[#1] MMenu, Stałe łącze, USB
Właśnie kupiłem blaszaka 1700Mhz, Radeon 7000 i 128MB ram. Zainstalowałem na twardym tylko Os-a (amithlon) i teraz mam klika pytań:

-zamierzam podłączyć do niego neostrade. Czy Amithlon obsłuźy modem podłączony do portu USB.
-do modemu dołączane są sterowniki dla Wingrozy. Czy modem będzie mógł chodzić bez nich?

-nie jestem także pewien czy MagicMenu pod zwykłym os-em może mieć ustawioną przezroczystość? W mojej wersji nie ma czyli czy dobże się domyślam, że wystarczy, że ściągne z aminetu nową wersję i będe miał tę opcję?

-Kupiłęm taże drukarkę HP 5100 (USB) jest to nowa drukarka i nie mogę znaleźć do nich sterowników szczególnie pod USB? Czy ktoś może je ma?

Z góry dziękuje za odp.
[#2] Re: MMenu, Stałe łącze, USB

@Mleko, post #1

Podłączaj modem pod tego Amithlona. Jeśli ci zadziała (wykryje Poseidon i połaczysz się z siecią) to daj znać jaki to modem. Jest prawdopodobieństwo, że nie będzie to winmodem i zadziała z Amigą nawet przez USB.
Jeśli chodzi o drukarkę, to HP 5100 jest zwykłą laserówką i na pewno jest kompatybilna w dół. A stery dla np: LaserJet6 są dla Amigi. Ja mam HP5550 podpietą przez USB i jedynie jakie stery używam to te z TurboPrint7.50, a stroną USB zajmuje się Poseidon.
[#3] Re: MMenu, Stałe łącze, USB

@Mleko, post #1

-nie jestem także pewien czy MagicMenu pod zwykłym os-em może mieć ustawioną przezroczystość? W mojej wersji nie ma czyli czy dobże się domyślam, że wystarczy, że ściągne z aminetu nową wersję i będe miał tę opcję?

pod zwykłym os-em, czyli jakim?

używałem kiedyś MagicMenu pod OS3.9 (voodoo3) i przeźroczystość była.
ale nie pamiętam już wersji. nie używam już MagicMenu bo się wiesza na ekranach typu CED i DOpus4.
[#4] Re: MMenu, Stałe łącze, USB

@R-Tea, post #3

Ja mam AmigaOS3.9 z VooDoo3 3000 i używam MagicMenu V2.35 w wersji pod PPC. Działa wyśmienicie i z niczym cię nie wiesza. Przeźroczystość działa na CEDzie. DOpus4 nie używam.
[#5] Re: MMenu, Stałe łącze, USB

@R-Tea, post #3

W jakiej wersji uzywasz Dopus4? Stare sie na pewno wieszaja. Co d MagicMenu to mam 2.21 (tylko ta mi stabilnie dzialala pod AGA i teraz nie ma z nia problemu takze z BVision). Przezroczystosci w tej wersji nie ma...tylko fajny cien imitujacy 3D.
[#6] Re: MMenu, Stałe łącze, USB

@Andrzej Drozd, post #5

Opusa uzywam 4.17pre20, a MagicMenu miałem jakąś wersję z przeźroczystością, ale nie mam już ochoty wracać do MM, polubiłem standardowe, czarno białe, górne muenu :)

[#7] Re: MMenu, Stałe łącze, USB

@Andrzej Drozd, post #5

Magic menu bedzie mial przeźroczystośc "tylko" pod kartami graficznymi.
Te "tylko" napisalem dlatego, ze miałem s3virge jakis czas pozyczony
ustawiłem przeźroczystośc.
Przeszedłem na age spowrotem prefsów nie zmieniałem i preźrocczystośc została.
Moze to zasługa softu.
Pod sama Aga nie ustawisz, nie wiem jak to z emulacja ale chyaba emulujac nie bedziesz sie bawiła aga czy tam ecs tylko pojedziesz pod tryby rtg.
[#8] Re: MMenu, Stałe łącze, USB

@R-Tea, post #6

Aha, 4.17pre21 to pre 20 z tym ze jest poprawka w dopus.library (ale pewnie taka masz) :)
[#9] Re: MMenu, Stałe łącze, USB

@kmilota, post #2

HP 5100 jest drukarką atramentową. Ale ajważniejsze, że Amithlon obsłuży USB. Modemy od neostrady także są pod USB i wszystkie to Sagemy
[#10] Re: MMenu, Stałe łącze, USB

@Mleko, post #9

Czyli HP 5100 to nie jest ta: http://computer.kelkoo.de/b/a/sbs/114901/1011892.html
drukarka?
Czyli modem USB Sagema jest obsługiwany przez Poseidona?
[#11] Re: MMenu, Stałe łącze, USB

@kmilota, post #10

Moja drukarka to dokładnie według dołączonej do niej książki to HP5150 z serii 5100 coś tam coś tam. To jest ta drukarka: http://www.computery.ru/upgrade/numbers/2003/119/images/HP-5150.jpg.

Czy modem USB Sagema jest obsługiwany - niw wiem dlatego pruszyłem ten temat czy neostrade można na Amithlonie. Wniosek: jeżeli Amithlon obsługuje USB, a jak się dowiedziałęm od pana z XSoftu modem można tak skonfigurować aby chodził. CZyli powiinno być ok - to jest jakoś tak że moja stara drukarka HP atramentowa 640 chodziła od sterowników jakiejś innej nie znanej mi drukarki.
[#12] Re: MMenu, Stałe łącze, USB

@kmilota, post #2

Oto modemy oferowane przez TP:

SAGEM F@ST 800 USB
THOMSON Speed Touch 330 USB
ETHERNET - ST510 bridge/router
ETHERNET SWITCH - ST510 router-switch
WiFi F@st 1400 W

Nie chc wyżucić pieniędzy w błoto i płącić abonament a nie mieć netu gdyż chce go pod Amithlonm a nie pod wingrozą. Nawet nie mam drugiego dysku aby zainstalować Windowsa.

Amiga obs ługuje tylo zewnętrzne modemy (Amiga klasyczna) natomiast jeżeli mamy Pc z AmigaOs XL, który obsługuje USB... czyli wynika, że powinno być ok, ale nie mam pewności.

Czy ktoś ma stałę łącze pod Amithlonem????????????????????
[#13] Re: MMenu, Stałe łącze, USB

@Mleko, post #11

Niestety obrazek nie działa. Aje juz wiem. Trzeba było napisać że chodzi drukarkę inkjet. Niestety HP podobnie numeruje drukarki. Ale już wiem teraz o jaką dokładnie chodzi. Jak piszesz HP5100 należy do serii HP5150. A ta drukarka jest obsługiwana spokojnie przez USB i sterownik dla HP5550 z TurboPrint 7.50. A jak chcesz dokładny sterownik, to kup TurboPtint 7.60, tam są też stery dla HP DeskJet 515x, DeskJet 565x, DeskJet 585x.
A jeśli chodzi o modem USB dla neostrady, to jak sprawdzisz to daj znać.
[#14] Re: MMenu, Stałe łącze, USB

@Mleko, post #12

Niestety aby obsłużyć modem pod USB, to musi go obsłużyć Poseidon.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem