[#1] podkrecanie procesorow - co to za czort ???
wszedzie slysze ze ktos ma podkrecane to a inny tamto - na czym polega to podkrecanie prockow... moza podkrecic kazdy ??
a moza podkrecic ten na karcie: elbox II 030
[#2] Re: podkrecanie procesorow - co to za czort ???

@mateusz, post #1

Karta ma oscylator ??O ile sie nie myle to Proc jest 68030/40 mhz,tak??..czy jest to wersja mozliwoscia zainstalowania max 8 Mb ?? czy moze wiecej ??
[#3] Re: podkrecanie procesorow - co to za czort ???

@waldiamiga, post #2

mozna w niej zamontowac max 64 MB ja mam 32MB.....
procesor to 030/40
a oscylator to nie wiem co to jest......
[#4] Re: podkrecanie procesorow - co to za czort ???

@mateusz, post #3

"...podkreca sie (nim) starsze procki...a nowsze mozna takze za pomoca mnoznika"

A w tym artukule na koncu jest zdjecie oscylatora

http://www.ppa.pl/hardware/a3640.html
[#5] Re: podkrecanie procesorow - co to za czort ???

@mateusz, post #3

"Oscylator" - bo oscyluje, czyli drga. To takie małe gówienko na płytce dopałki, z reguły w metalowej obudowie. Kwadratowe albo prostokątne. Wewnątrz jest "kwarc" który drga z częstotliwością jaką masz na nim nadrukowaną. Trzeba toto wylutować z płytki; rzadziej siedzi w podstawce i można go wyjąć. Zmienisz oscylator na szybszy i karta pójdzie szybciej (albo - gorsza wersja - nie ruszy wcale ).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem