[#1] Dysk w Amidze
Pytanie być może z grupy "proste" Jak podzielić dysk twardy o poj 80 GB aby był widoczny w "calości" przez system Amigi.? Jak na razie po tymczasowym podłączeniu do PC pod Amithlonem (w celu zgrania zawartości poprzedniego dysku Amigi ) widoczny jest jako HD o poj. ok. 18 GB.? Dysk będzie pracował w Amidze np. 1200 lub 4000:). Nadmieniam, że używam systemu OS 3.9. Pozdrawiam
[#2] Re: Dysk w Amidze

@Wojtek, post #1

Wojtek napisał(a):

> Pytanie być może z grupy "proste" Jak podzielić dysk twardy o
> poj 80 GB aby był widoczny w "calości" przez system Amigi.?

HDToolBoxem. Mam 60GB, z tym ze posiadam fast-ata, ale to nie ma znaczenia. Istotne jest to jaką masz wersjć filesystemu i scsi.device. Jeśli masz AmigaOS 3.9 to są te rzeczy nowe i wtedy wykorzystasz całą powierzchnie dysku.

> Jak
> na razie po tymczasowym podłączeniu do PC pod Amithlonem (w
> celu zgrania zawartości poprzedniego dysku Amigi ) widoczny
> jest jako HD o poj. ok. 18 GB.?

Pod jakim oesem zrobiłeś te 18GB? Pod 3.9? Napisz dokładnie dlaczego nie mogłeś przekroczyć 18GB?

> np. 1200 lub 4000:). Nadmieniam, że używam systemu OS 3.9.

Robert
[#3] Re: Dysk w Amidze

@Robert Jackowski, post #2

Witaj. Pod OS 3.9 pod Amigą 4000 z mapowanym rom_em 3.1.
[#4] Re: Dysk w Amidze

@Wojtek, post #3

Partycję z której będziesz botował Amigę ustaw do 2GB a reszta według uznania.
[#5] Re: Dysk w Amidze

@Sylwester, post #4

te 2 GB to skad? z dosa? partycja moze miec spokojnie 4 GB, tyle ze imo szkoda miejsca. 200 mb spokojnie na system wystarcza
[#6] Re: Dysk w Amidze

scsi.device mam w ver. 43.35. Przeinstalowałem ponownie OS 3.9 i nic nie uległo poprawie:(
[#7] Re: Dysk w Amidze

@Valwit, post #5

Mam boot o poj. 3 GB.:) ale co z tego jak w hdtoolbox`sie przy podziale hd na partycje pozostała część HD widoczna jest jako 18.4 GB. Mimo, że HDtoolbox widzi dysk jako 74,6 GB a zatem odczytuje właściwą pojemność.
[#8] Re: Dysk w Amidze

A ffs w ver. 45.9
[#9] Re: Dysk w Amidze

@Valwit, post #5

System mam na 500MB, a te 2 zamiast 4GB? Tak dla pewności :).

Do Wojtka: Wyczyść RDB bo jakiś program źle wpisał geometrię dysku i teraz programy się tej błędnej rozpiski trzymają. Jakbyś miał więcej pytań to pisz na sylwazx@poczta.onet.pl.
[#10] Re: Dysk w Amidze

@Sylwester, post #9

Sorry za lakoniczne pytanie ale z Amigą nie miałem doczynienia od dawna. Jak mam wyczyścić RDB?
[#11] Re: Dysk w Amidze

@Sylwester, post #9

to nastepnym razem nie zapomnij tego dopisac. potem jeden z drugim to podchwyci i znow beda sie zarli na jakims portalu przez 150000 komentow :D
[#12] Re: Dysk w Amidze

@Wojtek, post #10

Wlasnie patrze na uruchomionego hdtoolboxa w okienku wyzej na moim blacie. HDToolboxa mam z systemu 3.1 ale pewnie tez masz przycisk/opcje 'Change Drive Type'. Jesli w nia wejdziesz, to pokaze sie gadzget 'Define New...' To w tym miejscu odczytuje sie parametry dysku przez 'Read configuration', a potem przez akceptacje przyciskami ok.

U mnie pod AmigaOS 3.1 HDToolbox podaje bledne rozmiary mojego 60 Gigowego twardziela, co jednak nie przeszkadzalo w prawidlowym podziale calej przestrzeni dysku. Pod 3.9 HDToolBox pokazuje faktyczny rozmiar wiekszych twardzieli.

DOpus v4 pokazuje mi zas prawidlowo faktyczne rozmiary partycji.
[#13] Re: Dysk w Amidze

@Robert Jackowski, post #12

Może użyć programu hdinstTools?
[#14] Re: Dysk w Amidze

@Wojtek, post #13

ja uyzwam hdinsttools i tez dziala.
[#15] Re: Dysk w Amidze

@Robert Jackowski, post #12

HDToolBox z 3.1 pokazuje resztę z dzielenia pojemności przez 4GB, ale cylindry i głowice liczy dobrze i to najważniejsze.
[#16] Re: Dysk w Amidze

@Wojtek, post #8

Już wszystko O.k. Zastosowałem program HDinsttools zamiast HDtoolbox. teraz Nawet HDtoolbox pod Amithlonem widzi cały dysk i dzieli HD na wszystkie partycje. :D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem