[#1] Amiga i LCD
Witam.
Mam w planach podlaczenie panela LCD od laptopa.
Widzialem fotki na sieci:
http://www.elgefa.de/projekt.html
Jednak opis jest tam niewystarczajacy.
Interesowalby mnie podlaczenie LCD poprzez gniazdo RGB 15 kHz Amigi.
LCD od laptopa a nie monitor LCD.
Montowal ktos z Was takie cos?
[#2] Re: Amiga i LCD

@ted, post #1

Nie lepiej kupic Laptopa pc i zainstalowac na nim Amithlona ? Wiekszy wydatek, ale mniej pracy. Chyba ze masz matryce LCD....ale to co innego...
[#3] Re: Amiga i LCD

@Cargo, post #2

Witam.
Interesuje mnie jak podlaczyc matryce LCD do Amigi a nie kupno laptopa.
Nikt z Was tego nie robil?
[#4] Re: Amiga i LCD

@ted, post #3

Zalezy od amigi - jak do classika, to tak samo jak kazdy monitor vga,
jesli do pegasosa to mozna na ten przyklad miec kartę z wyjściem DVI -
więc jest więcej możliwości...
[#5] Re: Amiga i LCD

@Tomek (Kaczus), post #4

Pierwszy problem czy matryca od laptopa ma moűliwoôę podpiëcia analogowego sygnaîu RGB ? Mam wâtpliwoôci. Nie znam niemieckiego ale ta pîytka przez którâ byîa podîâczona matryca konwertuje sygnaî. Potrafisz coô takiego zrobię ? Jeôli tak to nie widzë problemu. Jeôli nie to sugerowaî bym zakup normalnego panela wolnostojâcego posiadajâcego wejôcie analogowe. Kolejna sprawa to chcesz ten panel podîâczyę do desktopa i uűywaę 640x480 czy do towerki z kartâ graficznâ ? Jeôli do desktopa to moűe najpierw przejdz sie z Amigâ do kogoô kto ma taki wyôwietlacz i zobacz czy wyôwietlany obraz bëdzie satysfakcjonujâcy. Jesli do towerki z GFXem to sprawdz czy karta bedzie w stanie wyswietlic rozdzialke preferowana przez monitor. Jesli nie to tez najpierw sprawdz jak beda wyswietlane rozdzielczosci ktorych bedziesz uzywal.

[#6] Re: Amiga i LCD

@Cargo, post #2

Cargo:
"Jak zamontować w Polonezie terenowy napęd na 4 koła?"

Odpowiadający:
"Najlepiej kup sobie Lad Cruisera, większy wydatek ale będziesz miał prawdziwe terenowe auto."

[#7] Re: Amiga i LCD

@Radoslaw, post #5

Polecam gotowy monitor LCD 14 lub 15 cali.Z przystosowaniem ekranu od laptopa moga byc problemy.
Oczywiscie zalecana jest dowolna karta gfx - nawet picassoII lub picollo zapewnią profesjonalny, idelany obraz (tymbardziej że czestotliwość odswiezania w monitorach LCD nie musi być wysoka).
[#8] Re: Amiga i LCD

@Michal, post #7

Polemizowalbym... Na prawde dobry obraz uzyskasz dopiero przy DVI, nie
wiem, czy jakikolwiek system dostępny na classika, to obsługuje.
[#9] Re: Amiga i LCD

@R-Tea, post #6

Może dlatego, bo pytanie jest nienajlepiej zadane... Cóż podłączanie
do Classika LCD jest możliwe, kwestia jednak kosztów, ale jeśli ma być
to kolekcjonerski egzemplarz, robiony dla jego widzimisie, to może być
ciekawe i zapewne jest do zrobienia, najlepiej dogadaj się z jakimś
elektronikiem bawiącym się monitorami..
[#10] Re: Amiga i LCD

@ted, post #1

Witam ponownie.
Precyzuje o co mi konkretnie chodzi:
Ten LCD ma byc do Amigi klasycznej bez karty graficznej.
Standartowe 15kHz RGB Amigi.
Stacjonarny panel nie wchodzi w gre tylko panel od laptopa.
[#11] Re: Amiga i LCD

@ted, post #10

Raczej ciężka sprawa. Musiałbyś dorobić konwerter sygnału z analog RGB na cyfrowe sygnały sterujące matrycą. Różne firmy stosują różne złącza matryc, z reguły kilkudziesięciopinowe (20-40). Mimo że matryce do laptopów bywają tanie (12 cali od 100 zł), to sprawa jest bardzo ciężka. Jeżeli jesteś uparty (i dysponujesz kasą) znajdź panel LCD (zewnętrzny) z wejściem Composite (albo upewnij się że wejście VGA obsługuje tryb 15 kHz - tanie panele LCD chodzą dopiero >30 kHz).
[#12] Re: Amiga i LCD

@Cargo, post #2

Odpowiedz na bajerze i w ogole na temat....
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem