[#1] Narzędzia do pc dyskietek
Chciałbym się dowiedzieć czy istnieją jakieś narzędzia typu odzyskiwanie skasowanych plików na Ami, wyallokowanie błędnych sektorów, ale do dyskietek z pc. Coś w stylu Łindołsowskiego ScanDisk'a, ale na Ami.

[#2] Re: Narzędzia do pc dyskietek

@QkiZMonsteR, post #1

a programy, ktorych uzywales do tej pory nie widza zamontowanych pc0/ms0?
[#3] Re: Narzędzia do pc dyskietek

@QkiZMonsteR, post #1

Nie ma. fat to nie jest natywny amigowy filesystem (to nic że amiga go obsługuje na poziomie read-write), więc trudno oczekiwać żeby były narzędzia do naprawy. Każdy OS ma swoje własne narzędzia do naprawy swoich filesystemów.

[#4] Re: Narzćdzia do pc dyskietek

@MinisterQ, post #3

Zawsze można odpalić PCTaska i naprawić twardziela przez emulator. Trochę to będzie wolne ale zadziała.
[#5] Re: Narzędzia do pc dyskietek

@QkiZMonsteR, post #1

O ile mi wiadomo nie ma zadnej mozliwosci na odzyskanie skasowanych danych z dyskietki PC. O naprawianiu bad blockow na dyskietce pc tez nie slyszalem.
[#6] Re: Narzędzia do pc dyskietek

@Andrzej Drozd, post #5

W FAT95 jest funkcja scandisk, ale mozna zaliczyc ją tylko jako ciekawostke. Narazie radzi sobie tylko z "zagubionymi plikami"
[#7] Re: Narzędzia do pc dyskietek

@KAM_, post #2

Widzą urządzenie, ale nie rozpoznają systemu plików i nie widzą plików.

[#8] Re: Narzćdzia do pc dyskietek

@kmilota, post #4

Dyski tak, ale nie dyskietki. Emulowany ScanDisk oszukuje, że dyskietka jest sprawna.

[#9] Re: Narzędzia do pc dyskietek

@Andrzej Drozd, post #5

To nie wiele słyszałeś. Co do odzyskiwania skasowanych plików jest polecenie undelete w DOSie. A ScanDisk potrafi wyalokować błędne sektory z dyskietki. Dyskietka ma mniej miejsca wtedy, ale można jej używać. Głowica po prostu omija błędne sektory.

[#10] Re: Narzędzia do pc dyskietek

@Norbert, post #6

Czasem potrafi zepsuć pliki które są na dyskietce i to poprawnie zapisane.

[#11] Re: Narzędzia do pc dyskietek

@QkiZMonsteR, post #9

No widzisz. Swojego czasu pytalem sie na jakims forum jak odzyskac plki skasowane z dyskietki (nie HD) i ktos odpisal ze jest to nie mozliwe jesli chodzi o dyskietke...To wiec sprobuje jeszcze raz.
[#12] Re: Narzędzia do pc dyskietek

@Andrzej Drozd, post #11

a jeśli chodzi o moje doświadczenia z dyskietkami PC to powiem że nie do końca się zgodzę z wypowiedziami moich poprzedników. Z tego co pamiętam, po zamontowaniu urządzenia PC0: dyskietkę z błędami w formacie PC-ta potrafił formatować jakiś program na Ami, tylko nie pamiętam jego nazwy, chyba "AllowBad" ale nie dam sobie ręki uciąć - niech ktoś sprawdzi i da znać.
[#13] Re: Narzędzia do pc dyskietek

@LITWIN, post #12

i dodam jeszcze jedno: każda stacja inaczej potrafi reagować na błędy (fizyczne) dysku, tj. jeśli głowica stacji która zapisuje dane jest lekko skrzywiona to powtórne i każde kolejne odczytanie tych danych przez tą stację da taki wynik że normalnie da się to odczytać. Natomiast ta sama dyskietka na innym komputerze może sprawiać problemy z odczytem. W amidze miałem taki przypadek że ja odczytywałem czyjeś dyskietki... jeśli natomiast moja stacja cokolwiek na nią nagrała - ja to odczytywałem, inni natomiast czego by nie użyli - za Chiny Ludowe i pół Ameryki nie dali rady... musiałem wtedy wymienić stację dysków...
[#14] Re: Narzędzia do pc dyskietek

@LITWIN, post #12

AllowBad próbowałem. Owszem można każdym programem sformatować dyskietkę na format FAT, nawet zepsutą, wystaczy wyłączyć weryfikację. Ale AllowBad jest stworzony do systemów plików SFS i FFS, a nie FAT i jak sam napisałeś "za Chiny Ludowe i pół Ameryki" nie wyalokuje błędnych sektorów z dyskietki w formacie FAT.

[#15] Re: Narzędzia do pc dyskietek

@Norbert, post #6

Witam wszystkich
Mam problem, szukam programu na PC-ta ktury pokarze mi dyskietki z Amigi
[#16] Re: Narzędzia do pc dyskietek

@Zbigniew, post #15

No w tę stronę to jest nie możliwe, bo stacja pecetów nie potrafi czytać niczego innego jak swój format. To winna kontrolera stacji. No chyba, że podepniesz stację Amigi do pieca i użyjesz programu co się nazywa Transcośtam (nie pamiętam nazwy, bo nigdy się w to nie bawiłem, ale słyszałem o takiej mozliwości).

[#17] Re: Narzędzia do pc dyskietek

@QkiZMonsteR, post #16

A morze jest jakis ktury sformatuje mi dyskietke na PC ale zeby go widziala Amiga
[#18] Re: Narzędzia do pc dyskietek

@Zbigniew, post #17

To już musisz mieć zainstalowany na Ami CrossDos. Normalnie jest on w systemie 2.1 i nowszych. Zajrzyj na moją stronę i w FAQach poszkukaj sobie tematu który Cię interesuje:
http://qkizmonster.webpark.pl

[#19] Re: Narzędzia do pc dyskietek

@QkiZMonsteR, post #18

Dzieki
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem