[#1] Zasilanie - obudowa GIFT do A1200 i Mediator1200 - PILNE!
Witam!!!

Kupiłem sobie kilka dni temu medka. Własnie go teraz próbuje zainstalowac, ale mam jeden problem.

Mianowicie posiadam obudowe GIFT do A1200, a w niej mam adapter zasilania. W instrukcji Medka jest napisane ze nalezy go wywalić (dotyczy E/BOX). Czy tak samo należy zrobić w GIFT?

Stokrotne dzieki
[#2] Re: Zasilanie - obudowa GIFT do A1200 i Mediator1200 - PILNE!

@AMIMAN, post #1

jasne ze tak, przeciez jest on wtedy wclae nie potrzebny
[#3] Re: Zasilanie - obudowa GIFT do A1200 i Mediator1200 - PILNE!

@grzes_zab, post #2

Dokładnie exactly! :)

[#4] Re: Zasilanie - obudowa GIFT do A1200 i Mediator1200 - PILNE!

@AMIMAN, post #1

Ja załatwiłem sobie stary zasialcz AT; obciąłem końcówki P8iP9 i dolutowałem do adaptera zasilania i gotowe. Wiadomo poweru nigdy za dużo. :D
[#5] Re: Zasilanie - obudowa GIFT do A1200 i Mediator1200 - PILNE!

@11MASTEr, post #4

No to rzeczywiście zrobiłeś upgrade...
Serio, czy żartujesz?
[#6] Re: Zasilanie - obudowa GIFT do A1200 i Mediator1200 - PILNE!

@wali7, post #5

Serio, serio. Zasilam płytć z 3 miejsc:
*medka
*orginalnego gniazda
*i tam gdzie pobierała FDD gdy był desktop

A teraz jeszcze zrobiłem przelotkć AT<->ATX i wyłaczam sobie kompa wg. przepisu Valwita Valvit@valvit.net (po kliknićciu na fajny przysick na blacie)
[#7] Re: Zasilanie - obudowa GIFT do A1200 i Mediator1200 - PILNE!

@11MASTEr, post #6

ojej, ale po co zasilasz amigę w ten sposób?
Czy zasilana tylko z gniazda Mediatora źle działała?
[#8] Re: Zasilanie - obudowa GIFT do A1200 i Mediator1200 - PILNE!

@wali7, post #7

od czasu Apollo 40/40 i działaniu na granicy tych PRAWIE 5V już sić zabezpieczam. po drugie od przybytku głowa nie boli, po trzecie lubić tak grzebać. po czwarte mam tego trochć popodpinane w towerce wićc... :D

[#9] Re: Zasilanie - obudowa GIFT do A1200 i Mediator1200 - PILNE!

@11MASTEr, post #8

Niepotrzebnie. Tak jakbyś do samochodu wyścgowego najął dwóch krzepkich gości z tyłu i podpiął konia od frontu. Oczywiście pójdzie, ale oryginalny silnik wystarczy...
[#10] Re: Zasilanie - obudowa GIFT do A1200 i Mediator1200 - PILNE!

@wali7, post #9

tzn. odpowiem tak: nikogo nie zmuszam do takich przerobek, nie twierdze, ze elbox zle przemyslal zasialnie plyty tylko przez medka; wiem jednak tyle, ze w MOIM przypadku takie rozwiazanie POPRAWILO prace AMI (mniej zwisów itp,itd) :)
[#11] Re: Zasilanie - obudowa GIFT do A1200 i Mediator1200 - PILNE!

@11MASTEr, post #10

OK, dobrze że u Ciebie działa dobrze. Nie twierdzę, że masz jakieś problemy (a skąd miałbym to wiedzieć). To jednak nie przez przypadek podpina się zasilanie do domu TYLKO przez jeden zestaw kabli... jeśli miałeś zwisy (których teraz nie ma), to może napięcie na zasilaczu było za niskie? (da się to ustawić) Pobór mocy przez gołą płytę A1200, z wyłączonym CPU jest znikomy, więc jeśli to nie sprawa napięcia na zasilaczu, to może złącze CPU w A1200 jest zaśniedziałe, lub coś w tym guście.
Podpięcie zasilania tylko przez Mediatora, czy inny busboard jest idealnym sposobem zasilania A1200.
[#12] Re: Zasilanie - obudowa GIFT do A1200 i Mediator1200 - PILNE!

@wali7, post #11

dobra, nie ma co się licytować zostawmy tak jak jest.
[#13] Re: Zasilanie - obudowa GIFT do A1200 i Mediator1200 - PILNE!

@11MASTEr, post #12

Prawda
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem