[#1] PPC 603 vs 604
Duza roznica jest w wydajnosci pomiedzy tymi prockami jakies testy ??

[#2] Re: PPC 603 vs 604

@Sventevith, post #1

Szczerze, to juz nie warto zajmowac sie tymi procesorami i klasyczna Amiga. To sa urzadzenia z reguly mocno wysluzone i czesto zawodne. Radze Ci pomyslec o nastepcy klasyka np o mikro A1 :)
[#3] Re: PPC 603 vs 604

@Cargo, post #2

Eee tam, ja mam zamiar nabyć Cyberstorma i Cybervision PPC :).
[#4] Re: PPC 603 vs 604

@Cargo, post #2

ale moze ktos chce miec prawdziwa ami a nie tylko z nazwy?
[#5] Re: PPC 603 vs 604

@Valwit, post #4

Nekrofil? ;)

[#6] Re: PPC 603 vs 604

@MinisterQ, post #5

no bba :>
[#7] Re: PPC 603 vs 604

@Sventevith, post #1

Kiedyś robiłem porównania na Macach i wyszło mi, że przy operacjach na liczbach zmiennoprzecinkowych 604 jest ponad 1,5 raza szybszy. Przy liczbach całkowitych różnica była mniejsza, ale dokładnych wartości niestety już nie pamiętam.

Troche porównań dla Macintoshy można znaleźć na stronie:
http://www.macspeedzone.com/archive/4.0/ChipComparisonsSPECint.html
Są tam wyniki dla procesorów od 601 do G3, ale trzeba mieć na uwadze fakt, że testy były wykonywane na komputerach o nieco odmiennych architekturach (inne taktowanie pamięci, różne wielkości pamięci cache, itd.).

W wypadku Amig sprawa jest chyba troche bardziej skomplikowana z dwóch powodów:
- różnice konstrukcyjne pomiędzy A4000 i A1200 oraz pomiędzy kartami Cyberstorm i Blizzard działają dodatkowo na korzyść tych pierwszych
- sposób w jaki jest zorganizowana współpraca PPC z systemem (chodzi mi o PowerUP albo WarpUP, bo o MOS czy AOS4 na klasyczne Amigi nic nie wiem i nie będę się wypowiadał) powinien z kolej niwelować różnice we wszystkich programach, które mają coś więcej do roboty niż czyste obliczenia (czyli np. gdy trzeba coś wyświetlić).

O ile dobrze pamiętam, to porównanie 68k, 603 i 604 było w jednym ze starych ACSów.

[#8] Re: PPC 603 vs 604

@Cargo, post #2

SCPPC jest zawodna? Ciekawe komu padła ta karta?
[#9] Re: PPC 603 vs 604

@Sventevith, post #1

Na pewno zaletą 604 jest możliwość emulacji powermaca bo tylko na te procki dostepny jest iFusion. Do dostania na ebay za 60zł plus przesyłka z Anglii :)
[#10] Re: PPC 603 vs 604

@Whiz, post #9

to nie jest zaleta wynikająca z jakichś właściwości 604, tylko z (nie)dorobienia WarpOS.

[#11] Re: PPC 603 vs 604

@kmilota, post #8

Ja mam SCPPC od poczetku jej powstania i działa jak złoto.
[#12] Re: PPC 603 vs 604

@kmilota, post #11

604 jest szybsza ok 2 razy od 603 :)
[#13] Re: PPC 603 vs 604

@Domik, post #12

Jest szybsza, bo dostęp do pamieci jest 64bitowy, no i to jest 604e. Jednak w RC5 603e jest szybsza od 604e z tym samym zegarem.
[#14] Re: PPC 603 vs 604

@MinisterQ, post #10

I tu sie mylisz. To nie wina niedorobionego WarpOS, tylko braku dokumentacji dla BPPC. Dokumentacja dla CSPPC była od zawsze dostępna, a dla BPPC chyba Phase5 spaliła. Pozatym od zawsze w flashce BPPC jest wpisana na stałe biblioteka PowerUP, a w CSPPC ta biblioteka jest na twardzielu, przez ci nie ma problemów z WarpOSem.
[#15] Re: PPC 603 vs 604

@Sventevith, post #1

Tu są jakieś porównania: http://www.amigaspeed.de.vu/
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem