[#1] A600 i HD - POMOCY !!!
witam

Niedawno nabyłem sprzęcik A600 i podpiąłem do niego twardziela 1.2 GB
(oczywiście przez przejściówke 3.5 na 2.5) jakis czas wszystko działało poprawnie aż w pewnym momencie podczas uruchamiania obraz wyświetlać się zaczął w ntsc po resecie było oki doki ale teraz mam całkowitą padakę po włączeniu kompa pojawia sie czerwony ekran dioda koloru zielonwgo miga komp sie sam resetuje i znowu pojawia sie czerwony ekran i tak w kółko ( co cirkawe po odłaczeniu taśmy sygnałowej od twardziela amisia sgłasza sie poprawnie jak na system 2.0 przystało)
Czy ktokolwiek może mi poradzić co to jest czy to przyczyna twardziela ( może jest trefny ) czy możę jest ot coś innego

pozdrawiam i czekam na jakie kolwiek podpowiedzi
[#2] Re: A600 i HD - POMOCY !!!

@Tomasz, post #1

Sprobuj wystartowac system za pomoca "bootmenu", naciskajac przy starcie dwa klawisze myszki, moze poprostu cos namieszalo sie w systemie...Jezeli odpalisz boot menu to znaczy ze komp jest sprawny.
[#3] Re: A600 i HD - POMOCY !!!

@Tomasz, post #1

odlaczasz tylko tasme sygnalowa czy zasilanie twardziela tez? bo jak narazie widze 2 mozliwosci: popsuta tasma, umierajacy zasilacz
[#4] Re: A600 i HD - POMOCY !!!

@Valwit, post #3

a wiec tak

co do odpalenia boot menu nie daje sie odpalic poniewaz po włączeniu odrazu pojawia sie czerwony ekran

a co do drugiej mozliwosci odłączam tylko tasme sygnalowa ale nie jest
uszkodzona poniewaz ja wymieniłem

a po odlaczeniu tej tasmy komp startuje mimo ze dysk ma podłaczone zasilanie

kiedys mialem spis bledow odpowiadajacym kolorom podczas startu ale gdzies to zapodzialem

czy czasami nie jest to sprawa uszkodzonego dysku
[#5] Re: A600 i HD - POMOCY !!!

@tomasz, post #4

Zwalony dysk albo przelotka dostaîa zwarcia.
Podîacz jakis inny HD i bedzie wiadomo.
Jeszcze moze kontroler glupieje ale to najmniej
prawdopodobne.
[#6] Re: A600 i HD - POMOCY !!!

@tomasz, post #4

Zobacz na ppa:

http://www.ppa.ltd.pl/hardware/hardware-kolorki.html

"Czerwony -- błąd sumy kontrolnej ROM lub błąd sprzętowy. Oznacza to, że uszkodzony został Kickstart albo któreś z podłączonych urządzeń (kart). "
[#7] Re: A600 i HD - POMOCY !!!

@tomasz, post #4

Wymiana tasmy na nowa nie jest zadna gwarancja jej sprawnosci (to tak na marginesie).

Nie masz mozliwosci podpiecia dysku do innego kompa? Moze by sie cos wtedy wyjasnilo.
[#8] Re: A600 i HD - POMOCY !!!

@radek borowicz, post #6

Niestety, widziałem wszystkie kolory tęczy podczas restartów Amig, z czerwonym włącznie i ich związek z tym co się faktycznie niedobrego dzieje w komputerze nie wydaje mi się taki oczywisty.
[#9] Re: A600 i HD - POMOCY !!!

@Tomasz, post #1

Wyjmij przelotkę z kontrolera.
- Włóż tylko sama przelotkę (bez taśmy) i włącz. Nie mia czerwonego? Przelotka ok.
- Włącz taśmę (bez HD). Nie ma czerwonego? Taśma raczej ok.
- Podłącz HD. Czerwony? podmień HD i sprawdź.
Może przy montaży taśmy (jeśli robiona była domowo) powstało jakieś mikronowe przecięcie izolacji sąsiedniej żyły i teraz zaczyna "owocować"? Zaciskanie złącz na taśmie 40 (albo jeszcze lepiej na 44!) to wbrew pozorom nie taka prosta sztuka. Najlepsze jest do tego imadło :D i wyczucie w palcach.

Kolejną rzeczą, zobacz czy dobrze wpiąłeś przelotkę w płytę - czasem można się walnąć o jeden pin i kicha. U mnie po pomyłce, wogóle nie ruszałą Amisia, tylko przetwornica w niej piszczała. Nawet LED się nie zaświecił :D Na szczęście nic nie zwaliłem w płycie gł. i po przesunięciu o jeden pin ruszyło wszystko normalnie.

Druga sprawa, ten czerwony kolor to mnie też interesuje: odpaliłem jakiś czas temu demko, które po resecie w pewnym momencie wywalało system i pojawiały się takie same efekty: czerwień, samoistny reset, czerwień, reset, czerwień, reset, i tak w kółko. Tylko power-off i odczekanie kilkunastu sekund pomagało.
[#10] Re: A600 i HD - POMOCY !!!

@AlaN, post #9

witam ponownie

bylem u kolegi przed chwileczka
z twardzielem i podielismy go pod jego amisie ruszyl bez problemowo

obawiam sie ze jest to problem u6rom

tylko ciekawe dlaczego wszystko dziala odpowiednio bez dysku a po podlaczeniu odrazu pare razy mrugnie led power i odrazu pojawia sie czerwien

i jeszcze jedno dojrzalem ze na przelotce byly upalone dwie scierzki skrosowalem je ale to nic nie dalo dalej czerwien wiec jednak u6rom

wiec trzeba bedzie poszukac nowego jak ktos ma jakies stare a 600 z tym rome chetnie odkupie

pozdrowionka dla braci amigowej
[#11] Re: A600 i HD - POMOCY !!!

@Tomasz, post #10

tylko ciekawe dlaczego wszystko dziala odpowiednio bez dysku a po podlaczeniu odrazu pare razy mrugnie led power i odrazu pojawia sie czerwien

Kick 2.0? Moze dlatego ze taki nie obsluguje HD. Jestem BARDZO ciekawy na jakie kosci trafiles...Czyzbys mial to czego od lat "sie posżukuje"?
[#12] Re: A600 i HD - POMOCY !!!

@Andrzej Drozd, post #11

Jak by rom nie obslugiwal HDD to bylaby widoczna "latajaca dyskietka".

[#13] Re: A600 i HD - POMOCY !!!

@ted, post #12

tak jest

a zacznijmy od tego ze na poczatku dysk dzialal programy gierki i sample
[#14] Re: A600 i HD - POMOCY !!!

@Tomasz, post #13

1. Sprawdź zasilanie
2. Odpal Ami z bootmenu bez sekwencji starrowej wpisując c:loadwb
Miałem kiedyś podobne problemy. Po zmianie zasilacza się poprawiło, ale po krótkim czasie po uruchomieniu jakiegoś demka padł mi komputer. okazało się, że został uszkodzony SetPatch. Najlepiej wgraj ten plik ponownie, WAŻNE!!! - wcześniej kasując stary. Jak Ci pójdzie sprawdź CAŁY!!! dysk aktualnym programem antywirusowym.
U mnie się to sprawdziło.
[#15] Re: A600 i HD - POMOCY !!!

@Pero, post #14

A co jeśli to nie zasilanie?Cała ta sprawa jest dziwna...

Ale jeśli ma czerwony ekran to nie odpali bootmenu...

Mnie czerwony ekran pojawiał się kiedy próbowałem podpiąć modem na PCMCIA i nie miałem fixu zrobionego to tylko ratowało wyłączenie kompa...

A u kolegi korzystałeś z jego tasiemki czy swojej?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem