przeniesiemnia zawartości CHIP do Fast? A może jest inny sposób?
WHDLoad do uruchamiania starych i czasami dosyć chipożernych gier. Olano prawie wszystko co odwołuje się do Chip. Gry alokują się w Fast, działają z WB, mają wyjście... Tutaj więcej informacji. Na stronie znajdziesz również polską dokumentację. Program jest shareware i można go u mnie zarejestrować.
ciekawe, po wgramiu systemu (3.1) mam ok. 1,6.... MB chip - uzywam fblita,
ale wszytkie gierki AGA ktore uruchamiam dzialaja bez problemu np. SimCity2000, SlamTilt, WormsDC, GeneticSpecies....
Na nowym FBlicie w trybie Exlude mozna uzyskac nawet 1,75 MB. Co do starych gier to jest troche takich ktore trzeba odpalac bez S-S. Nie pamietam juz tytulow ale spotkalem 3-4...
HA znalazłem już sposób na Pamięć CHip:) Programik nazywa się WB2Fast
i ładuje to co miało iść do Chip do paięći Fast
No i teraz gierki z pod WB w 90 % się uruchamiają Pozdrawiam
Jak mówi stare porzekadło chcesz liczyć licz na siebie :)
Oczy wiście żartowałem dzięki za pomoc
hmm a ja dodam od siebie że jest jeszcze programik "add21k" który z ekranu 4 kolorowego robi 2 kolorowy dodając w ten sposób te kilkanaście kilobajtów niekiedy potrzebnych. Oczywiście mówię o ekranie CLI/Shell. Gry otwierają się na własnych ekranach i nie ma to dla nich różnicy. Do odpalania dos-owego jak znalazł.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.