[#1] Amiga - PC
Wykonałem kabel null-modem na serial. Mimo wykorzystania programów TwinExpress oraz PC2Amiga, to nie udało się zmusić obu komputerów do wspólpracy. Kabel jest sprawny na 100%. Na PC jest WindowsMe. Czy komuś udało się tego dokonać?

[#2] Re: Amiga - PC

@spiryt, post #1

Mi PC2Amiga śmigał na piętnastometrowym kablu z prędkością 38.4kbps

TwinExpress za cholerę nie chciał ruszyć

W PC2Amiga ustaw najpierw na małą prędkość i sukcesywnie zwiększaj, przyda się też ten programik do pomiaru szybkości transferu, bo może okazać się, że 38.4kbps będzie szybsze od 57.6kbps (tak było u mnie), a wszystko dlatego, że przy dużej prędkości jest więcej błędów transmisji.

W konfigu od strony amigi zmniejsz długość pakietów, to też pomaga, nieznacznie spowalnia transfer, ale jeżeli podczas transmisji występują błędy to szybciej śmigać będą krótsze pakiety bez błędów, niż dłuższe z błędami :D

Błedy transmisji powstają zazwyczaj jak się ma długi i kiepskiej jakości kabel (mój to były osobne żyły z kabla telefonicznego :D). Mogą też być jakieś ekscesy, jak kompy podłączone są na osobnych fazach (u mnie w ogóle nie chciały się łączyć, jak podłączyłem na tej samej fazie, to działało)

Ale teraz się wrugwiłem na tą prędkość i używam Paradise (ok. 50kB po kablu równoległym), stopił mi się laser w nagrywarce (LG sux), a jakoś te kilkaset mega trzeba przenieść :D. Ale po Paradise żadnych códów nie oczekuj, potrzeba krótkiego kabla, a sam program jest baaaardzo ograniczony.
[#3] Re: Amiga - PC

@shg, post #2

Przy użyciu PC2Amiga także można przesyłać dane przez port równoległy z prędkością bliską 50kB. Dlaczego akurat Paradise?
[#4] Re: Amiga - PC

@spiryt, post #1

Ja przez całe studia używałem TwinExpressa na 20m kablu. Oczywiście w tamtych czasach królował na pecetach DOS, windows 3.11 i windows 95. Z takimi pecetami moja amiga pięknie działała. Nawet pecetowcy korzystali z mojego CDROMu. Aha z windows 98 też działa. Z innymi nie próbowałem.
[#5] Re: Amiga - PC

@ppill, post #3

sproboj na amidze uzyc programu 'term', a na pc 'tera term'. konfiguracja trudna nie jest.
[#6] Re: Amiga - PC

@KAM_, post #5

Ten tera term z pc to program wdosowy czy pod windows ?
[#7] Re: Amiga - PC

@ppill, post #3

Z kablem równoległym i Ami2PC miałem problemy. Po prostu nie działało :(
Prawdopodobnie coś nie tak z konfiguracją portu równoległego pod PC (a przetestowałem chyba wszystkie możliwości).
Jeszcze jakiegoś softu próbowałem i też nie działał, a Paradise ruszył bez protestów :D
W Paradise jest ten ból, że można przesyłać tylko jeden plik, nie da się przesłać plikw z listy jakiejś (a DOSowe polecenie FOR zwyczajnie nie działa) no i do tego nie obsługuje długich nazw. Ale wszystko to da się obejść pakując pliki do archiwum (bez kompresji) :D
[#8] Re: Amiga - PC

@Radoslaw, post #6

windows.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem