[#1] ami-pc przez TCP/IP
Witam wszystkich!

mam kilka pytań dotyczących konfiguracji softu na ami i pc tak aby można było te dwa kompy połączyć w celu przesyłania danych, szukałem odpowiedzi na te pytania na formum ale nie znalazłem niczego konkretnego!

- mam kartę 3com zainstalowaną na amidze
- mam zainstalowane strowniki do karty z pakietu 3com
- mam skrosowany kabel sieciowy
- mam zainstalowany MiamiDx na amidze
- mam zainstalowany SMBFS na amidze

i nie wiem co dalej :(

1. Jak uruchomić stos na MiamiDx? Co trzeba wpisać w poszczególne zakładki w MimiDx? Czy po wpisaniu wszystkich parametrów ze strony http://ppa.ltd.pl/hardware/ethernet1.html trzeba coś wcisnąć aby stos się uruchomił?

2. Jak skonfigurować i uruchomić SMBFS (jesli odpowiedź na to pytanie jest w pliku pomocy to nie odpowiadajcie, znajdę tę informację, jednak będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki)

3. Co powinienem zainstalować po stronie PC (Windows 2000)? Jak powinienem udostępnić katalogi?

Zadaję proste pytania i na poziomie początkującego użytkownika amigi, zatem proszę o wyrozumiałość i precyzyjne i zrozumiałe odpowiedzi.

Dziekuję z góry za pomoc!
[#2] Re: ami-pc przez TCP/IP

@AmiLam, post #1

AmiLam napisał(a):
>
> 1. Jak uruchomić stos na MiamiDx? Co trzeba wpisać w
> poszczególne zakładki w MimiDx? Czy po wpisaniu wszystkich
> parametrów ze strony http://ppa.ltd.pl/hardware/ethernet1.html
> trzeba coś wcisnąć aby stos się uruchomił?

Przycis online nalezy nacisnać.

> 2. Jak skonfigurować i uruchomić SMBFS (jesli odpowiedź na to
> pytanie jest w pliku pomocy to nie odpowiadajcie, znajdę tę
> informację, jednak będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki)

Jesli do wymiany plikow to proponuje skorzystac z demona/serwera FTP.
np.
http://www.ppa.ltd.pl/software/software-rcftpd.html

> 3. Co powinienem zainstalować po stronie PC (Windows 2000)? Jak
> powinienem udostępnić katalogi?

W przypadku zainstalowania serwera ftp na Ami, korzystasz z jakiejs przegladarki pod win by zalogowac sie na Amige.

> Zadaję proste pytania i na poziomie początkującego użytkownika
> amigi, zatem proszę o wyrozumiałość i precyzyjne i zrozumiałe
> odpowiedzi.

Nie opisalem szczegolow niestety, ale mam nadzieje ze choc troche pomoglem.

Na poczatek sprawdz czy kompy widza sie w sieci, czyli poleceniem
Miamiping nazwa_hosta albo jego IP - po stronie Ami lub
ping nazwa_hosta albo jego IP - po stronie pc.

Powodzenia

Robert
[#3] Re: ami-pc przez TCP/IP

@AmiLam, post #1

Zacznij od udostępnienia połączenia sieciowego we właściwościach Twojego połączenia internetowego pod win2000. Udostępnij go sieciówce która połączona jest z sieciówką w amidze. Na amidze natomiast uruchom miamiinit, i krok po kroku skonfiguruj połączenie sieciowe jako LAN + DHCP. To jest podstawa, komputery muszą być zsieciowane i "widzieć" się.
Jeśli Ci się uda, to win2000 przypisze Amidze IP 192.168.0.1. Od strony Amigi musisz się dowiedzieć pod jakim IP będziesz się komunikował z pecetem - można to sprawdzić wpisując w konsoli na pc polecenie ipconfig /all - Ciebie w tym momencie będzie interesował adres IP, który będzie tam wypisany. Oczywiście jeśli pecet nie jest połączony z internetem, to nie posiada odpowiedniego adresu IP - musisz mu go wtedy ręcznie przypisać - np. 192.168.0.3 na podsieci 255.255.255.0.
Dalej można wtedy myśleć już o udostępnianiu plików. Generalnie jednak nie polecam do tego tzw. "otoczenia sieciowego" - ciężko to skonfigurować na amidze, i zmusić do stabilnego działania. Idź za radą kolegi wyżej, i zainteresuj się ftp. Możesz zainstalować ftp na obu maszynach - na amidze masz podany link powyżej, na pececie polecam cerberus'a - fajny, i jednocześnie darmowy serwer ftp. Jako adresów ftp w takiej sieci lokalnej używasz tych IPków, które podałem powyżej.

[#4] Re: ami-pc przez TCP/IP

@MinisterQ, post #3

"Zacznij od udostępnienia połączenia sieciowego we właściwościach Twojego połączenia internetowego pod win2000. Udostępnij go sieciówce która połączona jest z sieciówką w amidze."

To to dokładnie znaczy?

dzieki!
[#5] Re: ami-pc przez TCP/IP

@Robert Jackowski, post #2

no właśnie o to mi chodziło, tyle że jak wcisnę online to nic się nie dziej :(
[#6] Re: ami-pc przez TCP/IP

@AmiLam, post #1

Prościej też skonfigurować SMBFS (tu możesz z poziomu Amigi przegrywać pliki Amiga<->PC, podczas gdy Samba umożliwia robienie tego też z poziomu PC).
Opis znajdziesz w dyskusji: http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=10363&t=10363
[#7] Re: ami-pc przez TCP/IP

@AmiLam, post #5

Chodzi o "online" w zakladce Interface. Tam bedzie widoczne to co skonfigurowales w Hardware. Czyli zaznacz to i nacisnij Online.
[#8] Re: ami-pc przez TCP/IP

@AmiLam, post #4

Prawym na "moje otoczenie sieciowe", właściwości, klikasz prawym na swoje połączenie internetowe, właściwości, protokół internetowy TCP/IP, właściwości, zakładka "udostępnianie", zaptaszkować opcję udostępniania, wciskać na OK. Tyle to znaczy. :)

[#9] Re: ami-pc przez TCP/IP

@AmiLam, post #5

Nic się nie dzieje, ponieważ nie masz skonfigurowanego połączenia w MiamiDX. Jak mówiłem - użyj MiamiInit tak jak pisałem (LAN z DHCP), a potem zaimportuj w Miami ustawienia z MiamiInit. Przed ustawianiem czegokolwiek musisz od strony pc udostępnić połączenie, wg. schematu który przed chwilą opisałem.

[#10] Re: ami-pc przez TCP/IP

@MinisterQ, post #8

to już mam, czy to wszystko po stronie PC?
[#11] Re: ami-pc przez TCP/IP

@AmiLam, post #10

tak. pozostaje tylko sprawdzic i spisac gdzies adresy IP.
[#12] Re: ami-pc przez TCP/IP

@MiniQ, post #11

dzięki!
[#13] Re: ami-pc przez TCP/IP

@AmiLam, post #1

pomocy
zastosowałem się do Waszych wskazówek i nic :)

- uruchomiłem miamidx
- wpisałem w zakładce hardware potem zdefiniowałem w interfaces IP Type oraz net mask
- wcisnąłem online - działa, udało mi sie uruchomić stos TCP/IP (to już coś jak na moje umiejętności)

dioda w karcie pali się (a tak właściwie to w przejściówce do której podłączony jest kabel sieciowy)

- uruchomiłem server ftp RC-FTPd
- uruchomiłem PC na którym jest W2K
- połączyłem PC i amigę kablem sieciowym
- wpisałem ping i adres amigi i...
- ping z amigi (miamiping) tez nie działa

nic, napisał mi że nie odnalazł podanego adresu

nie wiem co robić dalej, gdzie popełniłem błąd i jaka jest jego przyczyna

czy ktoś może mi pomóc?
[#14] Re: ami-pc przez TCP/IP

@AmiLan, post #13

pomocy zastosowałem się do Waszych wskazówek i nic

Nie zastosowałeś się do naszych wskazówek. :P

wpisałem w zakładce hardware potem zdefiniowałem w interfaces IP Type oraz net mask

Źle, źle, źle.
Na PC: udostepnij połączenie sieciowe; na Amidze:DHCP, albo lepiej MiamiInit i skonfigurować krok po kroku sieć jako LAN + DHCP.

- wpisałem ping i adres amigi i...

A adres amigi to?...
Skąd go wziąłeś?

- ping z amigi (miamiping) tez nie działa

Na jaki adres ten ping wysyłasz?

[#15] Re: ami-pc przez TCP/IP

@MinisterQ, post #14

faktycznie to nie te wskazówki, sorry, ktoś inny poradził mi wpisać static IP

na PC mam udostępnione połączenie sieciowe, z tego komputera korzystam w pracy, na PC korzystam z DHCP

z PC do ami wysyłałem pinga na adres któy wczesniej zdefiniowałem w amidze (static IP)

z amigi do PC wysyłałem pinga na adres który wziąłem z ipconfig
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem