[#1] medconfig ???!!!
hej, wlasnie uzylem programu medconfig elboksu, postepowalem wedlug wskazowek programu (pare rzeczy zalecal zmienic) i po resecie system wgrywa sie tylko do pewnego momentu - teraz mam czarny ekran zamiast workbencha... na dodatek nie mam jakiegos monitora pal zeby to naprawic. niezla kicha. ktos wie moze dlaczego tak sie stalo? co to za medconfig ze zrobil taka kaszane?! amigowanie czasami jest meczace, niestety:(
[#2] Re: medconfig ???!!!

@luk, post #1

Która wersja Medconfiga? Masz zainstalowane najnowsze pci.library?
[#3] Re: medconfig ???!!!

@luk, post #1

Witamy w klubie!
Tylko kmilota twierdzi, że ten pakiet jest doskonały. Mnie zawsze wywalało grafikę jak go próbowałem stosowć. Po wielu latach żmudnych analiz doszedłem, że:
1. Wolno mi stosować tylko voodoo.card z MM_CD_1200 (nie wolno z żadnego MM-CD_UP), gdyż wywala ze screenmode wszystkie ustawienia voodoo, a w prefsach P96 nic się nie da zrobić (gdzieś znika voodoo board).
2. Ustawiany przez program konfiguracyjny z MM_CD_UP parametr voodooint = yes trzeba przestawić na "no", gdyż przestają działać prawie wszystkie PALowskie gierki.
Poza tym odkręcenie tego świra z grafiką jest banalne mimo braku monitora PAL. Po prostu zastosuj scandoubler! :D

[#4] Re: medconfig ???!!!

@Kitech, post #3

Wiadomość z ostatniej chwili.
Elbox twierdzi, że najnowsze voodoo.card nie działa u mnie, ponieważ nie mam aktualnej wersji pci.library (6.2.), która znajduje się w archiwum MediatorUP3.9.
Bardzo możliwe, że mają rację.
[#5] Re: medconfig ???!!!

@Kitech, post #4

moze to jest banalene ale nie mam scandoublera, tv ani monitora w pal - od tyg mieszkam w akademiku i na razie niewiele osob tu znam zeby cos z tego pozyczyc... Ale mam gdzies na dysku arch preferencji i sprobuje "na slepo" przegrac je do katalogu mediator w pref
[#6] Re: medconfig ???!!!

@luk, post #5

a wogole to jeszcze jedno pytanko: czy na pececie z amithlonem (zbootowanym z plyty bo to nie moj komp) moza uzywac amigowgo dysku (z OFS lub SFS) (wtedy moglbym to zmienic bez problemu...)
pozdrawiam
[#7] Re: medconfig ???!!!

@luk, post #5

Ehh, i tu widac przewage BVision nad kartami w Mediatorze. BVision potrafi "wyswietlic" czterokolorowy obraz ktory mozna zobaczyc na AGA. Wiec odpalenie dosu lub systemu w 4 kolorach bez sterownikow (CGXa), to zaden problem. Jezeli jednak w Ami masz BlizardaPPC, to sprobuj zalatwic przelotke VGA dla AGA. po odpaleniu BootMenu, za pomoca spacji mozna przelaczac ekran PAL/VGA. Pozniej zapiszesz w BootMenu karty "31kHz" i w ten sposob odpalisz Ami za pomoca "nostartup-sequence" w trybie VGA (takze nie potrzeba sterownikow dla AGA).
[#8] Re: medconfig ???!!!

@Andrzej Drozd, post #7

no niestety nie mam blizardappc;) bylbym za to wdzieczny o podanie mi nazwy tego pliku ktory zmieniony zostal przez medconfig (uzywam virga dx 4mb i nie pamietam jaka byla dokladna nazwa tego pliku z ustawieniami (w katalogu mediator) chyba ze ktos uzywa mediatora i mogl podac swoje gg wtedy bedzie latwiej chyba, pozdrawiam
[#9] Re: medconfig ???!!!

@luk, post #6

ściągnij sobie nowe WINUAE, podepnij dysk do pcta i sobie porobisz co trzeba... tak mi sić przynajmniej wydajć :)
[#10] Re: medconfig ???!!!

@luk, post #6

Można, pod WinUAE też, jeśli chodzi pod Windows 2000, XP, lub NT.
[#11] Re: medconfig ???!!!

@Kitech, post #3

Ja mam problemy odnośnie voodooint = yes. Zgłaszałem to do Elboxu i podobno szukają przyczyny. Otóż jak dam voodooint = yes to rwie mi dźwięk odtwarzany przez Toccatę, dla tego ja mam voodooint = no.
[#12] Re: medconfig ???!!!

@Kitech, post #4

Maja 100% racji. Trzeba pamiętać zawsze o instalowaniu wszystkich uaktualnień a nie wybiórczo. A jeśli chodzi i pci.library to ja mam od nich V6.3 z 6.05.2004, jednak nie poprawiła mi sie praca z voodooint = yes. Dalej muszę mieć voodooint = no.
[#13] Re: medconfig ???!!!

@luk, post #5

A jakbyś miał AmigaOS3.9, to wystarczyła by dyskietka ratunkowa i nie potrzebowałbyś monitora PAL.
[#14] Re: medconfig ???!!!

@Andrzej Drozd, post #7

Podobnie jest z AmigaOS3.9 i jego bootmenu. Wystarczy nacisnąć spację i AGA generuje 31kHz.
[#15] Re: medconfig ???!!!

@luk, post #8

Najszybciej zadziała ci Voodoo jak wrzucisz do Libs: najnowsze pci.library.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem