[#1] wiatrak na apollo
pomocy rodacy!

kto wie jak i gdzie podłączyć wiatrak do apollo 040?
czy ktoś mógłmy mi wskazać miejscę? ja nie wiem gdzie i jak szukać (nie znam sie na tym, ale wiem jak posługiwać się sprawnie lutownicą )

byłbym wdzięczny za jakiś rysunek albo zdjęcie z namalowanymi wskazówkami :)

z góry wielkie dzięki!
[#2] Re: wiatrak na apollo

@Chris, post #1

Najlepiej do przewodow wiatraczka podlaczyc
kostke (zenska) taka jak przy dyskach twardych,
a potem juz do zasilacza :)
Jesli masz witrak 12V to czarny przewod polacz to
masa a czerwony to +12V . A jesli wiatrak bedzie
za mocno wyl i (za szybko krecil) to podlacz pod
+5V. Bedzie wolniej chodzil ,ale szlak go nie
trafi ,a cyrkulacja powietrza bedzie :)

Pozdrawiam :)

kadarr
[#3] Re: wiatrak na apollo

@Mariusz, post #2

ale czy ktoś wie jak podłączyć wiatrak do karty? nie chciałbym ciągnąć kabli aż do zasilacza
Chris
[#4] Re: wiatrak na apollo

@Chris, post #1

W okolicach procesora, po tej samej stronie płytki co procesor masz dwie szpilki dla wiatraczka. Tam jest 5 V (czyli dla małych wiatrzaczków). W jednym ustawieniu będzie działał, w drugim oczywiście ie, ale przy odwrotnym podpięciu biegunów nic nie powinno się stać. Jednak lepiej podpiąć jak radził Mariusz - z zasilacza. Nie dość że bezpieczniej, to i nie obciążasz dodatkowo złącza CPU. (skoro chcesz montować wiatraczek, to być może grzeje Ci się procesor, co może obniżać stabilność. Ale obniżenie stabilności może też wynikać ze zbyt dużych spadków napięcia na złączu CPU, albo źle docisniętych MACHów w Apollo - w pierwszym wypadku podpięcie wiatraczka przez kartę OBNIŻY stabilność, a wdrugim nic nie zmieni).
[#5] Re: wiatrak na apollo

@wali7, post #4

wiatraczek to mam na karcie ale nie działa, poprzedni właściciel prawdopodobnie źle go podłączył, kable z wiatraczka jakoś dziwnie wchodzą pod procesor, nie mam pojęcia jak ktoś to tam włożył, nie mówiąc już o podłączeniu,
podłączę wiatrak tak jak piszecie, do zasilacza, dzięki za radę!

i jeszcze jedno pytanie przy okazji :)

na karcie są dwa sloty na pamięć, z jednej i drugiej strony karty, sloty te róznią się, chciałbym kupić pamięć i nie wiem jaką :), zwłaszcza na ten drugi bo pierwszy jak rozumien to standard i mówiąc każdemu że chce kupić pamięć do apollo 040 bedzie wiedział o co chodzi i da mi właściwą,
co to jest właściwie z tej drugiej strony (nie wspomną już że przeszkadza mi bo z trudem mieści sie w desktopie)
Chris
[#6] Re: wiatrak na apollo

@Chris, post #1

Sloty nie różnią się, pamięć wsadź tam gdzie będzie wygodniej. Jak dasz pamięć w obu slotach, to będzie widziana przez Amigę jako dwa oddzielne - nieciągłe obszary (taka już uroda Apolla). Jak do każdej Amikarty lepiej szukać kości SimmPS2 FastPage (czyl FP). Są one trudno dostępne i drogie. Jak masz dostęp do wielu kości EDO, wypróbuj - w końcu (może za pierwszym razem) znajdziesz taką która będzie pracować poprawnie. Apollo najczęściej widzi pół pojemności kości EDO (albo nie widzi wcale). Choć z drugiej strony ja z koścmi EDO nie miałem w Amidze nigdy problemów (a używałem ich iw BlizzardzieIV i w BlizzardachPPC, a także w Apollach). Próbuj...
[#7] ech :(

@wali7, post #6

wali7 napisał(a):

> Jak dasz pamięć w obu slotach, to będzie widziana przez Amigę
> jako dwa oddzielne - nieciągłe obszary (taka już uroda Apolla).

bzdura. to zalezy od pamieci. u mnie jest jeden obszar 64 mb

> znajdziesz taką która będzie pracować poprawnie. Apollo
> najczęściej widzi pół pojemności kości EDO (albo nie widzi

taki numer jest praktycznie tylko przy kosciach 64 MB i wiecej, trzeba miec wybitnego pecha zeby trafic na mniejsze kosci z nieodpowiednim refresh time (bo to przez to apollo widzi polowe albo cwierc)

> Próbuj...

dokladnie. 2x po 32 MB i nie powinno byc problemu
[#8] fotka

@Chris, post #1

http://valwit.net/fotki/wiatrak.jpg
[#9] Re: wiatrak na apollo

@Chris, post #1

o - Valvit!
Jak dasz 32 MB w obu bankach to rzeczywiście będziesz miał jeden obszar. Ale jak 2x16 to już dwa - Apollo nie przemapowuje pamięci (jak Blizzard) więc jeden obszar jest tylko wtedy jak po dolnych, pełnych 32 MB wypełnisz drugi bank czymkolwiek.
Czy literki B Z D U R A wytarły ci się już na klawiaturze?
[#10] Re: wiatrak na apollo

@wali7, post #9

o wali, jak wytlumaczysz ze 32 + 16 tez daja jeden obszar? albo 8+8 albo i 16+16. a 32+32 tez moga byc dwoma? czytaj nastepne zdanie bardzo powoli i tak dlugo az zrozumiesz:

TO KWESTIA KOSCI A NIE SAMEJ KARTY.

zrozumiales? to fajnie i nie powtarzaj wiecej bzdur ktore ty uznajesz za jedyna prawda.

gdybys sie jeszcze nauczyl odpowiadac pod tym na co odpowiadasz to byloby calkiem fajnie.
[#11] Re: wiatrak na apollo

@Valwit, post #10

Jak najprosciej sprawdzic czy mam jeden obszar ?
[#12] Re: wiatrak na apollo

@Paweł, post #11

Najprosciej pisząc avail w CLI.
Dostaniejesz informacje jaki masz najdluzszy dostepny obszar pamieci
[#13] Re: wiatrak na apollo

@Norbert, post #12

dokladnie tak. tylko najlepiej po restarcie, bo po dluzszym uzywaniu moze byc taka kaszana ze najwiekszy obszar bedzie mniejszy niz 1 kosc
[#14] Re: fotka

@Valwit, post #8

dzięki za zdjęcie, wiem juz o co chodzi z tym podłączeniem do zasilacza
[#15] Re: wiatrak na apollo

@wali7, post #6

no nie tak zupełnie, slot po stronie procesora (ten dolutowany) jest mniejszy, kość też jest mniejsza, pytanie co to za kość?
Chris
[#16] Re: wiatrak na apollo

@wali7, post #9

i jeszcze jedno, jak kupowac pamięć? słyszałem że sie różnią między sobą paramertami (ns), na co zwrócić uwagę?
[#17] Re: wiatrak na apollo

@Valwit, post #13

Totalna bzdura. Avail podaje informacje nt globalnej ilości pamięci tuż po restarcie i największy wolny blok wolnej pamięci. Nie podaje informacji nt struktur Node pamięci, te informacje dostaniesz po wydaniu polecenia showconfig.
Apollo mapuje RAM na obszar 64 MB, jeśli obszar dolny zajmuje 32 MB, to kość zamapowana w górnym 32 MB, niezależnie od jej rozmiaru tworzy z dolnym obszarem ciągły blok. Zrozumiałeś?
Uważasz że jesteś jedynym który posiadł zdolność rozumienia? Zastanów się ponownie, zanim zaczniesz wypluwać z siebie ciąg bezsensownych znaków, byłoby fajnie gdybyś przyswoił sobie tę prostą umiejętność.
[#18] Re: wiatrak na apollo

@wali7, post #17

Mozliwe ze sie pomylilem (avail), dawno to sprawdzalem.
Ale na pewno Sysinfo pokaze czy pamiec jest widziana jako jeden blok czy nie.
[#19] Re: wiatrak na apollo

@Norbert, post #18

Tak, sysinfo też podaje szczegółowe informacje nt konfiguracji pamięci.
Avail nadaje się do sprawdzenia konfiguracji pamięci średnio, teoretycznie tuż po restracie powinieneś mieć duży jednolity blok wolnej pamięci, jeżeli jest on większy od wielkości pojedynczego modułu pamięci, wtedy na pewno masz oba moduły zamapowane tak że tworzą jednolity obszar. Jednak gdy blok ten jest mniejszy, nie musi to oznaczać sytuacji odwrotnej, być może jakiś proces już zdążył mocno pofragmentować pamięć (tak jak pisał Valvit). Showconfig (albo Sysinfo) podaje informacje nt organizacji pamięci (a nie ilości wolnej), tak więc jest tu narzędziem idealnym.
[#20] Re: wiatrak na apollo

@Chris, post #16

Czy karta apollo 1240 wykorzysta pamieci o mniejszym czasie dostepu (50ns), czy bedzie roznica w szybkosci karty miedzy 60ns a 50ns ? Ja mam dwa razy po 32MB i jest widoczne 64mb jako jeden blok, ale jakie to sa pamieci 60ns,50ns to nie wiem. Na jednym simmie pisze J-60 wiec chyba 60ns.
[#21] Re: wiatrak na apollo

@Paweł, post #20

Jeśli masz możliwość sprawdzenia modułów 50 ns to zmierz prędkość Amigi po ich instalacji. Nie powinno być jednak różnic, moduły PS2 chyba nie dawały możliwości autokonfiguracji czasów dostępu, a Apollo nie ma zworki ustawiającej czas dostępu.
[#22] Re: wiatrak na apollo

@Chris, post #16

predkosc nie gra roli. staraj sie poprostu kupic 2 identyczne.
[#23] Re: wiatrak na apollo

@Valwit, post #22

SIMMy się różnią,
jeden jest większy a drugi mniejszy :)
na jednym z nich napisane jest EDO RAM (tym mniejszym), czy to jest standardowa pamięć ze starych PCów?
[#24] Re: wiatrak na apollo

@Chris, post #23

Chris napisał(a):

> na jednym z nich napisane jest EDO RAM (tym mniejszym), czy to
> jest standardowa pamięć ze starych PCów?

nie ma czegos takiego jak standardowa pamiec pecetow. po prostu sprawdz
[#25] Re: wiatrak na apollo

@Chris, post #23

Standardy zdążyły się wiele razy zmienić. Pamięć EDO była niegdyś bardzo popularna (Pentium I potrafił w pełni obsłużyć zalety EDO), więc jest duża szansa że PS2 które masz są typu EDO. FP jest starszym standardem od EDO, od strony budowy złącza identycznym jak EDO.
Zrób tak jak mówi Valwit - sprawdź. Jak będzie działać poprawnie to po co ci wiedzieć czy to EDO czy FP?
[#26] Re: wiatrak na apollo

@wali7, post #25

chodziło mi bardziej o rozmiar i same gniazdo ale zauważyłem że obydwa simmy są 72 pinowe tyle że na jednym z nich kości nie są ułożone pionowo, dzięki temu mieści się karta w desktopie
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem