[#1] Twardy się wyłącza
Moja A600HD ma czasem dziwne fazy. Jak na razie udaje jej się odczytywać dyski tylko 2,5 cala, a 3,5 w ogóle nie widzi. Ściągłem se IDEFix i jak go uruchamiam to wyłącza się dysk, który jest podpięty przez IDE Adapter i zwykłą taśme do dysków z peceta (zakupione w Gifcie). Co jest grane i czego Ami nie widzi dysków np Seagate STxxx.

[#2] Re: Twardy sić wyłącza

@QkiZMonsteR, post #1

A dałeś zasilanie do dysku 3.5" ?
[#3] Re: Twardy się wyłącza

@QkiZMonsteR, post #1

IDEFix ma funkcję zatrzymywaia dysku po jakimś czasie, można to wyłączyć w opcjach, a jak sam staje to może być problem z zasilaniem.
Oryginalny amigowy zasilacz "uciągnie" jeszcze dyski 2.5 cala, ale 3.5 może już nie dać rady (mała wydajność prądowa +12V, a to napięcie potrzebne jest do zasilania silnika dysku) 2.5" są w całości zasilane z 5V i pobierają znacznie mniej prądu.
Kiedyś padł mi oryginalny zasilacz, zrobiłem swój, bez HD amiga działała normalnie. Po podłączeniu i włączeniu zasilania HD startował i odrazu się wyłączał, obadałem zasilacz na oscyloskopie i okazało się, że w momencie startu HD napięcie spadało z 12 do 10.5V, przyczyna - mała wydajność prądowa, Ostatecznie zaadaptowałem zasilacz z PC
[#4] Re: Twardy sić wyłącza

@kmilota, post #2

Pewnie. Z zewnętrznego zasilacza od peceta.

[#5] Re: Twardy się wyłącza

@shg, post #3

Problemu z zasilaniem nie ma, bo dostaje prąd z zewnętrzego zasilacza od peceta. Gdy wpisuje polecenie IDEFix, to jeszcze chodzi, ale jak włączam HDToolBox'a, a ten na początek skanuje urządzenia SCSI/IDE to dysk się wyłącza a program zawiesza. Czasem cały komp się wiesza.

[#6] Re: Twardy sić wyłącza

@QkiZMonsteR, post #5

Troche mało danych musisz przynajmniej masy z obu zasilaczy zewrzec
[#7] Re: Twardy sić wyłącza

@Dziadziomiecio, post #6

A ten dysk na 100% jest sprawny?
Bez IDEFixa też się HDToolBox wiesza?
Masy w sumie są połączone przez taśmę, ale w imię dobrych zasad należy podłączyć też masę zasilania osobnym kablem (i to grubszym, takim, jak zasilanie HD), a najlepiej całą Ami zasilać z tego zasilacza.
Co to za zasilacz?
Niektóre, jak nie wszystkie zasilacze wyłączają się same, jak mają za małe obciążenie, sczególnie starsze modele.
W zasilaczach ATX trzeba kabel /POWER_ON, czy jakoś tak (kolor chyba zielony) zewrzeć do masy, żeby włączyć zasilacz.
Zmierz napięcia, czy są cały czas na dysku.
Chociaż jak zdążyłeś HDToolBoxa włączyć, to raczej zasilanie jest, ale mogą być problemy na magistrali IDE właśnie przez tą masę nieszczęsną.

Co się wiesza HDToolBox, czy IDEFix?
Masz coś leszcze na tej samej taśmie podpięte?
Jak masz podłączonego drugiego HDka, to zgraj soft na dyskietkę, odepnij działającego HD i spróbuj tylko z tym felernym wszystko odpalić.
Jeżeli ruszy, może to świadczyć o istnieniu "konfliktów" na magistrali, krótko mówiąc dyski się "gryzą" i będzie ciężko je razem uruchomić.

Podaj jakie modele dysków/pojemności.
[#8] Re: Twardy sić wyłącza

@shg, post #7

No więc tak:
Dysk jest sprawny i normalnie działa na każdym piecu.
HDToolBox nie zawiesił mi się nigdy bez powodu. Zawiesza się w momencie gdy działa IDEFix i gdy program próbuje skanować urządzenia SCSI/IDE i wtedy jest zatrzymanie silnika dysk i koniec.
Podpinałem jeszcze dysk do zasilania amigowego. Mam kabel specjalny który podpina się do złącza dodatkowej stacji a z drugiej strony do miejsca w dysku, gdzie wpina się zasilanie. I robi się tak samo więc problem masy odpada, bo używam wtedy zasilacza pecetowego. Zasilacz Ami wtedy ciągnie samą Ami oraz dysk. Nic więcej dodatkowo go nie obciąża. Zasilacz jest zwykły do pieca, ale nie ATX. Zwykły z przełącznikiem.
"Co się wiesza HDToolBox, czy IDEFix?"
Wygląda na to, że wiesza się HDToolBox, bo nie odpowiada i zatrzymuje się na napisie "scsi.device unit 0". Ale sądze, że to przez dysk, bo się akurat w tym momencie wyłączył.
"Masz coś leszcze na tej samej taśmie podpięte?"
Nie.
"Jak masz podłączonego drugiego HDka, to zgraj soft na dyskietkę, odepnij działającego HD i spróbuj tylko z tym felernym wszystko odpalić."
Tylko tak podpinam, bo dysk działający to dysk 2,5 cala, a nie działa 3,5. Nie mam takiej taśmy, aby spiąć oba na raz. Jeśli odpalę HDToolBox'a bez IDEFix'a z podpiętym tylko dyskiem 3,5 cala to nic się nie dzieje, dysk się nie zatrzymuje, a HDToolBox nie widzi żadnego dysku.
Podłączałem różne dyski i zawsze z tym samym skutkiem. Dyski to były różne Caviary, stare Conner'y, SeaGate z serii ST (bo z tej serii mam działający dysk 2,5 cala). Każdego pojemność wachała się od 80 MB do 800MB. Nie było dysku większego niż 4 GB.

[#9] Re: Twardy się wyłącza

@QkiZMonsteR, post #1

Starsi userzy powinni jeszcze pamietac przyslowiowy problem kabelka. Czasami
pomagalo przeciecie pierwszej zyly w tasmie
(to ta oznaczona na czerwono, o ile jest
prawidlo podpieta) sygnalowej.
Ja nigdy tego nie robilem, ale ponoc
niektorym pomoglo. Jesli nie, to i tak nie powinno stac sie nic zlego, bo ten sygnal
podobno nie jest specjalnie potrzebny.
mial to byc bodajze jakis reset dysku, czy
cos w tym rodzaju.
[#10] Re: Twardy się wyłącza

@Seeker, post #9

Tak, mam takiego starego Seagate 40 MB (!) i z czerwona zyla nie bardzo chcial sie bootowac (czasmi za 5 razem zalapywal). Ja mam przeciete wszystkie czerwone zyly (uzywam FastATA)
[#11] Re: Twardy sić wyłącza

@QkiZMonsteR, post #8

Sparwdz omomierzem, albo zwstawem bateria + żarówka, czy sygnał dochodzi do wszystkich końcówek na złączu.
Na moje oko to bedzie wina kabla, albo adaptera (kumplowi się kiedyś nie wiadomo jakim cudem ścieżka na płytce przerwała (nie spaliła!)).

noumeracja pinów jest dokładnie taka sama jak złącza 2,5", tylko rozstaw mniejszy

A prawdź, czy kabel do 3.5" nie jest czasem odwrotnie podłączony. Może to i głupie, ale da się go odwrotnie do adaptera wsadzić, wiem coś o tym :D

Jeżeli nie działają różne modele dysków 3.5", a 2.5" działa, to znaczyże od strony ami jest wszystko w porządku, więc albo kabel, albo dysk, a że dysk działa, to zostaje tylko kabel...

A i jeszcze jedno mimo, że masz dwie osobne taśmy do dysku 2.5 i 3.5, to one i tak są fizycznie połączone tak, jakby były na jednej taśmie!
Może zworki, ale tym razem na obu dyskach?
[#12] Re: Twardy się wyłącza

@shg, post #11

"Na moje oko to bedzie wina kabla, albo adaptera (kumplowi się kiedyś nie wiadomo jakim cudem ścieżka na płytce przerwała (nie spaliła!))."
To nie jest wina kabla, bo też różne kable podpinałem i zawsze było tak samo.
"A i jeszcze jedno mimo, że masz dwie osobne taśmy do dysku 2.5 i 3.5, to one i tak są fizycznie połączone tak, jakby były na jednej taśmie!"
Dyski nie są podłączone na raz bo nie mam takiego kabla, aby spiąć oba. Ale z tym przecięciem czerwonej to spróbuje, bo to coś nowego. Wszystkie inne pomysły tutaj sugerowane, były już sprawdzone i nic nie pomogło. Moja Ami chyba żyje swoim własnym życiem.

[#13] Re: Twardy się wyłącza

@shg, post #3

Dyski 2.5' biorą przy normalnej pracy ok 300mA, w czasie włączenia skacze prąd do ok 800mA (5V). Duże 3.5' potrafią w czasie startu "zeżreć" i do 2A; potem prąd spada do ok.600mA. Nie jest to regułą, zależy od typu dysku, ale jak zasilacz nie wyrabia to będą takie efekty. Ratunek: podłącz PieCowy zasilacz.

[#14] Re: Twardy się wyłącza

@AlaN, post #13

Sprawdź parę moich postów: mam podłączony pc-zasilacz.

[#15] Re: Twardy sić wyłącza

@QkiZMonsteR, post #1

Witam.
Podaj wersje Kickstartu 2.xx 37.xxx
Podaj wersje plyty glownej - niektore maja problemy z obsluga HDD.
Sproboj po wlaczeniu kompa przycisnac oba klawisze myszy i zobacz czy jest tam widoczny HDD.
[#16] Re: Twardy sić wyłącza

@ted, post #15

Kick 2.05 wersja 37.350
Numer płyty nie pamiętam, ale wiem że pisze na niej "June Bug" i jest jakaś wersja, ale numeru nie pamiętam. Jak zajrze to napiszę.

[#17] Re: Twardy sić wyłącza

@QkiZMonsteR, post #16

ja też mam 37.350, JuneBug chyba 7, ale nie pamiętam, a nie chce mi się odkęcać, bo mam akurat podłączoną :D

Problemy z dyskami były na kickach poniżej 37.350, ten działa bez problemów (przynajmniej o żadnych nie słyszałem :D)

Powiem, że problem jest więcej niż dziwny.....
Może warto by do Archiwum X zadzwonić...? Oni już nie z takimi problemami sobie radzili :D

Niekoniecznie musisz brutalnie przecinać kabelek, rozłóż jedną wtyczkę, oddziel kabel od taśmy i wywal na zewnątrz, jak by co, to możesz go spowrotem założyć
[#18] Re: Twardy sić wyłącza

@shg, post #17

No też dobry pomysł. Bo w sumie nawet po przecięciu może się stykać. W ogóle moja Ami to się nadaje do archiwum i nie tylko X. Mimo, że chodzi bez zarzutu już tyle lat, jest stabilna bardziej niż nie jeden piec, ale czasem nie rozumiem niektórych akcji jak z twardym i cdromem. Mimo, że zakupiłem w Gifcie oprogramowanie i ten adapter IDE to jak na razie żadnego cdromu też nie odkrył. FindCD mówi, że nie ma SCSI.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem