[#1] Amiga CD i HDD2.5'
Jak pogodzić: cd 44żyły i hdd 2.5'?
Można gdzieś kupić taką taśmę?
Pozdrawiam
[#2] Re: Amiga CD i HDD2.5'

@Arbuz, post #1

Można to pogodzić albo za pomocą taśmy albo za pomocą sposobu który ja stosuję mianowicie zewnętrznego kontrolera PCIMCIA do CD jeżeli jesteś zainteresowany to napisz wyślę fotki niebawem, mam zamiar umieścić na swojej stronie www artykuł poświęcony właśnie wykożystaniu kontrolera PCIMCIA, jeśli masz kartę bizzard 030 , 040 , 060 to możesz podłączyć w bardzo elegancki sposób, CD poprzez SCSI w tedy CD musi być SCSI
ale za to można go umieścić w zewnętrznej obudowie i podłączyć elegancko z tyłu Amigi podobnie jak zewnętrzne fdd :)
[#3] Re: Amiga CD i HDD2.5'

@ZbyniekM, post #2

Nie bardzo chce mi się rozbudowywać Ami(do starych gierek nie potrzeba) Bo mam Pegaza. Ale chciałbym tanim sposobem podłączyć CD do twardego 2.5. I dlatego się zastanawiam czy muszę załatwić twardy 3,5' czy można jakoś taśmę przerobić. A tak poza tym to w tej ami jest rozszerzenie 4MB.
Pozdrawiam
[#4] Re: Amiga CD i HDD2.5'

@Arbuz, post #3

Jesli potrafisz lutowac to:
tasma 44 pin do HD2,5'
tasma 40 pin do HD3,5'
dwa zlâcza do HD2.5'
jedno zlacze do HD3,5'
koszulka termokurczliwa, lutownica i odrobine checi.
Zarabiasz jedno zîacze 2,5' na poczâtku taômy,
przymierzasz i zarabiasz drugie. Za drugim wycinasz 4
zbedne piny w tasmie. Zaizoluj ladnie bo beda pod napieciem.
Rezte waskiej tasmy wyprowadzasz poza obudowe w miejscu
gdzie ci najbardziej pasuje. Waska tasme lutujesz do szerokiej, zabezpieczasz
koszulkami termokurczliwymi. Zostaje ci zasilanie.
Jak masz zasilacz pecetowy to bierzesz z niego zasilanie.
Jeôli nie to ciagniesz zasilanie z pîyty ze zlacza flopa.
I to wszystko.

Jesli chcesz miec elegancko to zamiast wyciagac tasme na zewnatrz wstawiasz
50 pinowe gniazdo w miejsce na gniazdo SCSI.
Przez takie gniazdo mozna nawet puscic zasilanie.
Ale fakt ze do zasilania uzywalem po 2 piny.
[#5] Re: Amiga CD i HDD2.5'

@Radoslaw, post #4

Ponieważ miałem bardzo rozbudowaną Ami jeszcze w tym roku więc nie przeraża mnie lutowanie inie zapomniałem jak się lutuje amigę więc o taki sposób mi chodziło. THX
[#6] Re: Amiga CD i HDD2.5'

@Arbuz, post #5

Jest jeszcze prostszy sposb niz lutowanie: przejsciowka Micronika 2,5->3,5 ma ona na "wyjsciu" dwa złącza jedno 3,5 i jedno 2,5 ja mialem tak podlaczony HDD2,5 i CD 3,5 bez problemow, pozdrawiam

PS: i dalej ja mam :] tylko ze dysk mam teraz rownierz 3,5 cala
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem