[#1] kłopoty z twardzielem
Podpinałem twrdziela pecetowego do Ami, uzywałem FAT95.
Wszystko działało. Niedawno znowu go podpiąłem i... zaczęły się problemy.
Dużo z tym twardzielem robiłem (zmieniałem filesystemy pod Ami i PC, formatowałem, no wszystko, co mi przyszło do głowy) i na PC jest cały czas OK (żadnych problemów), a na Ami, to tylko HDToolBox go widzi, ale i tak jakoś dziwnie działa (co bym nie robił - a formatowałem go na amigowy dysk - system go nie widzi). No... jeszcze MSD95 go widzi ale pokazuje błąd jakiś - jedyne co pamiętam to coś takiego: "deskryptor dysku: nieznany" (lub go nie ma... czy coś takiego).
W bootmenu też go nie ma.
O co chodzi?
Czy ktoś mógłby mi coś podpowiedzieć?
[#2] Re: kłopoty z twardzielem

@Jarek, post #1

(ale z niego... rasista! ;) )
[#3] Re: kłopoty z twardzielem

@Jarek, post #1

Zeby dysk byl widziany w bootmenu musi byc sformatowany jako dysk amigowy, oraz musi byc jako UNIT 0 lub 1
chyba ze uruchomiony jest rezydentnie sterownik do FastAta to wtedy moze byc jako UNIT 2 lub 3.
Jesli HDToolbox wykrywa dysk to nalezy podzielic go na partycje i
zapisac zmiany na dysk, nastepnie kazda z partycji sformatowac pod Workbenchem.

ps.
Jak rozpoznaje partycje pecetowe MountDOS. Poprawnie ?
[#4] Re: kłopoty z twardzielem

@Jarek, post #1

Pokombinuj ze zworkami i/lub sprobuj je (dyski ) zamienic miejscami na tasmie - moj Caviar za czorta nie widzi sie z innym dyskiem jesli jest podpiety na pierwszej wtyczce , a na drugiej chodzi i jako master i jako slave i w ogole nie ma problemow .
[#5] Re: kłopoty z twardzielem

@Darek, post #4

A moze masz tasme uwalona - sprobuj z inna .
[#6] Re: kłopoty z twardzielem

@Norbert, post #3

Ani nie musi być sformatowany jako dysk amigowy ani UNIT nie jest istotny.

[#7] Re: kłopoty z twardzielem

@jrzeuski, post #6

Ale byla mowa o bootmenu i dyskach IDE.
Nie bedzie tam dysku dopoki nie bedzie potraktowany HDToolboxem lub innym podobnym programem
[#8] Re: kłopoty z twardzielem

@Norbert, post #7

Zgadza się. Trzeba wstawić do RDB właściwy filesystem lub sformatować dysk w filesystemie, który już jest w RDB dysku lub pamięci Amigi.

[#9] Re: kłopoty z twardzielem

@Jarek, post #1

Kiedyś tego twardziela normalnie używałem (z FAT95) i wszystko było dobrze. A HDToolBox widzi ten dysk, ale jakoś dziwnie się zachowuje (np. weryfikowanie wprowadzonych zmian trwa ułamek sekundy - kiedyś trwało to na podobnym dysku sporo czasu). Mam wrażenie, że wcale nie wprowadza zmian, nic nie zapisuje. A żeby sformatować dysk, to system musi go widzieć (pisałem o tym wcześniej).
Nic z twardfzielem nie zmieniełem i nagle przestał dobrze z Ami współpracować. Innne dyski (pecetowe) dalej dobrze działają.
[#10] Re: kłopoty z twardzielem

@Darek, post #5

> A moze masz tasme uwalona - sprobuj z inna .

Wszystko działa dobrze z innymi dyskami (i od peceta też). Kiedyś i na tym jednym też było dobrze...
aż do momentu...
Nic nie zmieniałem (podłączam go cały czas tak samo) i kiedyś było OK a teraz już nie.
Nie jest to nowy dysk - może się zepsuł? Ale na pececie wszystko jest w porządku.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem