[#1] padl system?
Po zmaganiach wczoraj zainstalowalem system ale dzis przy instalacji pewnej gry padl mi workbench 3.1??tzn workbench 3.1 zamiast wgrywac sie z hdd ,wgrywa sie dos .Co mam zrobic zeby znowusz mi startowal workbench?
[#2] Re: padl system?

@Michal132, post #1

Ciezko okreslic. Mozliwe ze bedziesz potrzebowal startup-sequence. Mozesz to zrobic startujac wb z dyskietki lub przez dosa.
Jezeli wystartowales system z dyskietki to skopiuj z niej z katalogu "S" (najprawdopodobniej ten katalog bedzie bez ikonki wiec bedziesz musial z menu wybrac opcje show all) plik startup-sequence i przenies ten do takiego samego na hdd. Jezeli przez dosa (tak jak sie wlancza) wrzuc dyskietkie i wpisz:
copy df0:s/startup-sequence "nazwa_partycji":s/.
Jezeli to nie pomoze sprawdz (rowniez przez dysk z wb) czy jest widziany hdd przez system i czy jego zawartosc jest prawidlowa.

[#3] Re: padl system?

@Lokaty, post #2

hdd jest widzialny ale nie idzie startowac z dysku workbencha mimo to pojawia sie i tak amigados
[#4] Re: padl system?

@Michal132, post #3

To sprobuj tak C:Install "NAZWA_PARYCJI": moze pomoze :)?

[#5] Re: padl system?

@Lokaty, post #4

sprobuj wpisac w dosie c:loadwbi w nastepnym wierszu endcli pojawiajace sie okienka zamykaj sa dwie mozliwosci tak jak kolega pisze padla sekwencja startowa albo do katalogu c: zostaly wgrane stare pliki
jestem na gg pod nr 4495878 mogie ci pomuc
[#6] Re: padl system?

@Dziadziomiecio, post #5

dzieki za pomoc tak to jest jak pecetowiec sie uczy amigowego systemu.Znajomy mi udzielił rad co i jak i robie od nowa system.
[#7] Re: padl system?

@Michal132, post #6

Mam nadzieję, że robisz oddzielną partycję na system i na programy i inne, to się baaaaardzo przydaje w przypadku skopania systemu. :D

[#8] Re: padl system?

@Korni, post #7

dokladnie znajomy mnie powiadomil ze partycja z workbenchem 3.1 musi byc osobno tzn zadne programy nie moga sie tam znajdowac no chyba ze jakies dodatki pod workbencha czy jakos tak.
[#9] Re: padl system?

@Michal132, post #8

Nie jest powiedziane że "nie muszą". Dobrze i wygodnie jest trzymać różne rzeczy (pliki OS, progamy, dane ...) na osobnych partycjach. Ale jak wszystko będzie w jednej to niebo nie spadnie Ci na głowę.
Jeśli system uruchamia się do "dosu" (możesz pisać na ekranie) i nie pisze o jakiś błędach, to zapewne masz podmienioną sekwencję startową (czyli amigowski autoexec.bat). Odpal system z twardziela, POTEM włóż do stacji dyskietkę z workbenchem i wpisz "copy df0:s/startup-sequence sys:s" .
Jeśli pojawiają sie błędy, wtedy skopiuj pliki systemu od nowa (przede wszystkim z dyskietek Workbench i Extras).
Jeśli widzisz na ekranie dykietkę wkładającą się w kółko do stacji, odpal Ami z dyskietki, i wpisz "install dh0:". Jeśli nie pomoże, sprawdź programem HDToolBox, czy twoja partycja systemowa jest bootowalna. A może padł system plików na partycji systemowej - wtedy formatowanie i instalacja.
Stawiam na pierwszy przypadek - niektóre stare instalery podmieniają startup-sequence. Można to naprawić inaczej - w przypadku amigi jest zazwyczaj dużo dróg postępowania...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem