[#1] IBrowse i mBank
Mam problem z wykonaniem dowolnego przelewu z mBanku. Dotychczas za pomocą przegladarki Ibrowse taki przelew był możliwy. Ostatnio każda próba przelewu kończy się wywołaniem Guru i zwisem. Sprawdzanie konta działa poprawnie. Ma ktoś jakis pomysł (oprócz zmiany banku) ?

[#2] Re: IBrowse i mBank

@el, post #1

A czy przypadkiem ostatnio nie zmieniałes preferencji fontów w IBrowse?
[#3] Re: IBrowse i mBank

@Norbert, post #2

Nic nie zmieniałem i żadnych nowych programów nie dodawałem.
Na wszelki wypadek nie używam przy przelewach "ogonków".
W pierwszych dniach października jeszcze udało mi się zrobić przelew,
obecnie od pewnego czasu wiesza się Amiga.
Czasami wyskakuje oprócz żółtego migotania komunikat
"Uruchomiono długi kod java..." (cytuję z pamięci).
W przypadku niepoprawnych znaków do tej pory pojawiał się komunikat
o błędzie.
W tej chwili pozostaje tylko reset, gdyż nie można nawet się
wylogować z mbanku!
[#4] Re: IBrowse i mBank

@el, post #1

zmiane przegladarki. sprawdz aweba a jak nie pomoze to sugeruje jakas normalna przegladarke.
[#5] Re: IBrowse i mBank

@el, post #1

Jaką wersję IBrowsa używasz
Również mam konto w mBanku i nie mam jekichś specjalnych problemów z wykonaniem dowolnego przelewu. Jak wyskoczy komunikat dotyczący Javy to klikam na abort.

[#6] Re: IBrowse i mBank

@Valwit, post #4

Wyboru dużego nie ma.
AWeb 3.4APL - nie jest możliwe wejście na konto w mBanku.
Voyager (wersje na classika) - jest tak niestabilny, że po kilku padach walidacji i stracie danych,
program skasowałem ze swojego dysku, więc nie wiem czy operacje przelewu są możliwe.
Ibrowse 2.3 - jedyna amigowa przegladarka, dzieki której można sprawdzić stan konta w mBanku.

Co rozumiesz przez "normalną przeglądarkę" ?

Innych działających pod OS 3.1-3.9 na classucu nie znam !

Windows i jego "sztandarowa" przeglądarka czyli IE działa bez problemów (oczywiście na innym sprzęcie) :D

Przypuszczam, że oprogramowanie mBanku zostało napisane właśnie pod IE :(
[#7] Re: IBrowse i mBank

@spiryt, post #5

IBrowse 2.3 !
Kiedy robiłeś dowolny przelew ? Od kilku dni mBank zmienił stronę logowania.
W momencie błysku żółtego ekranu nic już nie jest możliwe, nawet kliknięcie na komunikat o którym wspominasz.
Pozostaje reset :(
[#8] Re: IBrowse i mBank

@el, post #1

Przed chwilą sprawdziłem. Działa bez najmiejszych problemów. (także przelewy)

[#9] Re: IBrowse i mBank

@el, post #6

Przypuszczam, że oprogramowanie mBanku zostało napisane właśnie pod IE

Raczej nie pod IE tylko pod normalne przegladarki. Na Operze tez wszystko dziala jak trzeba. Oczywiscie na platformie na ktorej taka Opera sie odpala. :(
[#10] Re: IBrowse i mBank

@el, post #6

el napisał(a):
>
> Co rozumiesz przez "normalną przeglądarkę" ?

dowolna obslugujaca aktualne standardy: mozilla, firefox, opera, czasami tez ie

> Innych działających pod OS 3.1-3.9 na classucu nie znam !

no pech.

> Przypuszczam, że oprogramowanie mBanku zostało napisane właśnie
> pod IE :(

z cala pewnoscia nie. staraja sie pisac wedlug standardow, tyle te ie ich nie przestrzega (bo i jak? sam jest stary, ma juz dobre 3 lata) wiec biora pod uwage jego bledy i wypaczenia :)
[#11] Re: IBrowse i mBank

@Valwit, post #10

Moze rozwiazaniem bedzie ICab, na amulatorze Maca? Ja bardzo czesto wchodze z niego na WWW (ShapeShifter). Innym rozwiazaniem jest LinuxPPC, na ktorym jest OperaPPC i inne przegladarki...
[#12] Re: IBrowse i mBank

@el, post #6

A AWeba 3.5 (i nowszego) nie testowałeś?
[#13] Re: IBrowse i mBank

@el, post #7

Ostatni przelew jaki wykonywałem był z datą 13 pażdziernika br., a więc już po zmianach na serwerze mBanku. Właśnie teraz wydaje mi się, że strona i logowanie przebiega szybciej niż dotychczas. Nawet tego requestera o którym piszę w poprzednim poście nie było, wszystko przebiegło bez zarzutu. :D

[#14] Re: IBrowse i mBank

@el, post #1

Mimo że jak mówisz, nie robiłeś zmian w konfiguracji, usuń z ENV:Mui/ pliki dotyczące IBrowse. Miałem "niewytłumaczlne" problemy z YAM i dopiero to pomogło.
[#15] Re: IBrowse i mBank

@Konrad Klar, post #14

apropos watku z fontami to ustawienia czcionek w glownym MUI moga takze robic zwisy. przekonalem sie o tym gdy padla mi moja 17'' i przerzucilem sie chwilowo na 15'' (monitor oczywiscie), ktory wyciagal tylko 800x600 na maxa a ja pracowalem zawsze na 1280x1024. ibrowse przy wychodzeniu jak i YAM wieszaly system w trybie 800, teraz mam juz 17'' spowrotem i od razu sprawdzilem czy to od rozdzielczosci zalezy i okazalo sie ze tak.

tak wiec zwis jest gdy w glownym MUI zostaly wybrane wieksze czcionki albo tez rozdzielczosc zostala zmiejszona, przynajmniej u mnie tak jest. mysle ze jest to wina jakiejs klasy MUI ktora nie potrafi sobie poradzic z rozmiarami okien,badz cos w tym stylu

ps.pamietam takze ze pierwsza wersja mui'owa szachow tez podobnie sie zachowywala, pozniejsza juz nie.z tym ze ta pierwsza uruchamiala task a gui juz nie:)
[#16] Re: IBrowse i mBank

@el, post #1

A moze snoopdos pokazuje cos interesującego?
Sprawdzales?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem