[#1] Amiga4000 i neostrada...
Jestem szczćśliwym posiadaczem A4000(68040/40MHz 64Mb Ram Cybervision64/3d hdd 2,1GB scsi)
Dotychczas moim dostćpem do netu był tradycyjny modem telefoniczy podpiety pod port szeregowy - działa to dosc dobrze.
Mam jednak w domu dostćp do netu poprzez pc - neostrada (pc +modem usb alcatel)
Czy można w jakiś sposób wykorzystać tego pc jako serwer dostćpowy dla Amigi (np. poprzez sieć lokalną tzn. dostćp do sieci porzez pc podłaczonego do neostrady)
Pewnie modemu usb do A4000 podłączyć sie nie da (nie planuje zakupu mostaka PCI)
[#2] Re: Amiga4000 i neostrada...

@Michal, post #1

Zainstaluj na tym PC wingate, i udostepnij amidze siec poprzez kartę sieciową (musisz mieć i w pc i w amidze). Proste udostępnianie w przypadku neostrady nie działa, więc bez oprogramowania typu "router" się nie obejdzie. Można też pobawić się w cuda na kiju typu winproxy, i podpiąć amigę poprzez kabel serial, ale generalnie nie polecam tego rozwiązania...
Oczywiście z tym wszystkim zakładając że na tym pc masz windowsa.

[#3] Re: Amiga4000 i neostrada...

@Michal, post #1

Ja kupiłem sobie modem ADSL (D-Link DSL-504T) ze switchem i podzieliłem NEO bez problemu, ale mam 1200 w wierzy i mam sieciówkę pod PCMCIA. Ale 4000 chyba wyjścia na PCMCIA nie ma? Jakbyś miał ochotę wywalić kasę na ADSLa pod PC no i jakąś sieciówkę na Zorro to problem z główy, niestety taki sprzęt jest trudno dostępny, najlepiej na ebay bo tam były też emulatory PowerMaca iFusion po 60zł, których w Polsce nie dostaniesz...
[#4] Re: Amiga4000 i neostrada...

@MinisterQ, post #2

>Można też pobawić się w cuda na kiju typu winproxy, i podpiąć amigę poprzez kabel serial, ale generalnie nie polecam tego rozwiązania...

...bo nie działa :D
Z milyjon razy próbowałem to badziewie uruchomić, ale w połączeniu z modemem USB ie ma takiej możliwości, bo winda nie rozumie, że podtrzymanie dwóch połączeń Dial-Up jednocześnie ma sens.

Ale z modemem widzianym przez grzyba jako karta sieciowa już by się dało, tylko pojawiają się nowe problemy i generalnie zrobienie czegokolwiek poza www, ftp i pocztą wymaga sprytu i samozaparcia
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem