[#1] Jak zrobię polskie znaki w Voyager, IBrowse
Dopiero zaczynam z netem na Amidze. Jeôli ktoô bëdzië uprzejmy mi w prosty i jasny sposób opisaę instalacjë polskich znaków na amigowskich przeglâdarkach to bëdë wdziëczny.
[#2] Re: Jak zrobię polskie znaki w Voyager, IBrowse

@Mike, post #1

Takie czcionki (zazwyczaj o nazwie zaczynającej się na ISO) trzeba gdzieś znaleźć (skądś pobrać), zainstalować tak jak każdą inną czcionkę - skopiować pliki i katalogi do FONTS:. Na koniec w ustawieniach przeglądarki (HTML/Fonts) podstawić w miejsce oryginalnie proponowanych (np. Courier/16 na ISOCourier/16). To wszystko aby cieszyć się polskimi czcionkami przy oglądaniu stron WWW. Nie trzeba instalować żadnych map klawiatury, chyba że ktoś chce być bardzo europejski albo bardzo znormalizowany i zamierza przejść z AmigaPL na ISO. Acha, niektóre strony stosują kodowanie Windows zamiast ISO i nie będą poprawnie wyświetlane przy użyciu tych czcionek. Trzeba albo sprawić sobie kolejny zestaw fontów, albo lepiej poczekać, aż w amigowskich przeglądarkach pojawi się taka prosta, oczywista rzecz jak konwersja do lokalnej strony kodowej.
[#3] Re: Jak zrobię polskie znaki w Voyager, IBrowse

@Konrad Klar, post #2

A możesz mi przesłać te pliki na whiz@o2.pl?
bede bardzo wdzięczny
[#4] Re: Jak zrobić polskie znaki w Voyager, IBrowse

@Mike, post #1

Najlepiej zainstalować czcionki TrueType. W jaki sposób opisywałem na forum tutaj:

Przyda się również mapa klawiatury bowiem jeśli będziesz chciał coś znaleźć np. za pomocą Google i wpiszesz wyraz z polskimi znakami diaktrycznymi, ale w AmigaPL (bo z takiej mapy klawiatury korzystasz teraz jak mniemam) to nic nie znajdziesz. Poszukaj na Aminecie lub w BoingBagach do AmigaOS 3.9.
Unikaj zestawów map klawiatury, które są "do wszystkiego" (AmigaPL+ISO) - kolizja znaków ę i ć.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem