[#1] A600 i twardziel - Pomocy
Witam wszystkich !

Jakiś czas temu zatęskniłem do dobrego kompa zwanego Amigą.
Nie czekając długo nabyłem (okazyjnie) A600.
Szybko dokupiłem dyskietki (około 300) i oczywiście twardziela (1.2 Gb)
i tu się zaczął problem z twardzielem nie mogę nic zrobić (oczywiście wszystko odpowiednie podłączone) ale okazało się że pomimo napisu na dyskietkach WB, że jest to wersja 2.05 po wgraniu okazało się , że jest to wersja 2.0 i w tym WB nie ma wykrywania twardzieli ( chyba żę się mylę )

Więc moje pytanie skierowane do osób które są gotowe mi pomóc jest takie: czy jest możliwe ściągnięcie z neciku tej wersji ( WB 2.05 ) , czy porostu może ktoś poprostu by mi nagrał na dyskietki a ja za tą operację bym zapłacił.

Pozdrawiam wszystkich Amigowców i czekam na odpowiedź.

PS a może jest jeszcze inna możliwość zainstalowania twardziela na Amisi a ja o niej nie wiem ?
[#2] Re: A600 i twardziel - Pomocy

@Tomasz, post #1

w A600 MUSI być kickstart 2.05, inaczej amiga nie zobaczy dysku twardego.
[#3] Re: A600 i twardziel - Pomocy

@Olo, post #2

oki doki to to i ja wiem ale czy jest możliwość go namierzć w necie
[#4] Re: A600 i twardziel - Pomocy

@Tomasz, post #3

Potrzebujesz nie WB2.05, tylko ROM 2.05.
Po włączeniu A600 (bez twardziela i bez dyskietki w stacji) pojawia się animacja i tam pisze jaką masz wersje Kckstartu, jeżeli końcówka jest xx.299 to dysk nie ruszy, musi być xx.300 (lub xx.350)
[#5] Re: A600 i twardziel - Pomocy

@Olo, post #4

Dokładniej to musi być 37.300 lub 37.350, może też być 40.063 (czyli Kickstart 3.1). 37.299 to też jest 2.05, ale to jest ta wersja, która nie obsługuje HDD. Wczytywanie Kickstartu z dyskietki w przypadku A600 odpada (nawet posiadając kartę turbo i pamięć Fast jest to bardzo problematyczne, gdyż BlizKick stwierdza brak Blizzarda, a RemApollo brak procesora 040). Jedyne wyjście to odkupić od kogoś odpowiednią kość. A posiadaną wersję kickstartu znajdziesz na ekranie z wsuwającą się dyskietką. Powodzenia.

Howhg!
Mandi^ATO
[#6] Re: A600 i twardziel - Pomocy

@Mandi^ATO, post #5

oki doki taką kość mam właśnie zamontowaną ( 37.350) ale jak wspomniałem wcześniej mam WB 2.0 a podobn dopiero od wersji 2.05 jest w nim programik do działania na twardzielach ( wykrywaniw , formatowanie , dzielenie na partycje)
wiec ponawiam swe pytanie czy jest mozliwosc sciagniecia z netu wersji WB 2.05 lub czy ktos moze mi go nagrac na dyskietki i wysłać do mnie na moj koszt
[#7] Re: A600 i twardziel - Pomocy

@Tomasz, post #6

2.1 lezy sobie na wielu serwerach, wpisz w google i po sprawie.
[#8] Re: A600 i twardziel - Pomocy

@Mandi^ATO, post #5

Mandi^ATO napisał(a):

> i pamięć Fast jest to bardzo problematyczne, gdyż BlizKick
> stwierdza brak Blizzarda, a RemApollo brak procesora 040).

nie jest i nie potrzeba do tego fastu. popatrz kilka watkow wstecz: tytul "scsi.device", autor Dilon
[#9] Re: A600 i twardziel - Pomocy

@Valwit, post #8

Wiem, że można zrobić to od **** strony. LoadModule z pakietu MuLibs zadziała, LoadResident też powinienm ale prędkość działania tak wczytanych modułów pozostawia wiele do życzenia... Sprawdzone organoleptycznie... SKick odpada w przedbiegach... Poza tym wczytywanie Kickstartu, który zajmuje 512 kb, na komputerze mającym 1MB (max. 2MB bez karty turbo) aby obsługiwać HDD to już w ogóle porażka. Sprawdzone organoleptycznie (1991-2002 A600 była moim podstawowym komputerem). Ale lepszy pic niż nic...

Howgh!
Mandi

[#10] Re: A600 i twardziel - Pomocy

@Mandi^ATO, post #9

nie, to Ty myslisz od D... strony :) scsi.device lezy sobie na dysku w devs: a bootujesz z dyskietki z odpowiednia mountlista :) 68000 i 512k ramu stykaja, tak sie mountowalo dyski za czasow Kicka 1.2 :)
[#11] Re: A600 i twardziel - Pomocy

@Tomasz, post #6

))))))))))
No to ladny dales wstep....
trzeba zamienic wb na nowszy, czyli wersje z hdtoolboxem.
[#12] Re: A600 i twardziel - Pomocy

@Valwit, post #10

Witam,

pozwolć sobie zadać pytanie w tym już wiekowym wątku.

Jak załadować sterownik scsi.device (A600 z romem 37.299) bo chcć podłączyć do niej HD.

Wiem że jest loadmodule, ale co z tym zrobić ? Wiem że są opisy i instrukcje ale po angielsku, a ja rozumiem z tego 5/10

Może ktoś opisać w skrócie jak najprościej załadować te sterowniki z dyskietki np. Workbench 2.1? Mam kopić zapasową wićc mogć rzeźbić :)
[#13] Re: A600 i twardziel - Pomocy

@czeci, post #12

wrzucic do devs:
i podmountowac dysk mountlista odwolujaca sie do devs:scsi.device
[#14] Re: A600 i twardziel - Pomocy

@Valwit, post #13

Wrzuciłem do devs: ale gdzie i jak to podmountować?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem