[#1] Problem z Apollo i CV64/3D
Mam Ami 1200 i Apollo 1240/40, Zorro II no i CV64/3D i pewien problem.
Gdy mam podłączone Apollo wszystko jest w miarę ok, ale gdy podłączę CV to komp mi idzie, ale nie wykrywa karty turbo i pamięci. Zostaje mi wtedy jedynie 100KB :(
Po wyciągnięciu CV wszystko wraca do normy.
Jaki jest problem?
Czy do działania CV64/3D na slotach Zorro II Micronika potrzebuję jeszcze aktywatora slotu video czy jest on potrzebny jedynie gdy chciałbym wykorzystać scandoubler?
[#2] Re: Problem z Apollo i CV64/3D

@Mike, post #1

I tak masz dobrze. Mnie w takiej konfiguracji (Apollo 1240/40; Zorro II i CV64/3D) w ogóle nie udało się odpalić komputera (czarny ekran).

[#3] Re: Problem z Apollo i CV64/3D

@Mike, post #1

Cześć
A w jaki sposób masz podpięte zasilanie do komputera ?? Bo jeśli tylko do płyty Amigi to niestety tak będzie :( Też mam apollo 040 i na początku, bez podpinania zasilania do płyty miałem podobne objawy. Po podpięciu minęły jak ręką odjął :).
Są też egzemplarze apolla które ponoć wcale nie chcą działać z cv64/3d :(

Pozdr Radek L.
[#4] Re: Problem z Apollo i CV64/3D

@Radek L., post #3

Narazie na płytę Amigi, ale podłączałem już do Zorro II i niestety dalej klapa. Popróbuję jeszcze dzisiaj.
A jak to jest z Blizzardami albo Apollo 1260? Czy na 060 nie ma problemów czy zostaje mi zamiana na Blizzarda 1240/1260, lub PPC?
[#5] Re: Problem z Apollo i CV64/3D

@Whiz, post #4

Ale jednocześnie podłączaleś napięcie i do zorro i do płyty Amigi ?
Radek L.
[#6] Re: Problem z Apollo i CV64/3D

@Radek L., post #5

Tzn. bez podłączania napięcia pod piny na Zorro II miałem włączonego kompa.
Tak mierzyłem. No i wszystkie napięcia na pinach (gołych) były poza -5V.
Chyba innych pinów pod napięcie nie ma?
Założone Zorro i na tym same Apollo. W tym konfigu wszystko mi tyra tzn jeszcze hdd, flop i nagrywarka. Ale po podłączeniu CV wchodzi hdd i wgrywa system ale niewiele mi zostaje, jakieś 50-100KB. Nie ma fastu, a mam założone 48MB. Po wyciągnięciu CV wszystko wraca do normy.
Czy zostaje mi wymiana na jakiegoś Blizzarda?
[#7] Re: Problem z Apollo i CV64/3D

@Whiz, post #6

hmmm... Podłącz DODATKOWE zasilanie pod piny na Zorro +5v i +12v. Oczyść styki na simm'ach oczyść złącze krawędziowe. Kartę cv64/3d podłącz do slotu najwyższego, obok niego ( w tej samej lini ) jest slot video i odpal Amigę jeśli komp zobaczy fast to znaczy że to bylo to jeśli nie ... to już nie mam pomysłu :(
Radek L.
[#8] Re: Problem z Apollo i CV64/3D

@Whiz, post #6

Jeszcze jedno : ustaw zworkę na karcie apollo tak aby odłaczyć pamięć. Zobacz wtedy czy wykrywa procesor z karty turbo, np przez CPU. Jeżeli tak to wina leży wtedy po stronie pamięci. Jeśli nie zobaczy karty turbo to chyba będzie ją trzeba wymienić :(
Radek L.
[#9] Re: Problem z Apollo i CV64/3D

@Whiz, post #6

Czyli jak rozumiem połączyłeś +5, +12 i -12V? No i masę.
Zasilania do złącza w Amidze oczywiście nie podłączyłeś. OK. Jeśli nie działa, to rzeczywiście powinno być coś z Apollem. W Early setup menu raportuje Apolla i CV64/3D? A widzi procesor?
Tzn. jaki jest efekt wydania komendy CPU? Bo jeśli 68C020, to nie idzie nie tylko RAM, ale cały Apollo. Spróbuj poszukać innej karty.
[#10] Re: Problem z Apollo i CV64/3D

@wali7, post #9

Wszystkie napięcia podpięte. W early startup wykrywa mi tylko jeden sprzęt jedynie zmienia mi się numer producenta...
Jak sprawdzę w systemie dam znać.
[#11] Re: Problem z Apollo i CV64/3D

@Radek L., post #8

A więc wykrywa mi procka 040, ale za cholerę nie chce wykryć pamięci a mam w domu z 5 simmów edo i nieedo... Normalnie działają, a teraz ni ch...
Dlaczego tak się dzieje? Konflikty pamięci z Apollo i CV? Dlaczego na Blizzardach takiego problemu nie ma? Czy z Picasso IV też są takie przekapy przy Apollo?
[#12] Re: Problem z Apollo i CV64/3D

@Whiz, post #11

Cześć
No, czyli nie jest tak źle ;). Spróbuj jeszcze takiego myku:załóż pojedyńczy simm do karty. Sprawdź czy wtedy system widzi fast ram.
Ja mam też 48mb i założone jest w taki sposób:32mb w standardowym slocie apollo a 16mb w slocie dodatkowym. Może to jeszcze ma znaczenie ???
Radek L.
[#13] Re: Problem z Apollo i CV64/3D

@Mike, post #1

Maestro, z tego co wiem to apollo 040 i zorro ii z cv ma problem. ponoć chodzi o to że obydwie karty zglaszaja sie w tym samym czasie. Albo bedziesz lutopwal albo spróbuj remapollo, tam jest taka opcja ktora blokuje na chwile cv. Nie jestem pewien tego co mowie ale juz dawno o tym slyszalem bo mam apollo ale nie mam cv i nie testowalem.
[#14] Re: Problem z Apollo i CV64/3D

@lunatyk, post #13

To ja pisałem kiedyś o tym co opisałeś, no i niestety muszę przeprosić teraz za wprowadzenie w błąd. Kartę graficzną, sloty ZorroII MicroniKa (wersja 5.44), ZorroIV Elboxu, karty turbo Apollo lub Blizzardy można łączyć w dowolnej kombinacji i zawsze powinno to ze sobą dobrze współpracować.

Problem z jednoczesnym zgłaszaniem się karty graficznej i karty rozszerzenia występuje, ale w przypadku zwykłego rozszerzenia pamięci 8MB, a nie w przypadku karty Apollo. Za to z żadnymi kartami wpiętymi do ZorroII nie chce współpracować karta Mtec.

Robiłem bardzo wiele testów z różnymi kartami i różnymi slotami Zorro w wielu konfiguracjach no i niestety wyniki tych testów nieco mi się pomieszły. ;)

[#15] Re: Problem z Apollo i CV64/3D

@ArtPo, post #14

A jaki masz rom ?
Bo ja mialem taki sam problem z Apollo i CV64/3d
przy romach 3.1 .
Z rom 3.0 chodzilo dobrze ,a z 3.1 bylo to samo
co u Ciebie.

Pozdrawiam :)

kadarr
[#16] Re: Problem z Apollo i CV64/3D

@Mariusz, post #15

cześć
ROM chyba nie ma znaczenia. U mnie wszystko gra na ROM 3.1 i systemie 3.9 :)
Radek L.
[#17] Re: Problem z Apollo i CV64/3D

@Mariusz, post #15

Mam 3.1 i system 3.9, ale mam jeszcze w domu Romy 3.0 więc sobie sprawdzę.
[#18] Re: Problem z Apollo i CV64/3D

@Mariusz, post #15

Większość testów robiłem przy kickstarcie 3.0. Jednak wersja expansion.library, która jest odpowiedzialna za autokonfigurację, jest inna w kickstartach 3.0 i 3.1. Jeżeli nie jest to tylko rutynowa zmiana numerka, to być może są sytuacje gdzie wersja kickstartu ma znaczenie dla konfiguracji kart - ale nigdy z taką sytuacją się nie spotkałem.

[#19] Re: Problem z Apollo i CV64/3D

@ArtPo, post #18

No i kurna działa na kicku 3.0. I pomyśleć, że niedawno go wystawiłem na Allegro... Dobrze, że go nikt nie kupił...
Ciekawi mnie dlaczego tak się to pierniczy, szczególnie jeśli, jak to piszą,
3.1 lepiej współpracuje z kartami graficznymi...
[#20] Re: Problem z Apollo i CV64/3D

@Mike, post #19

3.1 ma poprawiony jeden blad. Jesli uruchomiles na 3.0to kliknij z WB na RAM ustaw wyswietlanie wszystkich plikow i jako napis i nic nie zobaczysz. To jest ten blad.

[#21] Re: Problem z Apollo i CV64/3D

@ArtPo, post #18

Po wymianie kicka obie karty dzialaja, ale mam problem z tym, ze w wypadku trybu 16bitowego mam czarne pionowe paski na ekranie, a w 24bit paski koloru czerwonego zielonego i niebieskiego... ekran wb widac i np. wczytujace sie stronki ale w sumie pracowac sie nie da. Mozesz napisac czy sie z tym spotkales? Co jest nie tak? Jakies zaklocenia na plycie czy jakies biblioteki albo zle ustawione opcje?
[#22] Re: Problem z Apollo i CV64/3D

@ArtPo, post #18

I dodam jeszcze, űe wczoraj miaîem kolo pointera 2 czerwone bloki, a dzis niestety sie w ogole rozmazuje...
Mam zainstalowanego wb w wersji 3.1, bo nieistety 3.9 wymaga kicka 3.1 i nie wiem czy nie chodzi tu o wersje wb...
[#23] Re: Problem z Apollo i CV64/3D

@Mike, post #22

Witam mialem podobny problem ale okazalo sie ze byly uszkodzone pamieci w karcie. Raczej stawiam na uszkodzona karte. Mialem zorro II i apollo 60/50 i 40/40 na obu kartach wszystko dzialalo ok do mometu uszkodzenia pamieci- po kilkuminutowej pracy zbadaj temp.kosci jesli jest jednakowa to sprawdz czy czasami w ustawienich nie masz zbyt duzej czestotliwosci pamieci na karcie ustaw ja na minimalna wartosc .U mnie zawsze mialem problem z wykryciem karty po instalacji systemu odnowa.
Na tym portalu jest opisustawien karty pod cgx i raczej polecam ta wersje sterow u mnie pracowalo to stabilniej niz Picaso
[#24] Re: Problem z Apollo i CV64/3D

@Dziadziomiecio, post #23

Ja miałem bardzo podobny problem z CV64. Zamiast pointera kasza i w niektórych trybach paski na ekranie. Podobnie jak u przedmówcy: uszkodzona pamięć. Pomogła wizyta w serwisie elektronicznym, panowie pamięć wymienili, kazali zapłacić jak z woły, ale w porównaniu do ówczesnych cen CV64 i tak się opłaciło.
[#25] Re: Problem z Apollo i CV64/3D

@wali7, post #24

Chodzi o pamięci na karcie graficznej?
[#26] Re: Problem z Apollo i CV64/3D

@Mike, post #25

Owszem. W CV64 identyczne jak na wielu PCI kartach graf do PC (po 0.5 MB każda).
[#27] Re: Problem z Apollo i CV64/3D

@wali7, post #26

A więc już na pierwszy rzut "palca" na układy pamięci i czuć, że te bliżej wyjścia VGA są zimne podczas gdy te przy końcu karty są ciepłe. W systemie na SystemInfo wykrywa mi kartę z 4MB, a pod Picasso96 w debug check cards (czy coś takiego) tez wykrywa pamięć i podaje wielkość, ale tu za cholerę nie pasuje mi podawana wielkość a mianowicie 3566680. Coś w tym stylu. Nie jest to jak domniemam 4194304 (4MB w bajtach), ani 3.5MB licząc że jedna z kości byłaby padnięta.
Ile kosztować mogłaby taka naprawa? Myślę, że jako że to jedynie kości
0.5MB to koszt ich samych nie byłby wysoki, a jedynie robocizna... Zrobi to serwis PC, czy muszą być to ludzie od Amigi?
Czy wchodzą w rachubę jakiekolwiek inne uszkodzenia? Albo rev płyty głównej? Poprzedni właściciel, z którym jestem w kontakcie, twierdzi że z kartą nie miał żadnych problemów.
[#28] Re: Problem z Apollo i CV64/3D

@Mike, post #27

Mi kartę naprawił serwis od PC (ale to był prawdziwy renomowany serwis elektroniczny, a nie "wkładacze" kart). Musiałem im tylko pożyczyć na czas naprawy moją A4000, bo nie mieli jak sprawdzić karty. Za naprawę nie chcieli się brać, bo "będzie drogo". Ale jak podałem im ówczesną cenę CV64, to się ochoczo wzięli do roboty. Opłaciło się. Cena karty (kupionej na Allegro jako uszkodzonej) i naprawy była dużo niższa od jej wartości rynkowej.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem