[#1] Amiga i PC
Witam, mam takie oto pytanie: czy jest możliwe ściągnięcie plików amigowych na PC-ta, zapisanie ich na dyskietkę i wrzucenie na Amigę?
Jeżeli tak, to proszę o help: jakimi programikami mam się posługiwać i skąd je wziąść?
PS. Amigę miałem w czasach, gdy nie było jeszcze Internetu :) a teraz tyle sie pozmieniało.
Pozdrawiam
[#2] Re: Amiga i PC

@Adamski, post #1

Mozna tez podpiąc Amige do internetu i nie trzeba wtedy przejmowac sie problemami z przenoszeniem plików z peceta.
Jak podasz jaką masz Amigę, wtedy bedzie latwiej podac najlepsze programy i rozwiazanie twojego problemu
[#3] Re: Amiga i PC

@Norbert, post #2

A1200, Apollo 40 (kręcony), HD, CD - bez modemu :(
Internet do Amigi nie wchodzi także w grę z innych powodów - nie ma innego sposobu?
[#4] Re: Amiga i PC

@Adamski, post #3

Nagraj plytke z plikami, jakie chcesz nagrac na Amigę i odczytaj na CDROM.
Mozna tez podpiąc dysk pecetowy i za pomocą programów MountDOS i FAT95 podmontowac pod Amigą
[#5] Re: Amiga i PC

@Norbert, post #4

1. czyli CDRom czyta płytki wypalone na PCcie?
2. czy MountDOS i FAT95 (chyba nie) dotyczy również dyskietek zgrywanych na PC?
Pozdrawiam
[#6] Re: Amiga i PC

@Adamski, post #5

Adamski napisał(a):

> 1. czyli CDRom czyta płytki wypalone na PCcie?

Tak czyta. Chyba, ze masz jakiegoś starego cd-ika, to nie przeczyta, np. CD-RW lub CD-R 700MB, ale to sprzętowe ograniczenie starych napędów.

Od CDFileSystemu zainstalowanego na Amidze zależy czy będzie Ci czytał poprawnie długie nazwy plików, kiedy płytkę na PC nagrasz w np. Joilet.

> 2. czy MountDOS i FAT95 (chyba nie) dotyczy również dyskietek
> zgrywanych na PC?

Fat95 obsługuje też dyskietki dzięki czemu będziemy mogli odczytywać nazwy plików nagrane na dyskietki, dłuższe niż format 8+3 znaków.

Pozdrawiam
Robert
[#7] Re: Amiga i PC

@Adamski, post #1

Pecetowe dyskietki odczytasz bez problemu na Amidze (tylko pecet nie potrafi czytac innych dyskietek niz swoje).
Od AmigaOS 2.1 w systemie jest CrossDOS, ktory czyta pecetowe dyskietki.
Wystarczy wpisac "mount PC0:" i mozesz normalnie czytac pecetowa dyskietke jak Amigowa.
[#8] Re: Amiga i PC

@amigafan, post #7

Oki, thx.
Dzisiaj biorę WHDLoad (.lha) ściągnięty na PCta i zobaczymy :)
Za wszystkie rady dzięki.
Pozdrawiam.
[#9] Re: Amiga i PC

@Adamski, post #8

Nie zapomnij tylko o paru sprawach o których amigafan zapomniał napisać:
1. jeśli w amidzenie masz "gęstej" stacji, to zapomnij o dyskietkach 1.44 MB. Zaklej drugą dziurę w dyskietce lepcem i sformatuj na PC na 720kb. Dopiero wtedy przenoś dane. (chyba że masz A4000, gdzie gęste stacje były montowane fabrycznie.
2. pod Ami zobaczysz nazwy w standardzie 8+3 znaki, o ile nie zainstalowałeś pakietu w rodzaju Fat95
[#10] Re: Amiga i PC

@wali7, post #9

No właśnie - próbowałem normalnie, tzn. na dyskietce 1.44 i WB nie chce jej czytać - Not a DOS disk.
Dzięki Wali7 - jutro kolejne próby.
Pozdrowienia

[#11] Re: Amiga i PC

@wali7, post #9

To chyba masz strasznie starego CrossDosa bo mój bez problemu widzi długie nazwy
[#12] Re: Amiga i PC

@amigafan, post #11

A którego Crossa masz? /ja mam tego z OS3.1/. Chyba kolejne wersje, komercyjne CrossDosa (może te z OS >3.1 też) widziały bez problemów długie nazwy. Dla mnie nie jest to problemem, bo dane przerzucam siecią, ale przyznasz, że początkującego może skonfudować.
O ile jesteś tym amigafanem (nie pamiętam czy był to amifan, czy amigafan - a obydwa nicki tu ostatnio funkcjonują) z którym sprzeczaliśmy się na tematy "060 i okolice", to masz A4000, więc nie masz problemu gęstej stacji na który natrafił kol. Adamski.
/OK, sprawdziłem w PAUbase - to Ty. Pozdrowienia/
[#13] Re: Amiga i PC

@wali7, post #12

Mam A4000 i A3000 wiec sie przyzwyczailem do gestej stacji i o tym szczegole rzeczywiscie zapomnialem ale licze na podstawa wiedze czytelnika - skoro na Amidze uzywa dyskietek DD to nie nalezy sie spodziewac, ze stacja odczyta HD. To tak jakby na CD-ROMie probowac odczytac DVD.
Komercyjny CrossDos i ten z AOS3.9 widza dlugie nazwy.
[#14] Re: Amiga i PC

@amigafan, post #13

W zasadzie masz rację, ale niestety podstawowa wiedza komputerowa ostatnimi czasy to nie ta sama podstawowa wiedza komputerowa 15 lat temu (ta ostatnia jednak sporo większa). Mało kto dziś pamięta o takim szczególe jak dyskietki DD i HD, skoro w sklepach komp. istnieje towar "dyskietka" bez wyszczególnienia jaka - "przecież wiadomo że 1.44 i na PC". Moja koleżanka, 8 lat temu, była głeboko zdumiona jak powiedziałem jej że Word u mnie nie chodzi: "jak to? Przecież masz komputer!".
[#15] Re: Amiga i PC

@wali7, post #14

Panowie, Amifan napisał: pecetowe dyskietki odczytasz bez problemu. No i dlatego wrzuciłem "gęstą". 15 lat temu wiedza była znacznie lepsza niż dzisiaj. Ja wróciłem do Amisi po iluś tam latach. Kiedyś też kupowało się HD-tki (początki kapitalizmu i innych nie było). A wracając do wiedzy, to jestem skonfudowany dzisiejszą "wiedzą" amigowców. Wszyscy gadają coś o jakimś OS-ie, Pegasosie, o co chodzi? Czyli widzę, że im bliżej "blachy", tym dla was lepiej? Jescze zacznijcie programować w C+ i to juz będzie finito. Nie ma już starej gwardii. I jeszcze na temat: przy odpalaniu CrossDos'a WB wyświetla komunikat "Wczytywanie programu..." (na belce) i nic się nie dzieje.
A za porady jeszcze raz dzięki :)
[#16] Re: Amiga i PC

@Adamski, post #15

Wszyscy gadają coś o jakimś OS-ie, Pegasosie

Amiga i ludzie wciaz zyja, cos robia i sila rzeczy platforma sie rozwija (chociaz nie tak dynamiczne jak inne "zywe" platformy). A Pegasos to klon Terrona (tak jak i AmigaONE) z prockiem Gx (tak jak i AONE). Czyli juz sie sklonowalismy, z tym ze nie uzywamy Intela tylko PPC.

15 lat temu wiedza była znacznie lepsza niż dzisiaj.

15 lat temu 99% "Amigowcow" potrafilo uzywac tylko D-Copy (X-Copy) oraz jezdzic na gielde).
Dzisiaj Amigowiec to czlowiek multipltformowy, czego nie mozna powiedziec o zwyklym szarym uzytkowniku peceta (czyt. uzytkowniku sprzetu AGD).

"dyskietka"

Amigi G3/G4 nie maja stacji dyskow. Troche smiesznie jest dawac spis znajomemu na plycie CDRW (wielkiej i nieporecznej, a te mniejsze jakos nie staly sie popularne), ale coz...

Jescze zacznijcie programować w C+ i to juz będzie finito

Finito :) Wiekszosc tak wlasnie robie. Nalezy sie tylko cieszyc.

Nie ma już starej gwardii

Nie ma. Slabeusze aie zblaszakowali na stale (pewmie nawet nie maja sytemu na WinUAE). Zostalismy tylko my.

[#17] Re: Amiga i PC

@Adamski, post #15

A co pokazuje SnoopDos jak uruchamiasz PC0: (CrossDos)?
[#18] Re: Amiga i PC

@Adamski, post #15

A wracając do wiedzy, to jestem skonfudowany dzisiejszą "wiedzą" amigowców.

A konkretnie?

Wszyscy gadają coś o jakimś OS-ie, Pegasosie, o co chodzi? Czyli , że im bliżej "blachy", tym dla was lepiej?

A co, może lepiej do końca świata pozostać przy dyskietkach i 68020/14Mhz na OS3.0 i starymi grami?

Jescze zacznijcie programować w C+ i to juz będzie finito.

A znasz jakąś inną sensowną alternatywę? Dziś 99.9% programów pewnie pisanych jest w C. I bardzo dobrze. Dzięku temu są szybkie, przenośne, i łatwo je poprawiać.
[#19] Re: Amiga i PC

@Adamski, post #1

Nie napisałeś jaka masz Amigę, ale skoro, jak piszesz uruchamiałeś CrossDos to ma ona co najmniej system 2.0 i to wystarczy (dla WHDLoad też :)). Programik CrossDos z Tools/Commodities nie będzie Ci potrzebny.
W katalogu Storage/DosDrivers jest plik PC0. Uruchom to (dwukliknij).
W systemie powinien pojawić Ci się nowy napęd PC0:, teraz radziłbym w nim, tzn. na Amidze sformatować dyskietkę 720, niektóre wersje Windows mają kłopoty z formatowaniem DD. Jeżeli poszło to jesteśmy w domu. Jeżeli nie poszło sprawdź czy w katalogu L jest plik crossdosfilesystem a w devs
mfm.device. Jeżeli są a mimo to nie działa, podaj swoją konfigurację (możesz mieć pliki "kombinowane" z różnych wydań systemu i to może ale nie musi być przyczyną problemów) i wyślij zawartość pliku PC0 - to zwykły,
krótki plik tekstowy - na forum albo na priv czyli na mój email. Zawartość pliku PC0 odczytasz dowolnym edytorem tekstu, np. "ed SYS:Storage/DosDrivers/PC0" z shella. Sorry jeśli to przesadnie łopatologicznie zabrzmiało, ale temat też jest cokolwiek "z elementarza", więc nie wiem na jakim etapie amiwiedzy jesteś.
[#20] Re: Amiga i PC

@Adamski, post #15

Wszyscy gadają coś o jakimś OS-ie, Pegasosie, o co chodzi?

Chodzi o to, że sprzęt i system rozwija się nadal. Po latach zastoju w końcu pojawiły się płyty główne i nowy system Amigi (a raczej systemy, bo MorphOS, który chodzi pod Pegasosem jest bardzo dobrą reimplementacją AmigaOS 3.x + nowa jakość).

Czyli widzę, że im bliżej "blachy", tym dla was lepiej?

Tego nie rozumiem. Chodzi Ci o to, że na płycie głównej AmigiOne czy Pegasosa są sloty AGP, PCI, DDR, USB, etc.? A co miałoby się znajdować na tych płytach głównych dzisiaj? Wymyślone, własne standardy slotów, pamięci, dysków?

[#21] Re: Amiga i PC

@Andrzej Drozd, post #16

A Pegasos to klon Terrona (tak jak i AmigaONE) z prockiem Gx (tak jak i AONE)

Mala uwaga - Pegasos nie jest klonem Terona.
[#22] Re: Amiga i PC

@marcik, post #21

Mala uwaga - Pegasos nie jest klonem Terona.

Nazywaj to jak chcesz. Dla mnie, c os co ma G3/G4 i podobne mozliwosci sprzetowe, to nic innego jak klon. Mak tez pod to podpada. Niewazna jest karoseria tylko silnik.
[#23] Amiga, PC i Neostrada

@Andrzej Drozd, post #22

HeY!
Udaîo mi sië podîâczyę Amigë do szybkiej sieci (Neostrada) przez Peceta zsieciowanego z Amigâ. Konieczny byî do tego program WinGate. Jeszcze nie wszystko hula, ale jak ktoô ten problem przerabiaî lub ma jakieô kîopoty z uruchomieniem - to chëtnie podzielë sië wiedzâ lub zadam kilka pytaď. Zainteresowanych proszë na priv. Chyba, űe zrodzi sië jakiô nowy wâtek poruszajâcy tâ sprawë na forum.
Pozdrawiam! :D :D
[#24] Re: Amiga i PC

@Andrzej Drozd, post #22

Klon - w sumie mozna dzisiaj prawie kompy tak nazwac, bo skonczyly sie oryginalne konstrukcje, custom chipy. Ale nie klon Terona :)
[#25] Re: Amiga i PC

@marcik, post #24

Czemu nie klon Terona? Czyżby to uwłaczało "Godności Pegaza"?
[#26] Re: Amiga i PC

@amigafan, post #25

Bo technicznie jest to uniezasadnione stwierdznie? A swoja droga godnosci tez uwlacza ;)
[#27] Re: Amiga i PC

@marcik, post #26

A swoja droga godnosci tez uwlacza

Hehe, a czymze Pegasos zaslynal ze A500 kala jego imie?
[#28] Re: Amiga i PC

@Andrzej Drozd, post #27

Bron boze - A500 nie kala jego imienia. Ale Teron jak najbardziej
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem