[#1] PowerIcons
Witam. Ostatnio naszła mnie chęć upiększenia nieco mojego AmigaOS'u. Zastanawiam się nad zainstalowaniem PowerIcons i zastosowaniem ikon PNG. Czy ktoś z was używa tego pakietu? Będę wdzięczny za jakieś wskazówki odnośnie instalacji, używania tego pakietu. Drugie moje pytanie dotyczy już samego podmieniania ikonek. Być może zadam za chwilę głupie pytanie, ale do tej pory podmieniałem ikonki poprostu kopiując pliki *.info z nowymi ikonami. Czy jest to dobry sposób? Co wtedy z informacjami i ustawieniami zapisamymi w ikonie? Może istnieje jakiś programik do podmieniania ikonek z zachowaniem informacji zawartych w ikonce pierwotnej? Za wszelkie sugestie będę wdzięczny.

Mój konfig: A1200, BPPC 166, 040LC/25, SCSI, 34MB RAM, GVP Spectrum 2MB, HDD 1GB, CDx52, Ethernet PCMCIA

Amigos

[#2] Re: PowerIcons

@Amigos, post #1

DoIcon jest na Aminecie z tym że to stary program i nie wiem czy współpracuje z ikonami png.
[#3] Re: PowerIcons

@Amigos, post #1

Jeśli używasz gołego Workbencha 3.5/3.9 możesz zainstalować patch RAWBInfo, wtedy będziesz mógł kopiować sam obrazek ikony w okienku informacyjnym. To samo w przypadku Opusa5. Sposób jakiego używałeś dotychczas kasuje wszystkie informacje z oryginalnej ikony (kasuje po prostu oryginał), chyba że jakimś szczęśliwym zbiegiem okoliczności używałeś starego Opusa5, gdzie włączona była domyślnie opcja SmartIconCopy, kopiująca jedynie obrazek przy plikach .info.
Co do ikon PNG, to nie działa to w tej chwili z Opusem5. Magellan robi niektóre rzeczy związane z ikonami na skróty, a nie całkowicie za pośrednictwem icon.library (wtedy byłby raz na zawsze święty spokój z nowymi formatami ikon). Do edycji obrazków ikon PNG służą w tej chwili programy graficzne obsługujące ten format. W pakiecie PowerIcons są programy CLI służące do kopiowania obrazków ikon.
[#4] Re: PowerIcons

@Konrad Klar, post #3

Dzięki za radę. Użyłem RAWBInfo i wszystko poszło jak po maśle. Jeszcze raz dzięki.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem