[#1] EndRun klony, czym wyl wb by uruch plik wymagajacy wiecej mb
szukam jakiejs aplikacji, ktora po uruchomieniu zamknie wb i odpali podany plik jak by z shella, lub po prostu po zakmnieciu uruchomi.
EndRun niestety sie nie spisal, bo wyglada na to ze nie wylacza wb, a jedynie go ukrywa...
potrzebuje calych 2 mb pamieci chip:)
[#2] Re: EndRun klony, czym wyl wb by uruch plik wymagajacy wiecej mb

@Pita, post #1

nie bedziesz nigdy mial 2 mb wolnych. nawet jak nie odpalisz wb to czesc ramu pojdzie na cache dla partycji. odpal bez s-s i wtedy kombinuj.
[#3] Re: EndRun klony, czym wyl wb by uruch plik wymagajacy wiecej mb

@Valwit, post #2

nie wierze ze nie ma takiego programu ktory by wylaczal kompletnie WB i uruchamial dana aplikacje...
takie proste ze az niemozliwe zeby nie istnialo;)
niestety ja nie znam sie na programowaniu w Amosie, tak to bym sobie sam napisal taka proscizne.
podaj mi pare programow podobnych do EndRun, ale ktore kompletnie wylaczaja wb.
[#4] Re: EndRun klony, czym wyl wb by uruch plik wymagajacy wiecej mb

@Pita, post #3

sam sobie poszukaj, ja takowych nie zan. wb wylaczam wybierajac exit z menu. nie wiem po co ci amos, ale gwarantuje ci ze nie bedziesz mial 2 mb chipu jesli bootujesz z dysku bo czesc chipu zajmuja bufory dla partycji. a jak wlaczysz i wylaczysz wb to tylko dodatkowo zasmiecisz sobie pamiec.
[#5] Re: EndRun klony, czym wyl wb by uruch plik wymagajacy wiecej mb

@Pita, post #1

Jest skrypt na Aminecie który podmienia s-s na swój w którym jest cd do żądanej ścieżki i ewentualnie setpatch, assigny i właściwy plik i robi reset. Po resecie wykonuje ten s-s (najczęściej odpala grę) i w międzyczasie zmienia s-s na normalny żeby po ponownym resecie mieć znów Workbench. Niestety nie pamiętam nazwy tego skryptu.
[#6] Re: EndRun klony, czym wyl wb by uruch plik wymagajacy wiecej mb

@Pita, post #1

A z palca za przeproszeniem, jak proponuje Valwit nie można?
[#7] Re: EndRun klony, czym wyl wb by uruch plik wymagajacy wiecej mb

@Valwit, post #4

no sorry... ale jak nie znasz to po co sie odzywasz?
buffory etc u mnie ida do fast ramu.
tak czy siak potrzebuje skrypt ktory wylacza automatycznie wb (nie chowa), porzadkuje pamiec (po jak powiedziales dodatkowym zamieceniu), i uruchamia podana jako parametr aplikacje.
szukalem po aminecie, jednak myslalem ze zawodowi amigowcy beda wiedziec i poleca mi cos dobrego...
jednak czyzby wyszlo na to ze potrafia sie tylko strzepic na innych?
swego czasu moj kolega uzywal takiego typu programow, ale nie mam juz z nim kontaktu.
wiec takie programy istnieja, jest to banal to napisania, niestety ja nie znam jezykow Amigi, poza skryptowaniem ze standardowych komed.
moze jest komeda wbudowana w WB ktora go wylacza?
dodam jeszcze ze nie chodzi mi o programy ktore mieszaja w s-s i robia reboot;)
[#8] Re: EndRun klony, czym wyl wb by uruch plik wymagajacy wiecej mb

@Pita, post #7

Szukajcie a znajdziecie:
http://ftp.uni-paderborn.de/aminetbin/find?close+wb

...tak czy siak potrzebuje skrypt ktory wylacza automatycznie wb (nie chowa), porzadkuje pamiec (po jak powiedziales dodatkowym zamieceniu), i uruchamia podana jako parametr aplikacje.

Więc napisz trzylinijkowy skrypcik, który w pierwszej linijce zamyka Workbench, w drugiej porządkuje pamięć i w trzeciej startuje aplikacje,
jak na przykład:

CloseWB
Avail Flush
Sciezka_do_aplikacji

takie programy istnieja, jest to banal to napisania, niestety ja nie znam jezykow Amigi, poza skryptowaniem ze standardowych komend.

3 komendy wszystkiego... jakieś dlasze problemy ?
[#9] Re: EndRun klony, czym wyl wb by uruch plik wymagajacy wiecej mb

@Dopuser, post #8

no i o to mi chodzilo:)
dziekuje pieknie:)
[#10] Re: EndRun klony, czym wyl wb by uruch plik wymagajacy wiecej mb

@Pita, post #9

tak... sprawdzilem all te programy typu CloseWB z Aminetu, i wszystkie jak by chowaja WB.
a dokladnie wyglada to tak.
jesli uruchomie aplikacje przed CloseWB, wtedy za nic WB sie nie zamknie.
jesli uruchomie po CloseWB, wtedy powraca WB z all oknami.
czytalem dokumentacje uwaznie wszystkich programow, stosowalem rozne parametry, nawet delaye, i wszystkie daja identyczne efekty;(
natomiast avail flush cos nie bardzo chce czyscic ram, pozostaje tylko tyle co przed zamknieciem (czyli ok 1.4 mb chip ramu).
podejrzewam ze dlatego, bo wb tylko sie chowa we wszystkich przypadkach.
mam 8 mb fast ramu, czy nie da sie tego jakos wykorzystac?
ale bez zabaw w ladowanie wb do fast ramu, zmian w s-s...
da sie emulowac chip ram w fast ramie?
bo widzialem ze do robienia na odwrot to jest pelno aplikacji, wogole jest pelno narzedzi aby miec wiecej fast ramu... a co z chipem?
moze sa jakies aplikacje ktore zmusza uparta ktora chce wszystko robic w chipie, aby robila w fast?
thnx za kazdy pomysl!:)
[#11] Re: EndRun klony, czym wyl wb by uruch plik wymagajacy wiecej mb

@Pita, post #10

Duet FBlit + FScreen sprawia, że większość funkcji wykonywanych w Chip idzie do Fastu, ale nie marz o tym, że 2 MB Chip przy otwartym WB będzie. Jeżeli chcesz pełne 2 MB Chip to tylko przy uruchomieniu kompa bez sekwencji startowej i bez WB da się to uzyskać, chociaż te kilkanaście bajtów też zniknie.
[#12] Re: EndRun klony, czym wyl wb by uruch plik wymagajacy wiecej mb

@mailman, post #11

mailman napisał(a):

> otwartym WB będzie. Jeżeli chcesz pełne 2 MB Chip to tylko przy
> uruchomieniu kompa bez sekwencji startowej i bez WB da się to
> uzyskać, chociaż te kilkanaście bajtów też zniknie.

on tego nie chce zrozumiec. zaczynam podejrzewac ze chodzi mu o cos w rodzaju trybu tekstowego w linuksie czy msdos w windach 9x :)
[#13] Re: EndRun klony, czym wyl wb by uruch plik wymagajacy wiecej mb

@Valwit, post #12

dokladnie to potrzebuje 1.8 chipa...
i wiem ze sa takie programy ktore robia jak mowilem wczesniej, ale nie pamietam ich nazw;(
a) zamykaja KOMPLETNIE WB (nie zabawy z ukrywaniem)
b) czyszcza pamiec z niepotrzebnych brudow
c) uruchamiaja podana w parametrze aplikacje
spytam ponownie, czy ewentualnie jest jakis soft ktory bedzie emulowal pamiec Fast jako Chip, lub np uzyje miejsca na HDD jako virtualna pamiec Chip?
[#14] Re: EndRun klony, czym wyl wb by uruch plik wymagajacy wiecej mb

@Pita, post #13

i wiem ze sa takie programy ktore robia jak mowilem wczesniej, ale nie pamietam ich nazw;(

Sam z chęcią dowiem się jakie (jak już ktoś do tego dojdzie).

a) zamykaja KOMPLETNIE WB (nie zabawy z ukrywaniem)
b) czyszcza pamiec z niepotrzebnych brudow
c) uruchamiaja podana w parametrze aplikacje

Punkt b na AmigaOS to chyba mrzonka...

Ja znam jeden taki program, ale on robi całkiem coś innego. Nazywa się MEMRUN. Działa on w taki sposób, że robi reset (ale nie musi, bo to jest tylko parametr) i uruchamia skrypt (dla binarki nigdy go nie używałem). Działał on mi tylko na 68030 (teraz na 040 nie działa) i polegało to na tym, że resetował kompa i po resecie uruchamiał podany skrypt. W skrypcie była ścieżka dostępu do katalogu, a następnie dalszy ciąg tego co tam miało zostać prawie na czysto uruchomione. Capital Punishment tak uruchamiałem.

Tobie jednak raczej nie o to chodzi.

czy ewentualnie jest jakis soft ktory bedzie emulowal pamiec Fast jako Chip,

To jest niemożliwe. Są jakieś tam programy (nazw nie pamiętam), które oszukują trochę, ale na dłuższą metę Chip to Chip, Fast to Fast.

lub np uzyje miejsca na HDD jako virtualna pamiec Chip?

A czegoś takiego to na pewno nie ma.

A do czego Ci tyle tej pamięci potrzeba? Może w jakiś inny sposób da się problem rozwiązać?
[#15] Re: EndRun klony, czym wyl wb by uruch plik wymagajacy wiecej mb

@Pita, post #10

natomiast avail flush cos nie bardzo chce czyscic ram, pozostaje tylko tyle co przed zamknieciem (czyli ok 1.4 mb chip ramu).

Jak masz OS 3.(5|9) (i kartę gfx bodajże) to skorzystaj z pchełki WBCtrl... BTW: Co ci tak zżera pamięć Chip ? Masz kartę gfx? Podaj swoją startup-sequence... Jaki to magiczny program tak usilnie próbujesz uruchomić bez Workbencha ? Czemu nie zastartujesz kompa do konsoli (Opcja uruchom bez startup-sequence) i nie uruchomisz tego programu bezpośrednio z okinka Shella ?
[#16] Re: EndRun klony, czym wyl wb by uruch plik wymagajacy wiecej mb

@Pita, post #13

Pita napisał(a):

> dokladnie to potrzebuje 1.8 chipa...

1.85 to mialem na wb z agata z odpalonym fblitem :)

uzyj karty gfx i bedziesz mial jeszcze wiecej.

> i wiem ze sa takie programy ktore robia jak mowilem wczesniej,
> ale nie pamietam ich nazw;(
> a) zamykaja KOMPLETNIE WB (nie zabawy z ukrywaniem)

na amidze nie istnieje cos takiego jak tryb tekstowy. amiga ma tylko tryb graficzny.

> b) czyszcza pamiec z niepotrzebnych brudow

pod amigaos tylko przez reset. wszytsko inne to sciema.

> c) uruchamiaja podana w parametrze aplikacje

run, run44 i 1000 innych z aminetu.

> spytam ponownie, czy ewentualnie jest jakis soft ktory bedzie
> emulowal pamiec Fast jako Chip, lub np uzyje miejsca na HDD
> jako virtualna pamiec Chip?

fblit robi to czesciowo, vitrualna pamiec chip nie istnieje. do cip maja dostem customu a jesli pamiec jest wirtualana to zarzadza nia cpu, czyli byloby to jak z fastem.
[#17] Re: EndRun klony, czym wyl wb by uruch plik wymagajacy wiecej mb

@Pita, post #7

Rozwiązaniem dla ciebie będzie w takim razie zakup jakiejś karty graficznej do Amigi. Wtedy nawet przy odpalonym Workbenchu pozostanie ci 2MB CHIPu. Innego sposobu nie widzę. Bo nawet systemowe usuwanie bibliotek z pamięci (avail) nie scaliu ci poszatkowanej pamięci. Innym rozwiązaniem jest takie zmodyfikowanie s-s abyś sobie wybierał sam: Workbench lub jakiś niezystemowy soft.
[#18] Re: EndRun klony, czym wyl wb by uruch plik wymagajacy wiecej mb

@Pita, post #1

Po uruchomieniu WB raczej trudno wyłączyć część procesów i zwolnić całą zajętą przez nie pamięć (taka już uroda OS3.x) tak aby użyskać blok wolnego chip ramu. Z konstrukcji Amigi wynika też że chip ramu nigdy ne zwolnisz do zera. Jedyne rozwiązania (na pewno działające):
- odpal amigę bez s-s
- uruchom to co chcesz z CLI (jak nie wiesz ile masz ramu, sprawdź komendą Avail)

Jak chcesz to zrobić wygodniej, to zrób sobie skrypcik uruchamiający to co chcesz, dodaj mu bit s i uruchamiaj go choćby z dh0, możesz też dodać go gdzieś na początku s-s (najlepiej po SetPatch).
Kilka wskazówek:
- zmniejszenie ilości kolorów i rozdzielczości Workbencha zawsze zwalnia pamięć chip
- użycie programu FBlit daje ten sam efekt
- montowanie dodatkowych napędów (PC0, CD0, FD1...) zawsze zjada trochę chipu
- otwarte okna (zwłaszcza z dużą ilością ikon) też zjadają trochę chipu
[#19] Re: EndRun klony, czym wyl wb by uruch plik wymagajacy wiecej mb

@Pita, post #1

Co, jak co, ale wygląda mi na oto, że za dużo softu uruchamia Ci się przy starcie.

CHIP zżerają bufory dla stacji dysków, bufory dla HD i CD są w FAST.
Workbench uruchomiony w dużej ilości kolorów też robi swoje (640x512x8bit = 320kB) + do tego jakaś tapetka - drugie tyle.

Ja mam WB w 640x256x2bity, parę najpotrzebniejszych rzeczy w startupie (mnóstwo assign'ów, kilka "pchełek" i patch'y), w WBStartup Arq i ClickToFront i po starcie mam jakieś 1.9MB wolnego CHIP (OS 3.1)

Bez startup-sequence MUSI być jeszcze więcej wolnego CHIP, chyba, że jakiś hardware go zżera.

Jeszcze można po starcie zrobić tak:
"addbuffers DF0: -4", co da dodatkowe 2kB CHIPu, a dla DF0: zostaje już tylko bufor 512B
[#20] Re: EndRun klony, czym wyl wb by uruch plik wymagajacy wiecej mb

@wali7, post #18

Znikający CHIP nie dotyczy Amig z kartami graficznymi i AmigaOS3.9. Przyda się jeszcze karta muzyczna, wtedy CHIP prawie nie będzie używana. Prawie oznacza tylko to, że niektóży programiści tak piszą swoje programy, że przy dużej liczbie FASTu i tak korzystają z CHIP.
[#21] Re: EndRun klony, czym wyl wb by uruch plik wymagajacy wiecej mb

@shg, post #19

Ja 1.9 MB CHIPu mam po uruchomieniu AmigaOS3.9 na ekranie 1024x768x16bit
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem