[#1] PC2AMIGA i WinXP
Cześć

Czy ktoś z Was korzystał z PC2AMIGA pod WinXP z partycjami NTFS? Czy to nie ma znaczenia jakie są partycje na pc?

Mam laptopa, który komunikuje się z innymi kompami tylko za pośrednictwem portów: usb, szeregowego i równoległego. Gniazdo od sieciówki wyrwane, stacji dyskietek brak, karty pcmcia nie mam żadnej.

Robert
[#2] Re: PC2AMIGA i WinXP

@Robert Jackowski, post #1

Ja używałem PC2Amiga pod Win2000 z NTFS. Nie ma znaczenia jakiego filesystemu używasz na PC. Uruchamiasz dosowy programik na PC i masz dostęp do wszystkich napędów (HDD, CD, ZIP, ...) widzianych przez Win. Jedynym problemem (przynajmniej pod Win2000) jest niemożność użycia portu równoległego (przynajmniej mnie się nie udało - na tym samym sprzęcie pod Win98 wszystko działa), musisz używać portu szeregowego, przez co transfery są niższe (rzędu 5 kb/s).
Moim zdaniem najlepiej używać sieci - przez SMBFS wyciągam 300 kb/s. Trzeba oczywiście kupiś sieciówkę, ale ceny 3Com PCMCIA na Allegro są niewysokie (ja swoją kupiłem za 20 zł)
[#3] Re: PC2AMIGA i WinXP

@wali7, post #2

Witam

Dzięki za info. Kabelek szeregowy już mam. Brakowało przejściówki z małego gniazda na duże.

Sieciówka pcmcia najlepsze rozwiązanie, jak piszesz, ale niestety to nie mój laptop, więc nie będę inwestował :)

Pozdrawiam
Robert
[#4] Re: PC2AMIGA i WinXP

@wali7, post #2

Niestety po uruchomieniu pc2amiga na XP wyświetla się komunikat, że nie można znaleźć portu COM2, mimo, że podaję przy konfiguracji port COM1.

W tym laptopie jest tylko COM1.

Co ciekawe jeśli podam COM2, to XP wyświetla komunikat, że nie może znaleźć portu COM3.

Szkoda, że nie można podać COM0, to by pewnie szukał COM1 :)

Czy też miał ktoś z Was takie doświadczenia z Win i pc2amiga?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem