[#1] WORDWORT 7 i dokument Worda
Witam
Jak w tytule chodzi mi o to czy da sie bezproblemowo wymieniac dokumenty tekstowe miedzy wordwortem 7 a wordem 2000 z pc.
Pisze prace magisterska na Amidze i chodzi mi o to jak zapisac tekst bym mogl go otworzyc na PC w wordzie 2000. Oraz czy ma moze ktos polski slownik ortograficzy ktory moglbym podlaczyc do wordworta.
Z gory dziekuje za odpowiedz
[#2] Re: WORDWORT 7 i dokument Worda

@ulrad, post #1

Chyba tylko za pośrednictwem formatu RTF, ale średnio to działa z tego co pamietam. Pobaw sie
[#3] Re: WORDWORT 7 i dokument Worda

@ulrad, post #1

Jeśli chodzi o słownik to olecam ORTa - doskonale działa z WW7.
W przypadku korzystania z dokumentów Worda to najlepiej zapisywać je jako .txt, potem skonwertować na AmigaPL lub ISO (w zależności czego uzywasz) i dopiero wczytać pod WW7. Niestety tabel ani innych wordowski "pól tekstowych" w ten sposób nie wsadzisz do WW7. Ja swoją magisterke pisałem na Final Writerze 97, wydaje mi się, że lepiej się do tego nadaje niż WW7 (lepsze tabele, przejrzysty podział tekstu na sekcje, itp.), ale z kolei nie wiem jak z nim współpracuje ORT.
[#4] Re: WORDWORT 7 i dokument Worda

@ulrad, post #1

ulrad napisał(a):

> Pisze prace magisterska na Amidze i chodzi mi o to jak zapisac
> tekst bym mogl go otworzyc na PC w wordzie 2000. Oraz czy ma

Dlaczego potrzebujesz go otworzyć w MS Word2000?

PS: Ile zostało Ci czasu na napisanie i oddanie pracy?

[#5] Re: WORDWORT 7 i dokument Worda

@ulrad, post #1

A może by tak TeXa spróbować??
Ciężka sprawa, tak od razu się na niego rzucać i pisać pracę magisterską (ja tak zrobiłem, jak chciałem dyplomową pisać :D), bo TeXa trzeba się dłuuugo uczyć, żeby w całości opanować, ale przy odrobinie samozaparcia po 2 tygodniach zabawy można "spłodzić" całkiem ładne dokumenty :D

do naukowych textów nadaje się jak żaden inny, zresztą większość(?) uczelnianych publikacji naukowych składana jest właśnie w TeXu.

Może i brakuje WYSIWYG, ale jakoś można sobie poradzić, bo w sumie nie trzeba się martwić o layout, TeX załatwi wszystko sam i będzie ładnie wyglądało :D
No i "przenośność" dokumentu gwarantowana, tylko trzeba TeXa na PC, albo na amidze zrobić PDFa (TeX potrafi)

A jako, że piszemy w zwykłym edytorze tekstu, wystarcz takowy z polskim słownikiem posiadać (AmiTetxtPro np.)
[#6] Re: WORDWORT 7 i dokument Worda

@ulrad, post #1

jak kolega powiedzial mozna w WW7 zapisac jako RTF, tekst powinien byc chyba ok, bo nazwe czcionki rozmiar i ulozenie w rtf sie zapisze ale z jakimis rysuneczkami to mozee byc gorzej - bo nawet aplikacje na PC nie najlepiej sobie z tym radza....
[#7] Re: WORDWORT 7 i dokument Worda

@shg, post #5

shg napisał(a):

> A może by tak TeXa spróbować??

Raczej LaTeXa, będzie mógł szybciej zacząć pisać. W dodatku odpowiedni konwerter (LaTeX2RTF) zapewnia bezproblemowe przeniesienie tekstu do MS Worda czy innego edytora czytającego RTF.

> Ciężka sprawa, tak od razu się na niego rzucać i pisać pracę
> magisterską (ja tak zrobiłem, jak chciałem dyplomową pisać :D),
> bo TeXa trzeba się dłuuugo uczyć, żeby w całości opanować, ale
> przy odrobinie samozaparcia po 2 tygodniach zabawy można
> "spłodzić" całkiem ładne dokumenty :D

Nie strasz go Na przeszkodzie stoi jedynie tak popularny obecnie wstręt do czytania dokumentacji. "Nie za krótkie wprowadzenie do systemu LaTeX2e" przeczyta w dzień lub dwa.
Dla LaTeXa istnieją gotowe klasy (szablony) ułatwiające pisanie prac magisterskich, nic tylko siadać i pisać.

> No i "przenośność" dokumentu gwarantowana, tylko trzeba TeXa na
> PC, albo na amidze zrobić PDFa (TeX potrafi)

Nie słyszałem żeby MS Word 2000 importował PDFy.

[#8] Re: WORDWORT 7 i dokument Worda

@Rammy, post #7

Nie słyszałem żeby MS Word 2000 importował PDFy.

są pluginy.
[#9] Re: WORDWORT 7 i dokument Worda

@stony, post #3

A gdzie mozna jeszcze spotkac Final Writera 97
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem