[#1] przesyłanie danych pc-amiga
witam,
niedawno kupiłem na allegro kartę sieciową 3Com 10Mb do amigi, ponieważ znudziło mnie przesyłanie danych przez null-modem (strasznie wolny transfer), jednak nie wiem co powinienem zainstalować po stronie amigi jak i pc aby wszystko zadziałało, czy ktoś wie jak to zrobić?

z góry wielkie dzieki,Chris
[#2] Re: przesyłanie danych pc-amiga

@chris, post #1

Najłatwiej będzie jak postawisz serwer ftp na klonie (winda chyba ma w sobie taki wbudowany). A po stronie amigi instalujesz AmiTradeCenter lub inny klient ftp i tyle wystarczy.
[#3] Re: przesyłanie danych pc-amiga

@DarQo, post #2

niestety ATC nie działa u mnie na a1200,Chris
[#4] Re: przesyłanie danych pc-amiga

@chris, post #3

no to zainstaluj cośkolwiek innego do ftp.
[#5] Re: przesyłanie danych pc-amiga

@chris, post #1

Użyj SMBFS (jest na aminecie). Odpalasz to z poziomu CLI (masz dokładny opis w readme), od strony PC masz udostępniony jakiś katalog (MS Network, czyli SMB). Po chwili (zazwyczaj ;)) pojawia ci się nowy dysk smbfs: Wtedy czymkolwiek (choćby Magellanem) przesyłasz pliki w obie strony (u mnie 400 kb/s). Program ma małą wadę - po wyłączeniu go często się kompletnie wiesza (ale w trakcie działania nie). Niestety nie udało mi się przesłać nic przy pomocy innych klientów SMB. Jednak, z małym zastrzeżeniem - polecam SMBFS.
[#6] Re: przesyłanie danych pc-amiga

@wali7, post #5

Osobie nie potrafiacej uruchomic ATC proponujesz sambe ?
To chyba ze pojedziesz osobiscie i poustawiasz
[#7] Re: przesyłanie danych pc-amiga

@Radoslaw, post #6

Nie sądze aby skopiowanie pliku smbfs do c i wydanie komendy w rodzaju: run smbfs User=xx Workgroup=xx Service=//PeCet/mp3 ... przekraczało możliwości przeciętnego użytkownika Amigi. Myślę że część najtrudniejszą (czyli uruchomienie stosu TCP/IP) chris ma już za sobą.
Sprawy często nie są tak skomplikowane jak się na pozór wydają...
[#8] Re: przesyłanie danych pc-amiga

@wali7, post #7

W mojej ocenie skonfigurowanie dowolnego stosu TCP wlacznie z AmiTCP bylo latwiejsze niz skonfigurowanie samby.

[#9] Re: przesyłanie danych pc-amiga

@Radoslaw, post #8

Radosławie, zgadzam się z Tobą: skonfigurowanie Samby jest bardziej skomplikowane niż skonfigurowanie stosu TCP/IP. Dlatego właśnie zaproponowałem Chrisowi użycie SMBFS. Bo nie trzeba go konfigurować.
[#10] Re: przesyłanie danych pc-amiga

@wali7, post #7

tak to już mam za sobą :) stos TCP/IP działa
[#11] Re: przesyłanie danych pc-amiga

@wali7, post #9

SMBFS też działa, ATC nie działało ponieważ przyuruchamianiu pojawiał się jakiś błąd, który nie był w żaden sposób skorelowany z ustawieniami

wali7 wielkie dzieki za pomoc, reszcie tez dziękuję ale juz w mniejszym stopniu :)
chris
[#12] Re: przesyłanie danych pc-amiga

@chris, post #1

Też właśnie kupiłem PCMICIĘ 3COM a konkretnie 3COM 3CCE589ET i musiałem zainstalować PCPATCH i PCRESET bo inaczej Amiśka się "zamrażała", potem Miami i AmFtp i z pieca idzie ping ale AmFtp'em nie mogę się połączyć, jeszcze spróbuję SMBFS'em. Na czym postawiłeś stos i jakiego gwintowsa masz na piecu?

[#13] Re: przesyłanie danych pc-amiga

@faraon6, post #12

Stos: Miami3.x (nie pamiętam która dokładnie wersja, najnowszy MiamiDX sprawiał pewne problemy - bywał niestabilny)
Windows: różnie - 98 SE i 2000. Przy Win2000 musisz pamiętać aby nadać do udostępnianego katalogu na PC prawa któremuś użytkownikowi i pod SMBFS logować się jako ten właśnie użytkownik.
Karta - też 3Com PCMCIA (10 MBit Megahertz - nie pamiętam która konkretnie).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem