[#1] cd audio na mp3
czym na amidze zripuje cd audio na mp3? jaki prog da najlepsza jakosc?
[#2] Re: cd audio na mp3

@ketyow, post #1

Osobiście polecam zestaw Lame + The Mpeg Gui.
[#3] Re: cd audio na mp3

@stony, post #2

Ale oczywiscie wczesniej trzeba sobie z trackow dzwiekowych zrobic jakiegos WAVE, AIFFa albo RAWa. :)
[#4] Re: cd audio na mp3

@MDW, post #3

Do tego celu polecam OptyCDPlayer'a
[#5] Re: cd audio na mp3

@MDW, post #3

Chyba, że ma się AllegroCDFS i tracki widać pod systemem :)
[#6] Re: cd audio na mp3

@stony, post #2

The Mpeg Gui

Chyba nalezy dodac ze chodzi o "mpegencgui". Wszystkie wyzej wymienione programy sa na Aminecie.
[#7] Re: cd audio na mp3

@Andrzej Drozd, post #6

A recenzja MPEGENCGUI jest na tym portalu, a dokładnie tutaj :D
[#8] Re: cd audio na mp3

@ketyow, post #1

Elegancką metodą jest zainstalowanie AsimCDFS jako filesystemu dla CD.
Nie musisz przy tym rezygnować z CacheCDFS, czy innego CDFS, którego obecnie używasz, po prostu sklonuj plik (i ikonę) CD0 pod inną nazwą np. CD1 i zmień w pliku CD1 linię filesystem na L:AsimCDFS a DosType na cokolwiek innego niż wartość z CD0 lub jeszcze lepiej skorzystaj z instalatora pakietu, pamiętając o tym by podać inną niż CD0 nazwę urządzenia i nie korzystać z proponowanego asim_atapi.device tylko z tego, z którego korzystasz obecnie, zwykle scsi.device lub atapi.device.
Dyski AudioCD będą przedstawiane systemowi jako wolumeny o nazwie albumu, z katalogami AIFF, MAUD, 8SVX, LeastSignificant , MostSignificant,
dwa ostatnie to surowe tracki w formacie odpowiednio Motoroli i Intela, ale myślę, że wystarczy już tylko AIFF, akceptowany przez Lame. W preferencjach można edytować nazwę wykonawcy i tam i z poziomu każdego innego programu zmieniać nazwy plików, czyli ścieżek z kompaktu.
Do pełni szczęścia można nawet zmienić ikonę dysku, tak jak na każdym dysku do odczytu/zapisu. Ostatnia rzecz, o której trzeba pamiętać to włączenie w ASIMPrefs obsługi CDAudio i wyłączenie opcji StreamCDDA, która buforuje tracki z użyciem całej dostępnej pamięci. Może dla posiadaczy szybkich napędów i setek MB to użyteczne, ale ogólnie bez sensu.
[#9] Re: cd audio na mp3

@Phibrizzo, post #4

Albo MakeCD (moze byc demo).
[#10] Re: cd audio na mp3

@stony, post #5

Tutaj nalezy bardzo uwazac, bo wiele zalezy od rodzaju cdda. Pliki moga byc w formacie intel, lub motorola i mozna niechcacy zakodowac sobie do mp3 najwyzej troche szumu.

:)
polecam w takim wypadku uprzednie sprawdzenie sciezek (wystarczy jedna z plyty) programem n.p. Play16 (potrzebne odpowiednie datatype)
[#11] Re: cd audio na mp3

@Seeker, post #10

W tym wypadku nie jest potrzebny datatype, w linii komend trzeba podać odpowiednie parametry, czyli częstotliwość próbkowania, bitów na próbkę i właśnie format - Motorola czy Intel. Surowy track nie zawiera takich informacji, nie ma nagłówka typowego dla regularnych formatów jak np. AIFF czy WAVE, z tych samych powodów trudno oczekiwać pojawienia się odpowiedniego datatype dla plików RAW - trudno określić na podstawie zawartości pliku co to w ogóle jest i czym to odtwarzać.
[#12] Re: cd audio na mp3

@Konrad Klar, post #11

Nie jest potrzebny, ale duzo wygodniejszy wystarczy zrobic gotowy profil i kliknac.
W jednym formacie bedzie normalny dzwiek, a w drugim tylko szum. Nie sposob pomylic.
[#13] Re: cd audio na mp3

@Seeker, post #12

Czy mówimy aby o tym samym, bo ja mam na myśli sounddatatypes obsługiwane przez sound.datatype i datatypes.library ?
[#14] Re: cd audio na mp3

@Konrad Klar, post #13

Pewnie, ze nie mowimy o tym samym, ale tylko przez pomylke. Oczywiscie chodzilo mi o tooltypes w ikonce.

Widocznie pora byla nieco za pozna i nie pisalem tego, o czym myslalem...

Ikonka miala byc tylko po to, zeby za kazdym razem nie wpisywac wszystkich parametrow.

Sorki za cale zamieszanie.

pozdrowka :)
[#15] Re: cd audio na mp3

@ketyow, post #1

Ja tam oryginalny nie bede i powiem ze mi sie podoba MakeCD i lame. Wszystko gra jak w szwajcarskim zegarku ale jak ma sie 040 to trzeba miec duzo samozaparcia :D
[#16] Re: cd audio na mp3

@lunatyk, post #15

no cóż. tutaj trzeba co najmniej PPC 1xxMHz żeby nie pić kawy :)
[#17] Re: cd audio na mp3

@Konrad Klar, post #8

a ja myślałem że najlepszy jest AllegroCDFS pod tym względem. widać tracki pod systemem, ale najbardziej mi się podoba ta "ikonka przełącznik" kiedy do napędu włoży się mieszany CD czyli audio i ISO Data. jest to bardzo wygodne. ciekaw jestem jak to jest na win$ rozwiązane. może ktoś wie?
no ale z tego co piszesz, to widzę że ten AsimCDFS to świetna rzecz! jesli dobrze zrozumiałem to bez żadnych dodatkowych programów typu cdplayer mogę nadać poszczegółnym płytom i trackom dowolne nazwy i będą ona widoczne z poziomu samego WB czy Opusa? i mogę nawet dać każdej płycie indywidualną ikonkę bez zmieniania def_cdda.info ?
a czy AsimCDFS ma moliwość tak jak AllegroCDFS wyboru rodzaju czytanych danych z poziomu WB ?
[#18] Re: cd audio na mp3

@R-Tea, post #17

Świetna rzecz i chyba trochę niesprawiedliwie niedoceniona. Jeśli chodzi o możliwość przełączania między partycjami, to służy do tego DiscChanger z pakietu, podobnie jak w przypadku CacheCDFS można ustawić w preferencjach by włączał się automatycznie po włożeniu wieloczęściowej płyty (Audio/CD-ROM, HFS/ISO itp.). Tak, nazwy albumów i tracków są widziane jako nazwy wolumenów i plików w systemie. Ograniczona jest długość nazwy tracku - do 25 znaków (z uwagi na .info dla ikony), nie ma niestety możliwości importu opisów CDDA z sieci ani z plików ID#?. Ikony, jakkolwiek fizycznie są zapisywane na HD, przedstawiane są przez ASIM systemowi jako ikony dysku CD (można np edytować tooltypes), nazwy plików i wolumenów (czyli ścieżek i albumów) także można zmieniać z poziomu dowolnego programu. Dwie wady ASIMa, nie radzi sobie z niektórymi nazwami Joliet (brak dostępu do pliku), nie ma opcji konwertowania nazw ISO do małych liter z jednoczesną kapitalizacją pierwszego znaku (jak to jest w CacheCDFS). Cache obsługiwany jest lepiej niż w CacheCDFS , można ustawić osobno wielkość bufora katalogów (wygodne przy przeglądaniu płyt z mocno zagnieżdżonymi katalogami), osobno bufor dla funkcji Lock() (daje dobre efekty przy przeglądniu katalogu za pomocą programów testujących na bieżącą typ pliku, np. programy preferencyjne z WB, niektóre datatypowe przeglądarki, Opus z włączonymi niektórymi opcjami wyświetlania listera). Acha, żeby nie było nieporozumień, zapis ikony odbywa się za pośrednictwem funkcji PutDiskInfo(), czyli proste skopiowanie ikony na dysk CD nie będzie działać, ale zmiana obrazka czy parametrów z okienka Info Opusa czy WB tak, niektóre edytory ikon też mogą mieć problem (te źle napisane).
[#19] Re: cd audio na mp3

@R-Tea, post #16

Albo emulować tę czterdziestkę na czymś szybszym (i nie mam na myśli sześćdziesiątki). Ale może kolega ketyow chce robić MP2 ? Też nie trzeba parzyć kawy.
[#20] Re: cd audio na mp3 - a teraz macowe filesystemy

@Konrad Klar, post #19

(podpinam sie pod ostatni koment, ale sprawa dotyczy troche innej sprawy, choc zwiazanej z filesystemami)

Mianowicie, "dopadlem" na gieldzie plyte MacOffice95 dla Maca68k. Moj MacOS nie widzi tej plyty. AllegroCDFS takze jej nie widzi. Dopiero odpalilem to na AsimCDFS/CacheCDFS w starej wersji (teraz dokladnie nie pamietam czy to byl AsimCDFS czy CacheCDFS lub oba naraz, a reset lub proba montowania moze byc problematyczna (dodam tylko ze Asima i Cache mam w przedpotopowej wersji)). Probowalem wiec przekopiowac ta plyte na partycje Maca, jednak Amiga widzi w tym przypadku "dwoistosc" plikow, pozatym pominela 3 pliki (blad dosu), a reczne dopisywanie statusu plikow na Macu (okolo kilkaset plikow), nie wiedzac jeszcze jaki status maja miec, to normalna paranoja...

Czy istnieja jakies inne filesystemy dla Maca? Jak odczytac ta "macowa" plyte pod MacOsem?

(Dodam ze pecet jej oczywiscie nie widzi)
[#21] Re: cd audio na mp3

@R-Tea, post #17

a ja myślałem że najlepszy jest AllegroCDFS pod tym względem. widać tracki pod systemem, ale najbardziej mi się podoba ta "ikonka przełącznik" kiedy do napędu włoży się mieszany CD czyli audio i ISO Data. jest to bardzo wygodne. ciekaw jestem jak to jest na win$ rozwiązane. może ktoś wie?

CacheCDFS potrafi pokazać np. dwie ikony CD naraz gdy są dwie sesje (multivolume).

Na win widać tylko ścieżkę z danymi a cdplayery pomijają dane i odtwarzają kolejne ścieżki audio, chyba że ma się specjalne stery do np. nagrywarki HP8100+ gdzie dochodzi nowa zakładka we właściwościach CD i można przełączać poszczególne sesje.
[#22] Re: cd audio na mp3 - a teraz macowe filesystemy

@Andrzej Drozd, post #20

Moj MacOS nie widzi tej plyty
Miałem dwusystemową płytę PC/MAC gdzie Ami widziała dane PC a pod Shapeshifterem było widać tylko dane dla MACa.
[#23] Re: cd audio na mp3 - a teraz macowe filesystemy

@Andrzej Drozd, post #20

Jeśli chodzi o tę dwoistość, to może uaktywnić raz data fork w preferencjach ASIM/Cache, skopiować pliki z pomocą napędu działającego pod machandlerem, następnie uaktywnić resource fork, zmienić opcję dla urządzenia MAC: (nie pamiętam jak ta komenda CLI z pakietu SS się nazywała) tak by MAC: widziało resource fork i przekopiować pliki o tych samych nazwach co poprzednio. Z uwagi na strukturę makowego fs prościej byc nie może :). Jak podmontować MAC: na pewno nie muszę tłumaczyć. Dlaczego MacOS nie radzi sobie z płytą zapisaną w natywnym formacie - niestety tu wysiadam.
[#24] Re: cd audio na mp3 - a teraz macowe filesystemy

@Sylwester, post #22

Jak się HFS nie włączy w opcjach CDfilesystemu a potem nie przełączy na takową partycje to przy hybrydowych jest płytach zupełnie zrozumiałe. Mam taką płytę ISO9660/HFS i odczytuję obie partycje na Amidze.
[#25] Re: cd audio na mp3 - a teraz macowe filesystemy

@Sylwester, post #22

Ale to jest plyta tylko dla Maca, ktorej nie widac pod MacOSem.
[#26] Re: cd audio na mp3 - a teraz macowe filesystemy

@Andrzej Drozd, post #25

A masz dolączone wszystkie rozszerzenie do obslugi CDROM pod MacOS?
[#27] Re: cd audio na mp3

@Konrad Klar, post #18

Tak, nazwy albumów i tracków są widziane jako nazwy wolumenów i plików w systemie. Ograniczona jest długość nazwy tracku - do 25 znaków (z uwagi na .info dla ikony)

szkoda że tylko 25 znaków.
ale pliki w ISO data mogą mieć oczywiście normalne, długie nazwy, prawda?
[#28] Re: cd audio na mp3 - a teraz macowe filesystemy

@Norbert, post #26

Nie mam pojecia. Standardowo MacOS odczytuje mi plyty typowo Macowe oraz ISO_XXX. Ale tej plyty nie odczytuje. Gdzie mozna znalezc dodatkowe sterowniki do obslugi plyt w "innych" formatach macowych? (jezeli stare amigowe filesystemy jeszcze z przed 2000 roku potrafia to na Ami odczytac, to chyba normalne ze na Maca tez cos takiego musi byc...
[#29] Re: cd audio na mp3

@R-Tea, post #27

Tak, mogą mieć długie nazwy.
[#30] Re: cd audio na mp3 - a teraz macowe filesystemy

@Norbert, post #26

Nie mam pojecia. Jezeli cos takiego istnieje to prosze o jakies namiary. Jakies zwykle sterowniki w systemie sa, poniewaz zwykle macowe, a takze ISO(amiga/pecet) oraz muzyczne plyty sa widoczne. Nie moge tylko odczytac tej plyty z MacOfficem95.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem