[#1] Amiga Writer
jak zrobić żeby Amiga Writer wyświetlał ogonki? wgrałem z pc czcionki i nic...
[#2] Re: Amiga Writer

@bleble, post #1

Ja mam podobny problem
Mam tylko jedną działającą czcionkę CGTimesPL, jednak jest ona jakaś badziewna.
Wgrałem polskie czcionki z Windowsa98 za pomocą programu (chyba był to ttengine-6.6, ale pewien nie jestem).
Czcionki działają tylko, że nie mają ogonków
Bawiłem się z keymapami ale to nic nie dało
Co zrobić aby w AmigaWriterze dało się pisać po Polsku?!
Może komuś się to udało i zechce podzielić się ze mną wiedzą na ten temat

[#3] Re: Amiga Writer

@bleble, post #1

Może ten artykuł rzuci pewne światło:
http://www.ppa.pl/software/wordworth_truetype.html
Ja mam pod Morphosem w jednym katalogu czcionki w formacie AmigaPL i kiedy używam ich z AmigaWriterem to mam ogonki, pomimo używania klawiatury ISO. Nie wiem jak to się dzieje ale dzieje się :)
[#4] Re: Amiga Writer

@bleble, post #1

Niestety pod OS3.x jak i pod MorphOS obecnie jest to niemożliwe, gdyż AmigaWriter domyślnie używa kodowania ISO-8859-1... Można używać jedynie starych czcionek .type w formacie AmigaPL lub innych wynalazków... Użycie bezpośrednio czcionki .ttf z mapą klawiatury i zestawem znaków w ISO--8859-2 jest niemożliwe... Możliwe jest to pod OS4 z nową diskfont.library i ft2.library, ale z oczywistych względów nie jest to w tej chwili dla Ciebie rozwiązanie (brak dostępnego OS4 dla amig klasycznych). A jak to działa można było zobaczyć na ostatnim spotkaniu GGUA.

Howgh!
Mandi^ATO

PS: Proszę w tym wątku dalej nie trolować o wyższości jednego systemu nad drugim, gdyż nie o to chodzi. A jeśli komuś udało się dokonać tego cudu na OS3.x lub MOS, niech opisze jak tego dokonać (oczywiście mnowa o czcionkach .ttf z Windowsa, bo jak pisałem czcionki z ogonkami w AmigaPL działają bez zarzutu).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem