[#1] Power(?)PC
Od niedawna mam BPPC (210MHZ z 040/40) i oczywiście masę 'problemów'. Ale najbardziej w tej chwili interesuje mnie jedna rzecz.
Programy testujące prędkość (używałem chyba sysspeed'a) pokazują 258 MIPS'ów przy 603 a 28 przy 040. Różnica spora, ale...
Z okazji tej, że mam kartę z PPC zainstalowałem sobie system zupełnie od nowa, zainstalowałem też ściągnięty z tej okazji z sieci WarpUp ze strony H&P w wersji 4.0 oraz upgrade do v5.0
Odpaliłem sobie ADoomPPC (wos) - działa... jak na 040 (kartę mam od kilku dni - może jeszcze nie wszystko poustawiałem tak jak trzeba?)
MP3 działają lepiej.
FroggerNG (v2.05 na PPC) działa chyba nienajgorzej jeśłi chodzi o szybkość (PPC + AGA), ale kolorki są nie takie jak trzeba (kiedyś na starym froggerze na 040 miałem dużo lepszy obraz).
SoftCinema wyświetla 2 FPS - myślałem o zarejetrowaniu programu... ;)
Obrazki (datatypes) wyświetlane są... tak sobie (na 040 podobnie).

Możliwe, że mam źle skonfigurowany system - PPC to dla mnie zupełna nowość.
Ale moje główne pytanie: Gdzie ten 'Power"? Gdzie te MIPS'y?
Chciałbym też wiedzieć jaka jest różnica między PPC+AGA a PPC+BV.
(Byłbym wdzięczny za 'fachowe' podejście do tematu ;))
Pozdrawiam!
Jarek
[#2] Re: Power(?)PC

@Jarek, post #1

PPC bez BV/CVPPC nie ma jak rozwinąć skrzydeł i nadaje się praktycznie wyłącznie do MP3 i RC5.
[#3] Re: Power(?)PC

@Jarek, post #1

Mozliwe ze masz nieodpowiednia wersje WarpOS (WarpUP). Ktoras z wersji 5.xx byla "zwalona" (ale nie wiem czy predkosciowo). Sprobuj jeszcze raz zainstalowac 4 i sciagnij program WOSPrefs (z Aminetu) do konfiguracji WOS. U mnie na 603/210, Doom na AGA chodzi nawet do 29 klatek, a Quake do 20 klatek. AMP DivXy w okolo 320x200 odtwarza prawie z normalna predkoscia, MPEGi w tej samej rozdzialce smigaja. Troche wolniej chodzi Moovid (pelna wersja) i SoftCinema. Natomiast Frogger wogole nie radzi sobie na wlasnym ekranie AGA, na okienku dziala szybciej. I oczywiscie moge odpalic dwa AmigaAMPy i jednoczesnie odtwarzac mp3 bez zaciec. Na najnowszym Lame mp3 w jakosc Joint-Stero i Variable (VBR) liczy lekko powyzej piec min. Natomiast ze zwykla jakoscia (j-Stero 128) idzie jak "burza".
[#4] Re: Power(?)PC

@Andrzej Drozd, post #3

Andrzej Drozd napisał(a):

> Mozliwe ze masz nieodpowiednia wersje WarpOS (WarpUP). Ktoras z
> wersji 5.xx byla "zwalona" (ale nie wiem czy predkosciowo).

WarpDatatypes mam pod WarpUP v5.0 (z tego co pamiętam tak było w dokumentacji z datatypes) Dlatego nie za bardzo chcę zmieniać na v.4
Poza tym mam najnowszą (2 dni temu ściągniętą ze str. H&P) wersję (upgrade z wersji 4.0 do...) 5.0

> Sprobuj jeszcze raz zainstalowac 4 i sciagnij program WOSPrefs
> (z Aminetu) do konfiguracji WOS. U mnie na 603/210, Doom na AGA
> chodzi nawet do 29 klatek, a Quake do 20 klatek.

A w Dooma grasz w niskiej czy wysokiej (640x400) rozdzielczości?

> AMP DivXy w
> okolo 320x200 odtwarza prawie z normalna predkoscia, MPEGi w
> tej samej rozdzialce smigaja. Troche wolniej chodzi Moovid
> (pelna wersja) i SoftCinema. Natomiast Frogger wogole nie radzi
> sobie na wlasnym ekranie AGA, na okienku dziala szybciej.

Frogger ma chyba coś nie tak (przynajmniej u mnie) z opcją GRAY.

> I oczywiscie moge odpalic dwa AmigaAMPy i jednoczesnie odtwarzac
> mp3 bez zaciec. Na najnowszym Lame mp3 w jakosc Joint-Stero i
> Variable (VBR) liczy lekko powyzej piec min. Natomiast ze
> zwykla jakoscia (j-Stero 128) idzie jak "burza".

Co do MP3 to nie miałem zastrzeżeń. Tylko nie po to kupowałem BPPC, żeby tylko sobie posłuchać mp3 w lepszej jakości.
Jeszcze popracuję nad przyspieszeniem systemu.
DZIĘKI za zainteresowanie :)
[#5] Re: Power(?)PC

@Jacek Rzeuski, post #2

Jacek Rzeuski napisał(a):

> PPC bez BV/CVPPC nie ma jak rozwinąć skrzydeł i nadaje się
> praktycznie wyłącznie do MP3 i RC5.

W jakiejś (stary ACS) gazecie czytałem o prędkości liczenia kluczy RC5 na różnych sprzętach. Można było zauważyć, że 603 o takim samym taktowaniu jak PII była w tym szybsza niż PII. Tym bardziej się zastanawiam gdzie mi ta moc PPC ucieka?... ;)

Od kilku dni mam PPC i od tych kilku dni zbieram na BV ;)

Czyli jeśli chodzi o grafikę to nie mam co liczyć na przyspieszenia na AGAcie? (myślałem, że PPC może przejąć "przeliczanie" grafiki - np. datatypes - w związku z tym każdy obrazek powinien prawie od razu się wyświetlić, a tu...)

Czy jak miałbym teraz BV to faktycznie odczułbym różnicę (w prędkości)?
Pozdrawiam!
[#6] Re: Power(?)PC

@Jarek, post #5

Kup BVision a nie pożałujesz. Kop jest okrutny.
[#7] Re: Power(?)PC

@Jarek, post #1

Witamy wsrod szczesliwych posiadaczy PPC. Jarek dokladajac BVizje do AmiPPC to jest tak jakbys przesiadl sie z malucha na conajmniej AUDII (mercedes zarezerwowany dla amig(pegasosow) z Radeonami) )) Podstawowa sprawa to 24bitowy kolor ( to jest to a nie jakies tam 262 tysiace w HAM8) wspomaganie 3D, 8MB pamieci graficznej itp. itd. Choc z drugiej strony to po pewnym czasie to kazdy komputer staje sie za wolny. W przypadku problemow z grafika to proponuje dopoki nie bedziesz mial karty graficznej zainstalowanie CGX-a do AGA-ty. Troszke lepiej to dziala(choc sie czasem bez powodu wiesza) Nie wiem czy masz ale zainwestuj w Opusa Magellana i OS3.9(ma juz warpa bez problemowego) Pytaj sie o szczegoly a na forum dostaniesz na pewno wyczerpujace informacje. Chciales wiedziec jaka jest roznica miedzy Aga a BVizion ? Podstawowa to taka ze zobacz jak wyglada twoj Workbench w 64 kolarach(256?) a zobacz jak wyglada taki sam system w 24 bitach z podlaczonym Birdie2000, Visual Prefsem, CGX4.1, Opus Magellanem itp. Zreszta na PPA jest cos takiego jak Galeria i mozesz porownac blaty zciagniete z AGI i Kart Graficznych Przepasc!!!!. Chociaz sa tez male minusy tzn. nie wszystkie starsze gierce i dema uruchomisz ;-(((( Pozdrawiam i polecam sie na przyszlosc. Wrazie czego pisz na priv.

[#8] Re: Power(?)PC

@Jacek Rzeuski, post #6

:D
Dzięki! To chciałem usły... tzn. przeczytać ;)
Pozdrawiam!
[#9] Re: Power(?)PC

@Arbuz, post #7

> Zreszta na PPA jest cos
> takiego jak Galeria ...

Zawsze kiedy wchodzę na PPA oglądam sobie "zrzuty" :)
Dzięki za odp.
...a szczególnie za to:
> Wrazie czego pisz na priv.

Wielkie DZIĘKI!
NA BV już zbieram, ale póki co...
Pozdrawiam!
[#10] Re: Power(?)PC

@Arbuz, post #7

Jesli chodzi o CGX-AGA to wiecej z tym problemow niz korzysci. Moim zdaniem naszybsze wyjscie wpomagajace predkosc okienek to FBlit+Rom3.1 zmapowany do ramu. Warto tez uzyc NewWPA8 przyspieszajace inne operacje graficzne (nie okienka). To bedzie najlepsze dopalenie AGA w oczekiwaniu na CGX. Jesli chodzi o karte graficzna i stare gry, to mozna opalic UAE (jest juz wersja emulujaca AGA).
[#11] Re: Power(?)PC

@Andrzej Drozd, post #10

Ja zamiast NewWPA8 pleciłbym duuuużo szybszego BlazeWCP. Jeżeli chodzi o CGX-AGA to wymaga on prawidłowego skonfigurowania i dziła poprawnie nawet w parze z FBlitem.
[#12] Re: Power(?)PC

@Andrzej Drozd, post #10

Skâd moűna dostaę UAE-AGA? Próbowaîem na grzybie UAE ale oprócz ,,ruchomej dyskietki" nie udaîo mi sië zrobię partycji amigowej(za duűo konfigów a poza tym amiga na pc to juű nie to)

[#13] Re: Power(?)PC

@mcbarlo, post #11

Mam już chyba wszystkie najważniejsze łatki: BlazeWCP, fblit, ftext, BlizKick i pare innych...
Jeśłi chodzi o szybkość to już chyba dużo więcej wyciągnąć z mojego sprzętu się nie da. Mam do sysspeeda różne moduły i mój komputer w porównaniach z innymi jest całkiem szybki.
Gdzieś słyszałem, ze CHIP w starych Amigach jest dużo szybszy niż w nowszych (A1200, A4000). Podobno zmieniając kwarc z 28,375 (czy coś w tym stulu) na 28,6.. MHz można trochę 'podkręcić' szybkość pamięci CHIP - czy to prawda?
[#14] Re: Power(?)PC

@Arbuz, post #12

> Skâd moűna dostaę UAE-AGA? Próbowaîem na grzybie UAE ale oprócz
> ,,ruchomej dyskietki" nie udaîo mi sië zrobię partycji
> amigowej(za duűo konfigów a poza tym amiga na pc to juű nie to)

ja ściągnąłem z sieci
http://www.winuae.net
"Zaszedłem" dalej - już nawet trochę popracować mogłem, ale faktem jest to, że to już "nie to" ;)
(nawet nie mogłem włączyć trybu PAL ;)))
Aha Ja miałem najnowszą wersję (chyba 8.22 r4?) na pentium IV (mam taki w pracy;) ale i na starszych wersjach było tak samo - partycji amigowej nie trzeba robić, robisz tylko katalog na partycji z windą i... możesz wtedy łatwo przenosić pliki PC<->AMI
[#15] Re: Power(?)PC

@Andrzej Drozd, post #3

To dziwne na moim sprzęcie: PPC603p/200 i 40/25 WarpOS5.1 koduję MP3 kilkanaście minut z parametrami -m j -v -h -r. Może mam coś źle ustawione?
[#16] Re: Power(?)PC

@tom256, post #15

Ja mam -v -r -c, przy czym to szybkie pakowanie robie po wylaczeniu -v, czyli zwykle joint-stereo, natomiast z VBR (tylko tego najlepiej uzywac)utwor 5 minutowy pakuje okolo 10 min. Wylacz jeszcze -h poniewaz nie wplywa to znaczaca na jakosc a encodowanie trwa okolo 20% dluzej. I najwazniejsze: mozna to uzyskac na najnowszym Lame, starsze wersje to zolwie.
[#17] Re: Power(?)PC

@Andrzej Drozd, post #16

Właśnie zauważyłem że jest wersja 3.93.1, jak tylko wrócę do domu to sprawdzę. Przy okazji wie ktoś możę skąd można ściągnąć najnowsze ixemul.library
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem