[#1] Backup partycji systemowej
Witajcie! Mam do was pytanie związane z potrzebą wykonania backup'u partycji systemowej. Obecnie mam zainstalowane Picasso 96 jako system obsługi karty graficznej. Moje wczesniejsze próby z CGX3 nie wypadły najlepiej więc zdecydowałem się na P96. Z perspektywy czasu zaczynam jednak zauważać, że znaczna część oprogramowania wymaga do współpracy CGX'a. W (tzw. :)) międyczasie rozwiązałem moje problemy z niedoborem zasilania, które mogły być powodem zwiech CGX'a. Problem polega teraz na tym żeby zrobić bezpieczny backup partycji systemowej w obecnym jej stanie kiedy wszystko śmiga, aby ewewntualnie móc do tego stanu wrócić. Jakiego oprogramowania powinieniem użyć? A tak przy okazji czy możliwe byłoby stworzenie dwóch partycji bootowalnych na każdej inny sytem obsługi grafiki i jakis requester z mozliwością wyboru partycji z której Ami ma bootować? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
[#2] Re: Backup partycji systemowej

@Amigos, post #1

Jeśli chodzi o backup to po prostu skopiuj sobie całą partcję gdzie chcesz i już.

[#3] Re: Backup partycji systemowej

@stony, post #2

a 2 bootowalne partycje dzialają. Mialem kiedys 2 systemy na jednym dysku. 3.5 i 3.1. Zmienialem w erlystartup, czy jak to sie pisze:)
[#4] Re: Backup partycji systemowej

@Amigos, post #1

Możesz podać przykład oprogramowania, który nie działa z P96, a działa z CGX? Ja takowego nie znalazłem.
[#5] Re: Backup partycji systemowej

@kmilota, post #4

Mam problem np. z AMP'em czyli odtwarzaczem plików video. Działa z AGA i CGX. Mozna go zmusić do działania z P96?

[#6] Re: Backup partycji systemowej

@Amigos, post #5

AMP dziala na P96 (Mediator+VooDoo)
Do wyboru bootującej partycji mozesz wykorzystac program BootCTRL (Aminet)
[#7] Re: Backup partycji systemowej

@Amigos, post #1

ustaw sobie rozne priorytety dla partycji, najwyzszy dla tej ktora ma defaultowo bootowac. jak bedziesz chcial inna to boot-menu wybiarasz zeby z niej startowal i juz
[#8] Re: Backup partycji systemowej

@Norbert, post #6

Masz rację. AMP działa z P96 to fakt.
[#9] Re: Backup partycji systemowej

@Amigos, post #1

Jeżeli zadowala Cię backup CAŁEJ partycji, nie struktury katalogów to polecam PackDeva z util/arc na Aminecie. To archiwizer całodyskowy, podobny w działaniu do DMS, z tym że operuje na dowolnych device'ach z zakresem do 4GB. Ma opcjonalną kompresję z użyciem XPK. Z natury jego działania wynika, że backup jest równie szybki na partycjach o tej samej pojemności, bez względu na zastosowany filesystem i ilość plików na niej.
Gdyby zaszła konieczność odzykiwania backupu na partycji o innych wymiarach, można wypakować pliki z backupu za pomocą narzędzi XAD.
Jeśli chodzi o programy do backupu plików i katalogów, to niestety na Amidze jest bieda i, niech mi moderatorzy wybaczą,****nia - "renomowany", komercjny Diavolo krztusi się na rozbudowanych drzewach katalogów, bez względu na ilość przydzielonego mu stosu, ani Diavolo, ani inne znane mi amigowe backupery nie potrafią automatycznie pomijać nieodczytywalnych plików a przecież jednym z zastosowań backupu może być właśnie zachowanie plków z uszkodzonej partycji, przed jej przeformatowaniem/sformatowaniem innego dysku. Ale wykraczam już trochę poza temat...
[#10] Re: Backup partycji systemowej

@Amigos, post #5

U mnie działa na VooDoo3 3000 pod kontrolą P96 ten AMP. I wcale go nie zmuszałem do pracy. Nawet VLayer działa poprawnie. Może masz jakis stary P96?
[#11] Re: Backup partycji systemowej

@Amigos, post #8

No to jakie programy nie działają z P96?
[#12] Re: Backup partycji systemowej

@Konrad Klar, post #9

Ja nie narzekam na Diavolo Backup 2000. Nigdy mie nie zawiódł i działa sprawnie przy rozbudowanych katalogach. Problemów z plikami nie miałem, no i wybór kompresji jest ogromny. Dla mnie jest to porządny program i właśnie idealne narzędzie do robienia backupu. Co ciekawe robi to szybciej niż zgrywanie partycji na partycję przez kopiowanie.
[#13] Re: Backup partycji systemowej

@kmilota, post #11

No cóż nie siedzę teraz przy Amidze więc nie wyciągnę przykładu z rękawa :) Nie było jednak moją intencją pokazywanie wyższości CGX nad P96. Chodziło mi tylko o to iż wydaje mi się, że więcej jest programów dedykowanych CGX'owi niż P96, ale być może odniosłem mylne wrażenie. Dzisiaj natomiast jestem trochę wściekły na Amigę, bo wczoraj wieczorkiem bez większej przyczyny padła mi sieć między PC i Ami i tak naprawdę to nie wiem co jest tego przyczyną, ale to już inna historia...

[#14] Re: Backup partycji systemowej

@Amigos, post #1

Jesli zalezy mi na kompresji to backupuje za pomoca Quarterbacka (nie Quarterbacka Tools). Oczywiscie posiada on duza mniejsza kompresje niz lzx, lha, ale na 68k jest kilkakrotnie szybszy. A jezeli nie potrzebujesz kompresji, to tak jak ktos wspomnial, poprostu przegraj system na jakis nosnik (np. CDRW).
[#15] Re: Backup partycji systemowej

@Andrzej Drozd, post #14

w lzx mozesz sobie tez ustawiac kompresje. a do backupow wole zwykla lha. zaleta jest to ze mige go potem odczytac na dowolnym innym kompie. nie musze sie marwtic gdze odpale soft ktorym robilem backup, bo nawet nalepszy backup jest do niczego jak nie mam go czym odtworzyc.
[#16] Re: Backup partycji systemowej

@Valwit, post #15

w lzx mozesz sobie tez ustawiac kompresje. a do backupow wole zwykla lha. zaleta jest to ze moge go potem odczytac na dowolnym innym kompie.

Archiwa LZX rozpakujesz i na Windzie...
[#17] Re: Backup partycji systemowej

@Dopuser, post #16

lha tez. i na maku i na uniksach. :)
[#18] Re: Backup partycji systemowej

@kmilota, post #12

Gratuluję i pozazdrościć. Czy próbowałeś wykonać backup instalcji Personal Paint? Mam na myśli instalację wraz z katalogiem "help". Jeśli udało Ci się to to odwołuję swój "najazd" na backupery. Nie proponuję wykonać backupu uszkodzonej partycji, bo trudno taką sytuację zaaranżować na potrzeby testu. Ale może masz w tej dziedzinie jakieś doświadczenia?
Jako "zgrywanie partycji na partycje przez kopiowanie" rozumiesz kopiowanie plików czy ścieżek i sektorów? Jeśli to drugie to może być DB szybszy tylko przy partycjach zajętych w niewielkim procencie.
[#19] Re: Backup partycji systemowej

@Konrad Klar, post #9

Quarterback potrafi przeskoczyć nieodcztywalne/uszkodzone pliki ale za to wykłada się na długich nazwach, cały backup przebiega prawidłowo a test ujawnia że całe archiwum jest zwalone. Natomiast lha nie uwzględnia komentarzy do plików co czasem jest bardzo przydatne, chyba że o czymś nie wiem.
[#20] Re: Backup partycji systemowej

@Valwit, post #17

A ja sobie wole odzyskac pliki Disksalvem i zrobic backup na MakeCD na plytce.
CDR mozna odczytac tez na dowolnym kompie, a plytka moze byc "zwalona", czyli po nieudanej probie wyjarania. Trzeba "zamknac sesje" i w nastepnej wyjarac backup. O ile plytka nie jest uszkodzona w inny sposob. Tak wykorzystuje
wszystkie plytki po n.p. zaniku zasilania w czasie jarania i.t.p.
[#21] Re: Backup partycji systemowej

@Seeker, post #20

ja robie podobnie. tzn pakuje partycje lha z zerowa kompresja (pozwala to zachowac komenty, bity i daty) i wrzucam jedna kopie na cdrw a druga na dysk w sieci. lha jest o tyle fajne ze mozna sobie napisac skrypty ktore robia backup automatycznie.
[#22] Re: Backup partycji systemowej

@Andrzej Drozd, post #14

Zapomnieliscie o jednym naprawde dobrym programie.

ABackup

Ja wlasnie nim robilem wszystkie archiwizacje danych i sprawowal sie nie nagannie!!
Szczerze polecam.
[#23] Re: Backup partycji systemowej

@Konrad Klar, post #18

Ja sobie od czasu do czasu dokonuję backupu mojej 2GB partycji z użytkami. Tak się też składa, że jest też na niej zainstalowany Personal Paint. Jakoś nie mam z tą partycją problemów przy robieniu backupu.
A "zgrywanie partycji na partycje przez kopiowanie" rozumiem przez kopiowanie plików. Kopiowaniem ścieżek i sektorów się nie bawiłem.
[#24] Re: Backup partycji systemowej

@Valwit, post #17

lha tez. i na maku i na uniksach.

Nie wiem jak na MacOS ale unLZX jest też i na unixy, hłe, hłe...

[#25] Re: Backup partycji systemowej

@Dopuser, post #24

Zresztą i na MacOS też sić znajdzie jak dobrze poszukać...
[#26] Re: Backup partycji systemowej

@Dariusz Gac, post #25

no to milo bardzo :) tyle ze dalej obstaje pryz lha bo i tak nie uzywam kompresji. a lha kuma defaultowy p******nik w kde a nawet powerarchiver czy inny winrar na windzie.
[#27] Re: Backup partycji systemowej

@Valwit, post #15

Mimo wszystko lzx i lha to niesmowite zolwie (68k) w porownaniu z Quarterbackiem. Dodatkowo gdy backupuje sie za pomoca lha/lzx kilka tysiecy plikow (a tyle ma partycja systemowa), to czas wydluza sie do kilku godzin.
[#28] Re: Backup partycji systemowej

@Valwit, post #26

Jeśli ktoś nie potrzebuje kompresji, to faktycznie LZX nie ma mu wiele do zaoferowania.
[#29] Re: Backup partycji systemowej

@Andrzej Drozd, post #27

No to proponuje użyć Diavolo Backup 2000 i włączyć kompresję BZP2 w wersji dla PPC. Działa błyskawicznie i jest efektywna jak SHRI.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem