[#1] Cd i ami 1200 temat powraca
Witam.
Zakupilem na allegro ami 1200 w obudowie infinitiv , zainstalowalem na dysku WB 3.1 , ROM 3.1 i oczywiscie problem tkwi w Cd bo mi go nie wykrywa. Podkreslam jestem zielony i nie wiem jakie i ile i gdzie dokladnie musze wgrac sterowniki . Mam ze 30 plyt z programami i sterownikami w pcecie przegrywam na dyskietke a potem na ami i nic. Przegladalem cale forum robilem tak jak pisali ale nic. Sprawdzalem cdro na pc i chodzi jest ustawiony na slave. Czy mogl by ktos lopatologicznie wytlumaczyc mi jak to zrobic? W programie HD costam BOX dysk mi wykrywa , ale cdromu tam nie ma czy tak powinno byc? Chcialem pozniej zainstalowac sobie os 3.5 ale bez cdromu nic z tego. A wiec czekam na pomoc amigowców.
Pozdrawiam.
[#2] Re: Cd i ami 1200 temat powraca

@owner, post #1

Witam.
Jest sporo programów pozwalających zainstalować CD-ROM na Ami. Też kiedyś kupiłem Amisię i miałem identyczne problemy. Osobiście (po przetestowaniu takich programów z Aminetu jak: AsimCDFS, AmiCDFS, AtapiPNP) polecam CacheCDFS. Instalacja jest bezproblemowa, przy pomocy załączonego skryptu instalacyjnego. Jedynie w pewnym momencie (w chwili wyszukiwania CD-ROMu przez program) trzeba mu zaznaczyć scsi.device (czyli jakby typ drivera, pod którym ma szukać CD-ROMu) - możesz zresztą zrobic to "na sucho" klikając w pakiecie CacheCDFS ikonkę "Finddevice".
Myślę, że dasz już sobie radę.
Pozdrawiam.

[#3] Re: Cd i ami 1200 temat powraca

@Kitech, post #2

mam jakis pakiet z plyty aminet amicdfilesystem sa tam dwa katalogi
L i src i jakies pliki CD0 MAC0 czy to jest to?
[#4] Re: Cd i ami 1200 temat powraca

@owner, post #3

Raczej nie zaraz cos poszukam, i przesle ci na priwa w hdtools CD nie wykryje musisz miec stery i drivery osobno
[#5] Re: Cd i ami 1200 temat powraca

@owner, post #3

Pewnie to nie jest to, skoro nie nazywa się CacheCDFS. CacheCDFS możesz mieć na kompakcie z OS 3.5.
Z kolei możesz spróbować skorzystać ze swojego amicdfilesystemu. Musisz wówczas zawartość katalogu L przekopiować do katalogu L na twardym dysku; plik CD0 do Devs/Dosdrivers (po czym trzeba mu zmienić unit na 1 - albo z Workbencha Icon/Info, albo jak tam nic nie ma, to trzeba wyedytować plik CD0 - robiłem to dwuklikając na pliku i w okienku dopisywałem na początku ed). Nie pamiętam, gdzie przekopiować src - musiałbyś coś powiedzieć o jego zawartości.
Jednakże radzę poszukać CacheCDFS. To by znacznie uprościło sprawę.
Pozdro.
[#6] Re: Cd i ami 1200 temat powraca

@Kitech, post #5

teraz jestem aktualnie w pracy ale jak wroce to zobacze w os 3.5 lub sprobuje pokombinowac i manualnie przekopiowac ale i tez czekam na priv.
[#7] Re: Cd i ami 1200 temat powraca

@owner, post #6

Podeslalem kilka roznych sterownikow na priv wraz instrukcja instalacji. W razie problemow zapraszam na priv.
[#8] Re: Cd i ami 1200 temat powraca

@owner, post #1

moze zacznijmy od poczatku od poctaw.
Jest taki problem podeslal mi kolego kitech archiwum rozpakowalem na pcecie i przegralem na dyskietke , dyskietke wlozylem do ami i uruchomilem , ale przy nazwach niektorych plikow pojawialy sie ~ wiem ze cos tam ze pcety z nazwami maja , ale jak to zrobic zeby chodzilo bo jak uruchamiam poszczegolne programy to nie dzialaja. Usuwalem to ~ z nazw ale i tak polowa nie dziala. I pan andrzej drozd tez przyslal mi pliki ale nie umiem z nich kozystac i tak jak lub czym rozpakowac LZX.
[#9] Re: Cd i ami 1200 temat powraca

@owner, post #8

Podeslalem takze niespakowanego LZXa
Nalezy uzyc np, takiej komendy:

c:lzx x sciezka_dostepu_do_archiwum_lzx: partycja_docelowa:

Co do nazw, to po stronie peceta trzeba spakowac i wtedy nie bedzie problemu (mozna np. za pomoca WindowsCommandera do LHA, a dokladniej to zrobi on LZHa, ktorego na Ami rozpakuje nowsza wersja LHA). Spakowane archiwa i pozniej rozpakowane na Ami beda dzialac bez problemu (o ile pliki/katalogi beda mialy tylko angielskie znaki)
[#10] Re: Cd i ami 1200 temat powraca

@owner, post #8

Ściągnij z Aminetu Fat95.lha - rozpakuj go na PCcie WinRARem, przegraj na dyskietkę pliki MS0 i MS0.nfo (np. z English) i przekopiuj je do DevsDosdrivers. Skończą sie wówczas problemy z odczytywaniem długich nazw.
[#11] Re: Cd i ami 1200 temat powraca

@Kitech, post #10

ok dzieki wielkie wszystkim za odpowiedzi. Inastalujac system os3.5 natknolem sie na nowy problem mianowicie mam dysk 4GB a w HDDtool wykrywa mi dwie partycjie po 600MB. Czy trzeba wszystkie cylindry , glowice i te wszystkie dane wpisac recznie zeby wykrywalo mi calosc?
Pozdrawiam
[#12] Re: Cd i ami 1200 temat powraca

@owner, post #11

Nie. HDToolBox dobrze radzi sobie z wszelakimi dyskami. Jest tylko mały problem. Twój HDToolBox jest w jakiej wersji, bo najnowszy dołączany do AmigaOS3.9 ma V45.6 i nie ma tych błędów co wcześniejsze wersje. W każdym razie wybież z listy rozpoznany twardziel. Naciśnij na "Instalacja napędu", a tam "Wczytaj konfiguracje". Potem "Instaluj" i wszystko powinno być w porzadku.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem