[#1] prefsy ViNCEd'a
niechcący kliknąłem sobie w prefsach tego Shella i zapisały mi się jakieś domyślne ustawienia :(
wcześniej miałem tak że klawisze arrow up i down wstawiały mi "historyczne" :) polecenia a teraz jak je naciskam to kursor sobie wędruje po okienku
grzebię juz w tym chyba czwarty wieczór i nijak nie mogę wyczaić gdzie to było ustawione, a te prefsy są tak intuicyjnie rozwiązane że szlag mnie trafia. część ustawień juz sobie przywróciłem ale tego nie potrafię znaleźć.
pomóżcie...

[#2] Re: prefsy ViNCEd'a

@R-Tea, post #1

Nie wiem co to? Ale jak niewiadomo gdzie to moze zapisalo w MUI (lub tym czego to uzywa)...
[#3] Re: prefsy ViNCEd'a

@Andrzej Drozd, post #2

Kup sobie AOS3.9 to sie dowiesz co to vinced ;)
[#4] Re: prefsy ViNCEd'a

@R-Tea, post #1

W zakladce "Keyboard" klikasz w pole tekstowe (żeby się pojawił w nim kursor), a potem naciskasz klawisz, do którego chcesz przypisać jakąś akcję. W polu powinna się pojawić nazwa tego klawisza. Następnie przechodzisz na drugą stronę tej zakładki (przyciskami koło przycisku Help). Lewa połowa drugiej strony to lista akcji. Klikasz tą, którą chcesz przypisać do klawisza i dajesz Accept. A akcje, o które ci chodzi to "History Up" i "History Down". To wszystko, przynajmniej u mnie.

[#5] Re: prefsy ViNCEd'a

@DanAdam, post #4

nie wiem jakie ty masz ustawienia, może jakaś inna wersja ale ja nie mam zakładki "Keyboard" w prefsach ViNCEd'a. mam tu zakładki (polskie locale) "Informacjie", "Makra", "Edycja", "Shell", "Okno" i "System"
a w każdej jest kilka takich jakby podstron przełącanych buttonami "<<" i ">>"
[#6] Re: prefsy ViNCEd'a

@R-Tea, post #5

Ja mam wersję 3.73 z aminetu i takie zakładki: About, Macros, Keyboard, Edit, Shell, Window, Timing, System.

[#7] Re: prefsy ViNCEd'a

@DanAdam, post #6

w/g guide ja mam 3.74 czyli niby nowszą.
i nie mam zakładki keyboard.
ściągnę sobie tą z Aminetu. dzięki.

a tak btw. to gdzie dokładnie na dysku sys: powinien ten Vinced leżeć?
[#8] Re: prefsy ViNCEd'a

@R-Tea, post #7

Ja go mam zainstalowanego w SYS: System/ViNCEd. Poza tym instaler rzucił jeszcze coś do C:, Devs:, Prefs: i S: (przynajmniej tyle znalazłem, po przeglądnięcu dysku). W startup-sequence mam:
C: SetVNC quiet mount override as CON:
(oczywiście bez spacji po dwukropku, ale inaczej w komencie pojawia się buźka :S)
Teraz "NewCLI" otwiera mi okno ViNCEd'a.

[#9] Re: prefsy ViNCEd'a

@DanAdam, post #6

Dziwne. Ja mam ViNCEDa takiego jak mi zainstalował system i też angielski ale V3.74. Nie ma tu zakładki Keyboard.
[#10] Re: prefsy ViNCEd'a

@R-Tea, post #7

Tam gdzie go zainstaluje system A na poważnie to on u mnie leży w C: a ikonki od Shella w Sys:System i w Prefs:
[#11] Re: prefsy ViNCEd'a

@kmilota, post #9

ja też. widocznie DanAdam podmienił sobie oryginalnego systemowego ViNCEd'a na starszą wersję z Aminetu, która ma zakładkę Keyboard.

a swoją drogą dziwne że w nowszejwersji zrezygnowano z konfiguracji klawiatury...
[#12] Re: prefsy ViNCEd'a

@R-Tea, post #11

Ciekawostka jest ze u mnie ViNCEd zglasza je jako wersja 3.91
Ale co do konfiguracji to w polu "Info" sa takie dwie strzalki
ktorymi mozna przechodzic do nastepnej strony w danym polu.
Na drugiej stronie jest taka opcja "Latwy konfig" i jesli jest
ona zaptaszkowana to kilka pol sie nie pojawia w tym pole "Klawisze".
W kazdym badz razie ja mam pole do definicji klawiatury.
[#13] Re: prefsy ViNCEd'a

@R-Tea, post #11

Ja nie miałem systemowego ViNCEd'a. Używam OS 3.1

[#14] Re: prefsy ViNCEd'a

@Phibrizzo, post #12

o kurczę!!!
i to jest ROZWIĄZANIE tej zagadki! :)
odptaszkowałem to o czym piszesz i mam już zakładkę Klawiatura a w niej opcje, o których pisał DanAdam :
dzięki!
myślę że to już koniec wątku.
[#15] Re: prefsy ViNCEd'a

@DanAdam, post #13

dzięki, sprawa już wyjaśniona! :D
[#16] Re: prefsy ViNCEd'a

@reactor, post #3

A to jak cos z WB3.9 to pewnie prefsy z Reaction
[#17] Re: prefsy ViNCEd'a

@DanAdam, post #4

Dzięki za tą podpowiedź bo w życiu bym na to nie wpadł, żeby w jednej karcie ustawiać przycisk, a na drugiej go przypisywać do funkcji.
Co autor miał na myśli to nie wiem wymyślając taki sposób zmiany domyślnych klawiszu :P
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem