@shg,
post #7
No więc tak:
Dysk jest sprawny i normalnie działa na każdym piecu.
HDToolBox nie zawiesił mi się nigdy bez powodu. Zawiesza się w momencie gdy działa IDEFix i gdy program próbuje skanować urządzenia SCSI/IDE i wtedy jest zatrzymanie silnika dysk i koniec.
Podpinałem jeszcze dysk do zasilania amigowego. Mam kabel specjalny który podpina się do złącza dodatkowej stacji a z drugiej strony do miejsca w dysku, gdzie wpina się zasilanie. I robi się tak samo więc problem masy odpada, bo używam wtedy zasilacza pecetowego. Zasilacz Ami wtedy ciągnie samą Ami oraz dysk. Nic więcej dodatkowo go nie obciąża. Zasilacz jest zwykły do pieca, ale nie ATX. Zwykły z przełącznikiem.
"Co się wiesza HDToolBox, czy IDEFix?"
Wygląda na to, że wiesza się HDToolBox, bo nie odpowiada i zatrzymuje się na napisie "scsi.device unit 0". Ale sądze, że to przez dysk, bo się akurat w tym momencie wyłączył.
"Masz coś leszcze na tej samej taśmie podpięte?"
Nie.
"Jak masz podłączonego drugiego HDka, to zgraj soft na dyskietkę, odepnij działającego HD i spróbuj tylko z tym felernym wszystko odpalić."
Tylko tak podpinam, bo dysk działający to dysk 2,5 cala, a nie działa 3,5. Nie mam takiej taśmy, aby spiąć oba na raz. Jeśli odpalę HDToolBox'a bez IDEFix'a z podpiętym tylko dyskiem 3,5 cala to nic się nie dzieje, dysk się nie zatrzymuje, a HDToolBox nie widzi żadnego dysku.
Podłączałem różne dyski i zawsze z tym samym skutkiem. Dyski to były różne Caviary, stare Conner'y, SeaGate z serii ST (bo z tej serii mam działający dysk 2,5 cala). Każdego pojemność wachała się od 80 MB do 800MB. Nie było dysku większego niż 4 GB.