[#1] scsi.device
Hej!
Dorwalem stara A600, niestety ma ona jeden feler: ROM ma wersje 37.299 i nie widzi za cholere twardego dysku. Ma ktos moze scsi.device w pliku? Jesli tak, to prosze na maila. Moze wtedy jak odpale system z dyskietki to zobaczy hdd...

PS. HDD jest sprawny, sformatowany itp. itd. - startuje bezproblemowo na mojej A4k

[#2] Re: scsi.device

@DiloN, post #1

Na A600 to nie takie proste, musisz remapować nowszy rom z pliku do pamięci co zajmuje 512kb.
[#3] Re: scsi.device

@DiloN, post #1

musisz miec jeszcze odpowiednia mountliste.
[#4] Re: scsi.device

@Sylwester, post #2

> musisz remapować (...) co zajmuje 512kb.

Właśnie tego chcę uniknąć, mam tylko 1 MB RAMu w tej A600
musisz miec (...) mountliste

mountlista to nie problem, wygeneruję ją na drugiej Ami
[#5] Re: scsi.device

@DiloN, post #4

w takim razie zassaj sobie getscsi11.lha z aminetu i po sprawie. odpal na a4k, a potem przenies wyripowane scsi.device na a600 :)
[#6] Re: scsi.device

@Valwit, post #5

Tyle że to scsi.device z romu musi jakoś "zabić" żeby użyć tego nowego z pliku.
[#7] Re: scsi.device

@Sylwester, post #6

on nie ma w romie scsi.device w tym caly problem :) a nawet gdyby to w takim przypadku wystarczyloby zamienienie nazwy na dowolna inna.
[#8] Re: scsi.device

@Valwit, post #3

Niestety,wszystkie metody zawiodły :( Chyba bez romu w kostce w poprawionej wersji się nie obędzie.

Mimo iż mam mountlistę, wyripowany scsi.device to ani hdtoolbox ani żaden inny program nie widzi nic na szynie - co prawda mógłbym wyripować cały ROM 3.0 z A4k i odpaliś na A600, ale straciłbym wtedy 0.5MB RAMu , a nie o to mi chodzi.

Wielkie Dzięki za pomoc !!

[#9] Re: scsi.device

@DiloN, post #8

Rom z A4000 nie jest dedykowany dla A600 i chyba nie zadziała. Potrzebujesz ROM z A600. Może ten wyripowany scsi.device też nie pochodzi z A600.
[#10] Re: scsi.device

@kmilota, post #9

ja moge z a600 wyripowac. kick 3.1 i 2.1 do wyboru :) odezwij sie na maila albo gg
[#11] Re: scsi.device

@kmilota, post #9

Pojdzie, potrzebny jest tylko odpowiedni program. Ja używam programu MakeKick i wrzucałem KS3.0 z A4k na A500KS1.2 i ruszał bez problemu. scsi.device jest standardowy dla wszystkich Amig z AT-BUSem zrobionym przez C=
[#12] Re: scsi.device

@Valwit, post #10

Wygrzebałem w swoich archiwach rev37.350, ale na wszelki wypadek poproszę, jeśli można to obydwa :) Z góry dziękuję !!

[#13] Re: scsi.device

@DiloN, post #11

A500 to nie A600. Myślisz że ROM od A500 (np.3.1) jest ten sam w A600? Jak mapowałem na mojej A4000 ROM 3.1 z A1200 to miałem same problemy.
[#14] Re: scsi.device

@kmilota, post #13

o boze. nie zaczynaj znowu. juz nie raz o tym bylo. a500, a600 i a2000 maja jeden i ten sam rom 3.1.
[#15] Re: scsi.device

@Valwit, post #14

No dobra. Ale i tak nie chce mi się wierzyć że A500 i A600 mają ten sam ROM 3.1. W końcu A600 ma gniazdo PCMCIA, a A500 nie.
[#16] Re: scsi.device

@kmilota, post #15

Podobno romy z amig innych niż 1200 i 600 nie mają device od PCMCIA (4000 na pewno nie szuka CC0) - więc jakieś tam różnice istnieją. Co do IDE, a tym samym scsi.device obsługujący go, to jest prymitywnie podpięty do szyny procesora, w każdej Ami tak samo. Więc na pewno amigi posiadające IDE (600, 1200, 4000) powinny mieć ten device identyczny. Czy pozostawiono go ROMie innych modeli - nie wiem. Ale w dzisiejszych czasach najbardzie dostępne są romy z A1200, więc najlepiej posłużyć się sterownikiem z tego romu.
[#17] Re: scsi.device

@wali7, post #16

Jak wyripowałem scsi.device z AmigaOS3.9, to zauważyłem coś dziwnego. Scsi.device dla A4000 ma 15944, a scsi.device dla A1200 ma 15940. Tak więc są różne scsi.device dla A1200 i A4000. Jaki stąd wniosek?
[#18] Re: scsi.device

@kmilota, post #17

ze w os 3.9 sa rozne ptache?
[#19] Re: scsi.device

@kmilota, post #15

no i co ze a500 nie ma pcmcia? ide tez nie ma wiec scsi.device jest zbedne. poza tymi 2 rzeczymi a600 to przeciez praktycznie a500+. zreszta sobie mozesz wierzyc w co chcesz, ja wiem co mam w a600 i co rowniez bez problemu dziala w a500 (zreszta zgodnie z napisem na kosci :)
[#20] Re: scsi.device

@DiloN, post #1

scsi.device nic ci tu nie pomoże musisz mieć rom 2.05
[#21] Re: scsi.device

@komisarz, post #20

Wystarczył sam scsi.device, system wczytał go sobie sam z dyskietki, standardowo z DEVS: tylko trochę dłużej wykrywał dysk. HDToolBox tez trochę długo go wykrywał, ale wszystko poszło OK

[#22] Re: scsi.device

@Valwit, post #10

Hej Valwit, Wielkie Dzięki za pliki, bardzo mi pomogły. Wczoraj zamieniłem się z kolegą na ROMy i już mam bezproblemowo start z HDD bez dyskietki :D . Jeszcze raz, Wielkie Dzięki !! :D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem