[#1] SpisyMP3&More
Mam pytanko. Posiadam bardzo duży zbiór MPtrójek i drukuję do nich okładki. Robię to tak: W opusie Magellanie otwieram okno katalogu robię drukuj katalog do pliku i tu jest problem bo oprócz tytułów zgrywają się także wszystkie dane dotyczące tych plików t.j wiekość, data utworzenia itd. tzn. wszystko co jest w oknie. Potem ręcznie!!! wykasowywuję te zbędne informacje i pozostawiam same tytuły i dopiero wrzucam to do PageStreama i układam to w okładkę. Drugim problemem jest to, że niektóre z MP3 mają polskie litery(WindowSzzz) A tego nie mogę przerobić(nie wiem jak?)nawet APC2.0. Może ktoś ma lepszy sposób na zgrywanie tytułów z płyt bez tych zbędnych pierdół? Może ktoś ma jakiś skrypcik albo może jest coś w ustawieniach Opusa co pomogło by mi w tym problemie. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

[#2] Re: SpisyMP3&More

@Arbuz, post #1

Ja osobiście do robienia spisów mp3 używam Amplifiera.
Dodaje całą płyte do playlisty i zapisuje ja na dysku.
Otrzymuję wtedy czysty plik tekstowy, z puźniejsza zmiana ogoniastych liter nie będzie problemem ;)
[#3] Re: SpisyMP3&More

@DjThunder, post #2

Nie wiem dlaczego ale nigdy nie udało mi się uruchomić Amplifiera tego z OS 3.9 Przy każdej próbie Zwiecha ;-( Z tego co zauważyłem to w prefsach wogóle nie ma jakie jest źródło dzwięku. Zaraz spróbuję to co mówiłeś z AmigaAMP-em. A czym najlepiej przerobić taki plik z grzybowymi polskimi literkami na Amigowe? Pozdrawiam

[#4] Re: SpisyMP3&More

@DjThunder, post #2

Nie wiem dlaczego ale nigdy nie udało mi się uruchomić Amplifiera tego z OS 3.9 Przy każdej próbie Zwiecha ;-( Z tego co zauważyłem to w prefsach wogóle nie ma jakie jest źródło dzwięku. Zaraz spróbuję to co mówiłeś z AmigaAMP-em. A czym najlepiej przerobić taki plik z grzybowymi polskimi literkami na Amigowe? Pozdrawiam

[#5] Re: SpisyMP3&More

@Arbuz, post #4

Można do tego użyć "PLConventer", albo ręcznie zmieniać nazwy ;) .Jak wiekszość soft jest na Aminecie.
Mnie też się Amplifiera z 3.9 nie udało odpalić :( . Dopiero ten a BB2 zadziałał.
[#6] Re: SpisyMP3&More

@Arbuz, post #4

Jest taki program , dawniej byl na dyskietce z LocalePl , nazywa sie o ile dobze pamietam APC .
[#7] Re: SpisyMP3&More

@Arbuz, post #1

A probowales z CLI poleceniem list - tez zgrywa wynik do pliku i nie podaje dat ani wielkosci , jedynie krotki komentaz na koncu . Proste metody sa czesto najlepsze :)
[#8] Ampli 3.9 & Konwersja

@DjThunder, post #5

Amplifier z O.S. 3.9, jak sama nazwa wskazuje,
będzie chodził pod 3.9... (sprawdzone,
odpala się zaraz po zainstalowaniu)

Do konwersji można użyć PLCC
(bodajże free, czy coś w pobliżu,
bywał na coverach...)
Tylko mała uwaga: nie próbuj konwertować
nazw mieszanych Ami i **** (w jednym pliku),
chyba wiadomo dlaczego...

aberr@polbox.com
[#9] Re: SpisyMP3&More

@Darek, post #7

Ja zazwyczaj używam polecenia list.
Różnie bywa z tymi komentarzami,
ale od czego mamy wspaniały edytor CED?
Posiada on makrodefinicje, których możliwości
zależą głównie od fantazji użytkownika
(chociaż nie tylko).

Ja używam go często do słuchania muzyki,
i pomimo kilku ograniczeń uważam go za
najbardziej udany edytor.

P.S. Obsługuje on pliki tekstowe do 80 MB.

aberr@polbox.com
[#10] Re: SpisyMP3&More

@Darek, post #6

APC nie bardzo działa

[#11] Re: SpisyMP3&More

@Darek, post #7

A podałbyś mi łopatologicznie jak to jest z tym CLI.

[#12] Re: SpisyMP3&More

@Seeker, post #9

Tylko trzeba umieć je napisać. Jestem typem experymentatora z domieszką plug&play(Amigowego oczywiście)

[#13] Re: SpisyMP3&More

@Arbuz, post #1

To zaden problem. Podam Ci niezawodny i bardzo prosty przepis, ktorego uzywam od lat.

1. Otwierasz CLI.

2. Wchodzisz do katalogu z MP3, np:.

CD HD0:mp3/

3. Teraz uzywasz zwyklej komendy LIST z tym, ze wynik jej dzialania skierowujesz do pliku tekstowego. Jeszcze pamietac trzeba, ze podczas listwoania plikow dodawane sa takze informacje o dlugosci pliku i komentarz. Zeby dostac same nazwy plikow trzeba poprostu uzyc parametru QUICK. Tak wiec w CLI wystarczy wystukac:

LIST QUICK >RAM:tytuly_mp3.txt

I juz w RAM: masz plik tekstowy o nazwie "tytuly_mp3.txt" z samymi nazwami plikow. Nie ma problemu z dlugimi nazwami (oczywiscie do 107 znakow).

4. Jezeli polskie znaki sa pokwaszone (bo mp3 zapewne z pieca:)) to uzyj APC (ja lubie tego z GUIem). Na wejsciu podaj stworzony plik tekstowy i zaznacz albo "Windows Text" albo zeby sam sobie rozpoznal standard kodowania. Na wyjsciu oczwiscie ustaw AmigaPL (chyba, ze preferujesz ISO:)).

Po tym wszystkim masz ladny plik tekstowy z nazwami plikow (kazda w nowym wierszu). Jak juz masz to w pliku tekstowym to zrobic mozesz wszystko :).

[#14] Re: SpisyMP3&More

@MDW, post #13

Thanxx zaraz spróbuję.

[#15] Re: SpisyMP3&More

@Arbuz, post #14

Poniewaz moj sasiad :) MDW opisal skladnie dla polecenia list ja dodam tylko , ze dostepne argumenty dla dowolnego polecenia z CLI otrzymasz wpisujac to polecenie z parametrem ? np
list ?
Mozesz tez uzyc programu r ktory twozy GUI dla tych polecen , jesli masz go w c: to w CLI wpisujesz tylko
r list
i otrzymujesz piekne okienko z dostepnymi opcjami do zaznaczenia .
[#16] Re: SpisyMP3&More

@Darek, post #15

Ja tylko dodam poza tematem, że także jestem twoim sąsiadem (Legnica) ;)

[#17] Re: SpisyMP3&More

@grxmrx, post #16

Wow , cieplo sie robi , trzeba bedzie jakiegos Ami-grilla zorganizowac :D
[#18] Re: SpisyMP3&More

@Darek, post #17

To moze jeszcze ja wpadne na tego grilla, mam niedaleko. (Sroda Slaska)
[#19] Re: SpisyMP3&More

@Arbuz, post #1

Wlasnie zdalem sobie sprawe skad sie bieze drugi problem . Spis tytulow jaki otrzymujesz jest w formacie AmigaPl wiec to normalne ze ACP go nie przerobi , jest to konwersja z AmigaPl na AmigaPl wiec nic Ci to nie da .
Obawiam sie , ze pozostaje Ci tylko reczna korekta . Pod CED'em mozesz zmieniac krzaczki hurtem za pomoca opcji "Zmien wszystkie " , wpisujesz tam krzaczek i kazesz zmienic na potrzebna litere .
[#20] Re: SpisyMP3&More

@Darek, post #19

Jak trafić w taki krzaczek w Ced-zie?

[#21] Re: SpisyMP3&More

@Arbuz, post #20

No , przyznam sie ze ja bedac kiedys w takiej potrzebie sprawdzalem rozne kombinacje klawiszy , zwlaszcza z Alt i Shift az trafilem na wlasciwy .
Bylo to dawno temu i nie pamietam jakie to byly , jednak z tego co pamietam to tylko jednego nie udalo mi sie znalezc :) .
[#22] Re: SpisyMP3&More

@Arbuz, post #20

W Cedzie zaznaczasz "krzaczek"
- "Copy block"
- "Block to search buffer"
- "Replace..."

I juz masz zaznaczony krzaczek w opcji zamiany.
A teraz to juz "z gorki"
[#23] Re: SpisyMP3&More

@Darek, post #15

Sasiad? Fajnie:). Jak daleko od Legnicy jest Ci dane zyc? :)

[#24] Re: SpisyMP3&More

@Norbert, post #18

Witamy kolejnego sasiada ;). Kiedys z kims ze Srody Slaskiej gadalem na IRCu. To Ty? :D

[#25] Re: SpisyMP3&More

@MDW, post #23

10km od Jawora , okolice wawozu Mysliborskiego ( w kazdym razie gmina ta sama ) , miejscowosc nazywa sie Klonice - tylko dobra mape musisz miec zeby ja znalezc :) . Codziennie jestem w Jaworze gdyz tu pracuje .
Legnice znam dobrze gdyz swego czasu pracowalem w MPK .
[#26] Re: SpisyMP3&More

@MDW, post #24

Prawdopodobnie to bylem Ja. :)
Chyba jestem ostatnim amigowcem w tym miescie :)
Pozostali tylko ci co ten komputer dobrze wspominaja.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem