[#1] Sin
Niech mi ktos wytlumaczy bo nie rozumiem pewnej rzeczy. Bylem u pewnego kolesia wczoraj i widzialem na wlasne oczy jak na jego fentium 166MMX i karcie 1 megowej chodzi gierka Sin, ktora jest podobno zbyt wymagajaca nawet dla najszybszych Amig(cytat z ostatnigo ACS jaki sie ukazal) Na grzybie koles mial Sin-a uruchomionego w 640x480 i chodzil mniej wiecej 22klatki na sec. O co biega? Czyzby Amiga ze wspomaganiem 3D(BVizja) i PPC200Mhz bylo wolniejsze niz wyzej wymieniony grzyb?

[#2] Re: Sin

@Arbuz, post #1

Hmmm... jesteś pewien, że cały czas gra miała 22fps? No bo wiesz - jak się podejdzie do ściany i pokręci to potrafi gra łapać 100fps, a potem gdy się człowiek popatrzy na kilkadziesiąt postaci biegających wśród drzew i szturmujących wielki zamek to nagle robi się 1fps:).

A co do prędkości to trochę trudno porównywać Amigę ppc 160MHz do pentiuma 166MHz. W Amidze jest jeszcze kula u nogi zwana "system pod 68k". W wielu przypadkach obok PPC jest 040/25, a to jest straszne. Do tego predkośc pamięci jest na BlizzardPPC okropnie cienka. Dostęp do karty gfx jest ponad 10 razy wolniejszy niż do karty wpiętej w normalne pecetowe PCI. Dużo lepiej jest w CyberStormPPC. Tutaj prędkośc pamięci jest dużo lepsza i (widzaiłem) program na CyberStormPPC 604/180 potrafi chodzić 2 razy szybciej niż na BlizzardPPC 603/270.

Poza tym trochę nie mogę Ci uwierzyć w to co piszesz. No bo piszesz, że karta graficzna miała 1MB. W takim razie mowy nie ma żeby to był akcelerator 3D. Taka ilość pamięci jest wielokrotnie za mała żeby przechowywać w niej tekstury. Żeby akcelerator 3D działał tekstury muszą być w pamięci graficznej. W przeciwnym wypadku są one czytane z fast-RAM, a uwierz mi - to nie jest rozwiązanie FAST:) i unika się tego nie tylko na BVision, prawidziwym PCI ale nawet AGP. Skoro taka karta gfx nie mogła być akceleratorem 3D to w takim razie gra musiała być softwareowo renderowana. To od razu daje pewien obraz sytuacji. Tekstury pewnie były dosyć niskiej rozdzielczości, bez filtracji (wygładzania), nie było mgły. Dzisiaj coś takiego jest niedopuszczalne. Myślę, że większości efektów tam nie było i gdybyś zobaczył tę grę na normalnym pececie to byś jej nie poznał:). No i skoro to było renderowane softwareowo to jest właśnie pole do popisu dla procesora i pamięci. Akcelerator 3D wtedy odpoczywa. Z tego co widzę po innych produktach Hyperionu to oni raczej starają się żeby ich gierki wyglądały raczej dzisiejszo i nie traciły nic na konwersji z PC. Zresztą porównaj sobie jak chodzi Heretic2 na pentium 233 MHz i CyberStormPPC 604/233 (na softwareowym rendererze żeby akcelerator nie zafałszował naplus wyników). Z tego co słyszałem dużo szybciej na Amidze.

Pecetowe gry do niedawna miały tak, że odpalały się praktycznie na każdym sprzęcie. Dużo z oryginalnej gry nie zostawało ale gra chodziła. Na przykład widziałem TombRaider na pentium 166MHz z 2Mb kartą gfx. Uffff... to ma być TombRaider? Luuudzie! tekstury max. 16x16 pixeli, większość ścian zupełnie bez tekstury, żadnego cieniowania, mgły, filtracji, oświetlenia. 16MB RAM oczywiście powodowało, że dysk mało się nie rozleciał z pamięci wirtualnej. Po co coś takiego robić???

No ale czas na podsumowanie. Uważam, że Hyperion poprostu chce żeby ta gra wyglądała jakoś i chce żeby korzystała z akceleratora. Pewnie przenieść dałoby się ją i na AGAtę ale jak by to wyglądało? Uważają zapewne, że to nie ma sensu. Gra ma wyglądać tak samo jak na piecu.

Tak prawdę mówiąc to trochę nie mogę Ci uwierzyć. Albo coś pokręciłeś z kartą gfx albo ta gra wyglądała naprawdę żałośnie, albo to zbieg tytułów i to jakaś zupełnie inna gra:). Coś musi tu nie grać, bo też się trochę dziwię i częściowo nawet podzielam Twoje zdanie:).
[#3] Re: Sin

@MDW, post #2

Po takim wykladzie jestes dla mnie kolego kims i az chce sie czytac takie wyjasnienia Wielkie dzieki . A co do grzyba to jest tak, ze juz go na miejscu rozebralem i widze: Fuj166MMX & grafa No Name 1MB & 64MB Ramu. Najpierw sporo sie trzeba naczekac zanim sie wczyta a potem nie jest tak zle(Grafika i predkosc porownywalna do Shogo(512x384) na Ami 1200PPC200MHz+96MB Ram + BVizja -wiem co mowie bo mam taki config). Przepraszam, ze tak przeklinam (tj. mowie o grzybach) ). Moim celem bylo tylko wyjasnienie dzieki bardzo i naprawde wielki szacunek dla Ciebie kolego za rzeczowe rozpatrzenie i wytlumaczenie. Pozdrawiam

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem