[#1] Workbench 3.0
Witam mam pytanie zakupilem Workbencha 3.0 tak wiec jest tam 5 dysków min.Workbench 3.0 , storage,locale,amiga fonts,amiga extras .Czy to jest caly komplet i czy da sie to zainstalowac na HDD?
[#2] Re: Workbench 3.0

@Michal132, post #1

o ile pamietam to jest caly komplet; bez problemow intaluje sie na hdd.
[#3] Re: Workbench 3.0

@Artek, post #2

ok czyli musze tylko sformatowac hdd programem hhd instal tool? i instalowac woekbencha??
[#4] Re: Workbench 3.0

@Michal132, post #1

Zawartosc dyskietek Workbench i Extras przekopiuj bezposrednio na partycje systemowa. Nastepnie na partycji systemowej zaloz (chyba ze juz sa to nie musisz) katalogi: Storage, Locale, Fonts i wrzuc odpowiednio do tych katalogow zawarosc dyskietek (dyskietke Locale do Locale na partycji itd.). I to koniec instalacji "golego" WB :)
[#5] Re: Workbench 3.0

@Andrzej Drozd, post #4

ok dzieki za odpowiedzi czyli teraz musze czekac na program do sformatowania hdd.
[#6] Re: Workbench 3.0

@Michal132, post #5

Jak chcesz to ci wysle hdtoolboxa :)
[#7] Re: Workbench 3.0

@Andrzej Drozd, post #6

wielkie dzieki wlasnie oczekuje na osobe z ta dyskietka i innymi programami.Jako ze z PC nie udalo i sie przegrac.
[#8] Re: Workbench 3.0

@Michal132, post #1

Czyli brakuje najważniejszej dyskietki o nazwie INSTALL
[#9] Re: Workbench 3.0

@Michal, post #8

INSTALL jest malo istotna. Najlepiej polubic WB od strony recznej instalacji :)
[#10] Re: Workbench 3.0

@Andrzej Drozd, post #9

no doklanie cos mi brakowalo jakiejs dyskietki wiem ze wersja 3.1 ma na pewno install a le czy 3.0 ma??to nie jestem pewny ,w zakupionym komplecie jest 5 dyskow.
[#11] Re: Workbench 3.0

@Michal132, post #1

...cos mi brakowalo jakiejs dyskietki wiem ze wersja 3.1 ma na pewno install a le czy 3.0 ma?...

To zależy jaką kto miał Amigę. Ja poprzednio miałem A1200-HD C= (KS i WB3.0) i miałem do kompletu dyskietke INSTALL. Kumpel miał A1200 C= (KS i WB3.0) i nie miał tej dyskietki dołączonej. Oczywiście jak podłączył HD to sobie ściągnął szóstą dyskietkę do kompletu :) . Teraz posiadam A1200 A.Tech (KS i WB3.1) i nie miałem dołączonej do kompletu INSTALL; ale już mam.

Jak widać, INSTALL była dołączana chyba tylko do Amig fabrycznie zrobionych jako wersje z HD. Wtedy w komplecie było sześć dyskietek. Tak samo było z małymi Amigami:
A600 - nie ma INSTALL
A600HD - jest INSTALL

[#12] Re: Workbench 3.0

@Michal132, post #1

mam dysk instalacyjny workbench 3.1 .korzystam z rad i po kroku jade z tego linka http://www.amiga.poldek.one.pl/amiga/instalamigaos/instalamigaos.php przy zapisywaniu danych na dyskietke wyskakuje blad ze dysk install jest pelny ??
[#13] Re: Workbench 3.0

@Michal132, post #1

Ok dzieki wszystkim jeszcze raz juz sobie poradzilem uzywajac ram dysku.
[#14] Re: Workbench 3.0

@Michal132, post #1

Mój komplet, który był dołączony do A4000 ma 6 dyskietek. Brakuje ci tej odpowiedzialnej za przygotowanie twardziela i instalację systemu.
[#15] Re: Workbench 3.0

@kmilota, post #14

System juz mam ale znowusz jest teraz problem z przegraniem danych z peceta na amige droga dyskietkowa robie tak jak podane i nic?
[#16] Re: Workbench 3.0

@Michal132, post #15

tzn. co robisz i co nic? ;)
[#17] Re: Workbench 3.0

@Michal132, post #15

Jezeli zrobiles wszystko OK, to napisz z Cli/Shell (na gornej belce Workbench/WykonajPolecenie (lub odpowiednio po angielsku)
mount pc0:

Wtedy bedziesz mogl odczytac dyskietki 720KB na Ami i ta droga (aktualnie) przenosic dane z PC
[#18] Re: Workbench 3.0

@Andrzej Drozd, post #17

Ja bym od razu proponował podłączyć CD-ROM do Ami...

[#19] Re: Workbench 3.0

@AlaN, post #11

Raczej zawsze sprzedawane byly systemy 3.0 i 3.1 z dyskiem instalacyjnym HD bo to wchodzi w zestaw oprogramowania, ktos po drodze zj... te dyskietkie.
[#20] Re: Workbench 3.0

@Dziadziomiecio, post #19

AlaN ma rację, Install był dodawany tylko do A1200 HD. Wersje bez firmowo zainstalowanego HDD miały tylko 5 dyskietek w komplecie. Możliwe, że Install wchodził w skład zestawów firmowych OS3.1 (z ROMem).
[#21] Re: Workbench 3.0

@wali7, post #20

Tak tylko ja kupilem a1200 bez hd i mialem 6dyskietek z systemem 3.0
jak dobrze pamietam byl to rok92 albo 91
[#22] Re: Workbench 3.0

@Dziadziomiecio, post #21

A1200 pojawiła się z końcem 1992. Kiedy w Polsce - nie wiem.
Może dostałeś Install przez pomyłkę, a może był "zdowngrejdowany" model z HD?...
[#23] Re: Workbench 3.0

@OSH, post #18

Bez systemu ? :)
[#24] Re: Workbench 3.0

@kmilota, post #23

Jak masz bzizzppc i cd pod scsi, da się i bez systemu
[#25] Re: Workbench 3.0

@wali7, post #24

Wystarczy dyskietka WB z CDFSem. Chociaż sens takiego rozwiązania jest mocno dyskusyjny ;).

[#26] Re: Workbench 3.0

@wali7, post #24

Ale jak wiesz, on nie ma SCSI ani BPPC czy CSPPC.
[#27] Re: Workbench 3.0

@Michal132, post #1

Może ma ;)
[#28] Re: Workbench 3.0

@Dziadziomiecio, post #21

Wyjątek potwierdza regułę, że jednak dyskietka INSTALL była dostarczana tylko z AmigamiHD. ;)

[#29] Re: Workbench 3.0

@Michal132, post #10

Jest dyskietka install w 3.0. Ale ten dodawali tylko do Amig z HD.
Wiec malo kto widzial ja na oczy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem