[#1] rozbieranie karty turbo
czesc,
czy ktoś tu z zebranych ma doświadczenie w rozbieraniu kart turbo? chodzi mi o wylutowanie gniazda na pamięć, jak dla mnie to trochę za dużo lutów na płytce i nie wiem jak to wszystko podgrzać aby gdniazdo wyszło, czy sa może jakieś firmy które to robią?
chcę wylutować jedno gdniazdo z apollo 040/40, nie moge przez nie domknąć obudowy
[#2] Re: rozbieranie karty turbo

@AmiLan, post #1

Potrzebne jest urządzenie zwane odsysaczem cyny, ale chyba lepiej zrobisz jak zaniesiesz kartę do kogoś kto ma większe obycie z lutownicą.
[#3] Re: rozbieranie karty turbo

@stony, post #2

no mam ten odsysacz i nic, strasznie dużo zabawy, pewnie skończy się to tym że zaniose kartę do fachowca
[#4] Re: rozbieranie karty turbo

@AmiLan, post #1

Osobiście bym Ci nie polecał wylutowywania we własnym zakresie. Płytki z elektroniką do kompów - i nie tylko do nich - to nie jest druk dwu-stronny, tylko wielo-stronny. W takiej płytce są m.in. tzw. "zagnieżdżone przelotki" gdzie nie widać punktu lutowniczego ani z jednej, ani z drugiej widocznej strony płytki; łączą one różne warstwy w płytce między sobą. Jeśli przy nieumiejętnej i domowej metodzie wylutowywania gniazda pęknie Ci jakaś wewnętrzna ścieżka gdzieś między warstwami albo "puści" taka przelotka, to możesz tylko dopałkę wywalić na śmieci - nawet fachowcy NIC z nią nie zrobią.

GORĄCO ODRADZAM GRZEBANIE WŁASNYMI SIŁAMI .

PS: płytki do kart graf. ATI mają do 12 warstw druku wewnątrz płytki. Z dwoma widzialnymi daje to 14 warstw!
[#5] Re: rozbieranie karty turbo

@AmiLan, post #1

Popieram AlaNa, nie grzeb w karcie na własną rękę, o ile nie masz odpowiedniego sprzętu. Tu nie przyda się odsysacz cyny, tylko lutownica na gorące powietrze. Ja próbowałem wylutowywać (z sukcesem) gniazda na PS2 przy pomocy opalarki elektrycznej, ale z niesprawnej karty (nie zależało mi na płytce). Nie odważyłbym się ze sprawnej karty. Laminat wielowarstwowy to nie kaszka z mleczkiem. Najlepiej znaleźć jakiś serwis, tel. komórkowych albo RTV, wyposażony w sprzęt.
[#6] Re: rozbieranie karty turbo

@wali7, post #5

A nie prościej zamieniś się z kimś kto ma kartę z jednym gniazdem, w końcu może komuś zależeć na 2 gniazdach, po co ryzykować.
[#7] Re: rozbieranie karty turbo

@winder, post #6

w sumie niezła propozycja. Elbox za wlutowanie gniazda liczy sobie 70 zł. (za pierwsze zapłaciłem, kolejne dwa sam wlutowałem. ale wlutować łatwiej niż wylutować)
[#8] Re: rozbieranie karty turbo

@wali7, post #5

...próbowałem wylutowywać (z sukcesem) gniazda na PS2 przy pomocy opalarki elektrycznej...

Zgadzam się, z niesprawnej płyty można oczywiście wylutowywać elementy i to z bardzo dobrym skutkiem. Tyle, że po takim zabiegu płytka nie nadaje sie do niczego, nawet do patrzenia na nią . Ja - jeśli już coś muszę wylutować z płyty (uszkodzonej rzecz jasna) - to trzymam płytę nad... laboratoryjnym palnikiem gazowym i podgrzewam ją od dołu. Po chwili wystarczy chwycić pęsetą element i siup - wyskakuje z płyty jak napadnięty w parku z pieniędzy . Płyta przy tym robi się czarna, coś zaczyna skwierczeć (gotuje się klej?!), strzelać i straszliwie śmierdzieć czymś kwaśnym! Nie polecam tego robić w domu, bo Was rodzina wywali na bruk - GWARANTUJĘ! .

[#9] Re: rozbieranie karty turbo

@AlaN, post #8

Ja wcześniej próbowałem nad kuchenką w kuchni. Efekt jak opisany przez Ciebie (z tym skwierczeniem, smrodem i czernieniem płyty), poza jednym - wylutowywany element za żadne skarby nie chciał opuścić swego "domku".
[#10] Re: rozbieranie karty turbo

@wali7, post #9

Opuści, opuści, tylko podgrzewać należy punktowo, jak najmniejsza powierzchnię. Nad kuchenka gazową to Ci się nie uda. Najlepszy jest jakiś mały palniczek podłączony do gazu (propan-butan np.). Chyba że elementy miały zagięte końcówki przed ich wlutowaniem - to faktycznie może być kłopot z ich wylutowaniem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem